To 6X9 Ci pasuje? Do latania po lesie bo RF jest lepszy chyba, taki z szerokim kątem. Swoją drogą, do lasu to C3 lub Cxxx będzie poręczniejsza od RB jeśli nie korzystamy ze statywu.
Pancerny TLR na całe życie - Rolleicord, Yashica Mat, Mamiya C3 ???
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
C3 zostaje na bank i do lasu najlepsza jak mówisz, ale coś nowego też by się zdało, a miło wspominam Fuji 690,
a to RB widziałem z kasetą 6x8 - a takiego formatu jeszcze nie miałem, no bo 6x7 to już miewałem, więc jeśli to RB to to 6x8 ...
Tą staruszkę z rollkasetą to zostawię do jakiś tam portretów, bo już zacząłem panować nad ostrością a i mam już też matówkę -
wydobyłem z swych zmagazynowanych zasobów na wsi.
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Mam PRO i ma jedną dodatkową zaletę. Rozkłada się do małych osobnych klocków, korpus, kasety (tak, mam wszystkie zaślepki) więc pięknie się układa w plecaku. No i szkło 80/1.9
No i lekki pryzmat lusterkowy z korekcją dioptrii do +4,5 (brakuje tylko spota). Doceniam to szczególnie po dźwiganiu pryzmatu do RB67.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Zapomnij. Na matówce nie widać tego kadru. Chyba na siłę, dla sztuki i konkurencji, zrobili taką kasetę do RB67.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
No to to oferuje nawet zwykła Yasia D i jest to absolutny mus- zwłaszcza po ciemku

A co do praktyczności tlr-ów...
No trochę masochistą trzeba być

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
TLR ma sporo pozytywnych cech - nie kopie, z kominkiem pozwala kadrować "z biodra" (nie trzeba klękać albo i kłaść się na glebę). Aparat do niepośpiesznego fotografowania raczej statycznych kadrów. Chyba wyprowadzę w plener mojego R-x T

Uuuuuuuu, czasami przy Mamiyi tęsknię za czymś malutkim i dyskretnym. Przede wszystkim ze względu na głośne migawki które mają te sekory

Ale sekor 180 w ostatniej wersji z najlepszymi powłokami wynagradza sporo

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Bronica skończyła się na EC-TL.aka pisze:PS. Bronica GS to jest to!

"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
To ja chyba supermarket będę musiał otworzyć z moimi dwunastoma Olympusami!

Rzeczywiście, postanowiłem zwolnić trochę miejsca, zostawiając jedynie 9 - tych które udało mi się doprowadzić do 100% sprawności i nieskazitelnego wyglądu.
I tu ciekawostka:
Wykorzystując profesjonalne narzędzie diagnostyczne, które niedawno zostało mi przekazane i które udało mi się przywrócić do sprawności - przetestowałem dzisiaj Olympusa OM-1 przeznaczonego do zbycia pod kątem realizowanych czasów ekspozycji. Zaskoczenie precyzją działania migawki (w tym jej powtarzalnością) było duże - wszak chodzi o całkowicie mechaniczny aparat i to ponad czterdziestoletni.
Zresztą zerknijcie na "protokół" z pomiaru.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Mnie takich pomiarów też dotąd nie brakowało - sprawność migawek oceniałem organoleptycznie (na oko i ucho), oraz w oparciu o to, co widziałem na wywołanych filmach.
Ale jeśli już wszedłem w posiadanie tego urządzenia - nawiasem mówiąc bardzo pomysłowego, wykonanego w roku 1980 wg indywidualnego projektu - to grzechem byłoby go nie wykorzystać, chociażby z ciekawości.
Podobnie zaskakujących pomiarów było więcej - znakomicie wypadła Praktina FX oraz Leica II f (tu wyjątek stanowił czas 1/1000 s).
A Zorki 4K ... szkoda wspominać.

_________________________________________________________________________________