Geopolitycznie....

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

aka
-#

Zakupy w Azji [i nie tylko]

Post autor: aka »

PPaweł pisze: 09 lip 2021, 09:40 Przynajmniej my żyjemy we w miarę sensownych warunkach i możemy sobie robić "pejzaże łagodne", które nie wyglądają jak ulice w Delhi.
Kwestia postrzegania rzeczywistości i osobistych potrzeb. Jednym wystarcza lewacka propaganda ubrana w rzekomą troskę o klimat i wolność jednostki ponad zdrowy rozum, inni wolą świat tradycyjnych wartości i racjonalizmu. A ulice w Delhi wyglądają tak, a nie inaczej i nic to nie ma wspólnego z ideologiczną walką o klimat. Swoją drogą, warszawskie altanki śmietnikowe wyglądają najczęściej tak, że przywołują podobne skojarzenia.
PPaweł
-#

Post autor: PPaweł »

aka pisze: 09 lip 2021, 09:48 Może jest nieprawdziwa, ale tego nie wykazano w przywołanym materiale.
Jeżeli jest nieprawdziwa, to nic prostszego ze strony nauczyciela, jak pokazać pismo, które na pewno otrzymał, bo nie zawiesza się człowieka na gębę, i wskazać w tym piśmie ten "lewacki" powód. On może z tej sprawy ujawnić praktycznie wszystko, bo dotyczy jego prywatnie. Urząd nie może praktycznie nic, bo to dotyczy nauczyciela prywatnie. Widziałeś gdzieś te dokumenty? Brzytwa Ockhama się kłania. Nie ma co komplikować wyjaśnień, a najprostszym i logicznym zarazem wyjaśnieniem jest, że nauczyciel sobie grabił przez dłuższy czas jakimś międlarzeniem i w końcu rodzice zareagowali. Po czym, z właściwą prawakom odwagą i odpowiedzialnością za słowa, zmyślił taką wersję, żeby robić za niewinnie uciśnionego.
aka
-#

PPaweł pisze: 09 lip 2021, 09:50 Ale do czego? Ani Chiny, ani Rosja nie wybierają się w naszą stronę na czołgach.
Ten komentarz świadczy o tym, że nie czytasz ze zrozumieniem. Polemizujesz z tezą, która nie została postawiona. Miłego dnia.
PPaweł
-#

aka pisze: 09 lip 2021, 09:57 inni wolą świat tradycyjnych wartości i racjonalizmu.
To trochę albo jedno, albo drugie. Konserwatywna ideologia nie jest specjalnie racjonalna. No, ale tak właściwie, to jaki związek mają "tradycyjne wartości" z ochroną środowiska właściwie? Że tradycyjnie należy walić ścieki do rzek, a plastik spalać w ognisku?
PPaweł
-#

aka pisze: 09 lip 2021, 10:00 Polemizujesz z tezą, która nie została postawiona. Miłego dnia.
Mowa była o wydatkach na wojsko, no to jaka niby teza tu była? Że nie na czołgach, tylko pieszo?
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

Post autor: 4Rider »

Zacytuję kompana z rodzinnego miasta (do Wszystkich i dla Wszystkich):

https://www.youtube.com/watch?v=kfH1hxvAN30
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est 🐺
Awatar użytkownika
Ozmin
-#

Post autor: Ozmin »

zladygin pisze: 08 lip 2021, 20:32 Taka ciekawostka logistyczna:
Kupiłem w CATlabs jakiś drobiazg. Wysyłka USPS, czyli ichniejsza poczta - do naszej poczty. Dostałem numer przesyłki, wpisałem do śledzenia przez naszą pocztą - była. Wszystko pięknie szło do 29 lipca, kiedy pojawił się zapis:
Nadanie 2021-06-29 12:40 International Postal System

Zajrzałem na USPS i oto dostałem dokładny przebieg przesyłki w USA i w... Polsce:
July 8, 2021, 5:33 pm Customs Clearance Processing Complete POLAND. Your item cleared customs in POLAND at 5:33 pm on July 8, 2021.
July 8, 2021, 9:31 am Processed Through Facility POLAND
July 8, 2021, 9:31 am Customs Clearance POLAND
July 4, 2021, 4:12 pm Departed WARSAW, POLAND
July 2, 2021, 11:50 pm Departed NEW YORK, UNITED STATES
July 1, 2021, 3:36 pm Arrived NEW YORK, UNITED STATES
June 29, 2021, 9:49 pm Processed Through Regional Facility JAMAICA NY INTERNATIONAL DISTRIBUTION CENTER
itd
Komentarz niepotrzebny
Ja mam podobną sytuację tyle, że przesyłkę najprawdopodobniej wcieło.

Poczta polska:
Status przesyłki:
Nazwa zdarzenia Data i czas Jednostka pocztowa
Nadanie 2021-06-04 15:30 International Postal System
Wysłanie przesyłki 2021-06-05 21:39 ISC LOS ANGELES CA (USPS)
Nadejście 2021-06-05 21:39 ISC LOS ANGELES CA (USPS)

Kontra USPS:
June 12, 2021, 12:49 am
Departed
WARSAW, POLAND
Your item departed a transfer airport in OKECIE, WARSAW, POLAND on June 12, 2021 at 12:49 am. The item is currently in transit to the destination.
June 11, 2021, 8:53 pm
Departed
FRANKFURT, GERMANY
June 6, 2021, 2:58 pm
Departed
LOS ANGELES, UNITED STATES
June 6, 2021, 12:00 pm
Arrived
LOS ANGELES, UNITED STATES
June 5, 2021, 9:39 pm
Processed Through Regional Facility
LOS ANGELES CA INTERNATIONAL DISTRIBUTION CENTER
June 5, 2021, 9:39 pm
Arrived at Regional Facility
LOS ANGELES CA INTERNATIONAL DISTRIBUTION CENTER
June 5, 2021
In Transit to Next Facility
June 4, 2021, 3:30 pm
USPS in possession of item
BUENA PARK, CA 90622

Zadzwoniłem na pocztę i dowiedziałem się, że przesyłka jeszcze nie dotarła do Polski. Ręce opadają. Aby było jeszcze mało tego to cały czas walczę z odprawą celną mojej przesyłki z Japonii. Trwa to już ponad tydzień i powoli zaczyna mnie strzelać. Nagle się obudzili, że potrzebują fakturę, jakby nie mogli napisać na samym początku. Napisałem do Japończyka, aby mi ją przysłał. Mam nadzieję, że to już końcówka tej batalii. Pierwszy raz mam taką sytuację.
Instagram
Hasselblad: 500C/M, 553ELX, XPAN
Durst: M70, M805, L1200 z Heiland LED i Splitgrade system
zladygin
-# mod
Kontakt:

Post autor: zladygin »

Ozmin pisze: 09 lip 2021, 10:22 Zadzwoniłem na pocztę i dowiedziałem się, że przesyłka jeszcze nie dotarła do Polski. Ręce opadają. Aby było jeszcze mało tego to cały czas walczę z odprawą celną mojej przesyłki z Japonii. Trwa to już ponad tydzień i powoli zaczyna mnie strzelać. Nagle się obudzili, że potrzebują fakturę, jakby nie mogli napisać na samym początku. Napisałem do Japończyka, aby mi ją przysłał. Mam nadzieję, że to już końcówka tej batalii. Pierwszy raz mam taką sytuację.
Wcześniej trochę to trwało, ale jakoś dało się ogarnąć. Do mnie przesyłki szły przez WER Zabrze, gdzie były clone. Albo przysyłali bez ceregieli, albo dostawałem mejla (a nawet list papierowy) z prośbą o dostarczenie szczegółów. Później szło szybko i sprawnie. Teraz ciemna d...ziura. Myślę, że to wynik zmian od 1 lipca. Jak muszą przepuścić prze swoją maszynę każdą przesyłkę, to nie wyrabiają. Oczywiście to nie jest usprawiedliwienie.
aka
-#

Ozmin pisze: 09 lip 2021, 10:22 przesyłka jeszcze nie dotarła do Polski
I tak pewnie jest. Bardzo często ostatni skok trwa bardzo długo. Czekaj spokojnie. Ja miałem rok temu taką sytuację, że po 2 miesiącach dostałem zwrot pieniędzy od sprzedającego, a po kolejnym miesiącu przesyłkę.
Ozmin pisze: 09 lip 2021, 10:22 walczę z odprawą celną mojej przesyłki z Japonii.
Firmy kurierskie mające agencje celne nie działają w Polsce sprawnie (w takich przypadkach). Ja czekałem na dostarczenie przesyłki 10 dni od wysłania dokumentów, których zażądali.

A na dodatek sezon wakacyjny, upały i covid :-(
zladygin pisze: 09 lip 2021, 10:30 Myślę, że to wynik zmian od 1 lipca.
Bardzo mnie ciekawi jak to będzie. Wyzwanie niewąskie i trochę bezmyślne jest to zaostrzenie polityki fiskalnej w tym przypadku.
aka
-#

4Rider pisze: 09 lip 2021, 10:08 Zacytuję kompana z rodzinnego miasta
Kurcze, mój komputer sepleni i nic nie zrozumiałem :-(
aka
-#

PPaweł pisze: 09 lip 2021, 10:03 Konserwatywna ideologia
Nie istnieje coś takiego. W przeciwieństwie do ideologii (rozlicznych) lewackich.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

PPaweł pisze: 09 lip 2021, 09:48 Półwysep Arabski jest miejscem, gdzie panowanie nad terenem ma faktycznie znaczenie, bo z tego terenu jest ropa. Militarne zdobywanie Europy jest natomiast bez sensu. Mowa, oczywiście, o Rosjanach
wyjaśnisz w takim razie co Rosja robi w:
Czeczenii, na Krymie, w Donbasie, w Gruzji?
PPaweł pisze: 09 lip 2021, 09:42
J.A. pisze: 09 lip 2021, 08:49 chodzi o ogromne marnotrawstwo zasobów jakie UE posiadała jeszcze nie tak dawno temu.
Znaczy, marnotrawstwo jakich zasobów, bo się chyba pogubiłem?
zasobów ludzkich, potencjału intelektualnego, finansowego, produkcyjnego. Uwierz, ale nauka nie rozwija się tam gdzie nie ma kto z tej nauki korzystać. Więc w najbliższym czasie czeka EU również regres naukowy. Zresztą on już się dzieje zważywszy na ilość patentów.
Ostatnio zmieniony 09 lip 2021, 11:51 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
aka
-#

J.A. pisze: 09 lip 2021, 11:48 aka pisze: ↑09 lip 2021, 09:48
Półwysep Arabski jest miejscem, gdzie panowanie nad terenem ma faktycznie znaczenie, bo z tego terenu jest ropa. Militarne zdobywanie Europy jest natomiast bez sensu. Mowa, oczywiście, o Rosjanach

wyjaśnisz w takim razie co Rosja robi w:
Czeczenii, na Krymie, w Donbasie, w Gruzji?
To oczywiście nie jest cytat z mojej wypowiedzi, ale pytanie (do PPaweł)jest jest jak najbardziej zasadne.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

aka, wiem, coś się dzieje z cytowaniem jak zaznaczam tylko fragment tekstu. Już kilka razy mi się to przytafiło.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
aka
-#

J.A. pisze: 09 lip 2021, 11:48 Więc w najbliższym czasie czeka EU również regres naukowy.
To już się dzieje. Polska jest w EU i poziom naszych wyższych uczelni ... szkoda gadać. Więcej:
"
Gender Studies – studia i badania nad problematyka społecznej i kulturowej tożsamości płci: opisują, analizują, dekonstruują wszystkie przesądy związane ze stereotypami kobiecości i męskości. Tematyka ta dotyczy wszystkich dziedzin życia i nauki, uzupełnia akademicką wiedzę, „odczarowuje” mity, rozszerza perspektywę o spojrzenie na dokonania całej ludzkości, a nie tylko męskiej połowy. Gender Studies stanowi krytykę kultury i niesie propozycje jej zmiany.
"
i przed nami świetlana przyszłość. Tylko z tabliczką mnożenia kłopot...
ODPOWIEDZ