Znajomy zanabył sobie Mamiyę RZ, to jego pierwszy aparat tradycyjny i facet płacze że nie ma potwierdzenia ostrości
Ma standardową matówkę A więc nie bardzo mu to pomaga. Poszukujemy matówki C lub E.
Pokażcie co tam macie
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
mrek pisze: ↑06 sie 2021, 10:08
Znów polecę matówki Beattie. W RB67 mam gładką (bez klina) i łatwo ustawiam ostrość gdzie chcę, przy obiektywach f3,8
Właśnie znajomy wolałby raczej nie płacić ekstra- znam ceny tych matówek. Ma lekką wadę wzroku także wydaje mi się że mikroraster byłby nie od czapy
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
mrek, sam bym sobie sprawił taką soczewkę, gdzie mi to doszlifują?
Imperitus pisze: ↑06 sie 2021, 10:53mrek, sam bym sobie sprawił taką soczewkę, gdzie mi to doszlifują?
Kupowałem +2 do moich mamiy i ostrzę teraz bez okularów. Dorabianie jest trudniejsze bo to są układy optyczne, soczewki lupy mają powłoki.
Ale do RB67 i tak najlepsza jest założona na kominek zabudowana lupa z mocną soczewką na gwincie więc regulujesz do wady oka. Wersja BEZ światłomierza, albo kup z uszkodzonym światłomierzem. Jest lekka ale zajmuje sporo miejsca w plecaku.
mrek, myślałem że chodzi o tą pojedynczą soczewkę co się wychyla do góry w kominku. Taką dodatkową mam i jakoś nie używam zbyt często. Mam zbyt mocną wadę żeby taka korekta wystarczyła
Imperitus pisze: ↑06 sie 2021, 09:57
Znajomy zanabył sobie Mamiyę RZ, to jego pierwszy aparat tradycyjny i facet płacze że nie ma potwierdzenia ostrości
Imperitus pisze: ↑06 sie 2021, 11:13mrek, myślałem że chodzi o tą pojedynczą soczewkę co się wychyla do góry w kominku. Taką dodatkową mam i jakoś nie używam zbyt często. Mam zbyt mocną wadę żeby taka korekta wystarczyła
to nie jest korekta, to jest lupa.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
J.A. pisze: ↑06 sie 2021, 12:34
to nie jest korekta, to jest lupa.
No tak ale można na jej miejsce wsadzić inną
Z_photo pisze: ↑08 sie 2021, 22:11
Mogę zaoferować matówkę typu C - wysłałem wiadomość na PW.
Dzięki wielkie
Przekazałem namiary zainteresowanemu
Popełniłem, jak się dzisiaj okazało, błąd kardynalny. Kolega napisał że coś mu ta matówka nie pasuje- okazuje się że on kupił RB...
No nie dogadaliśmy się