Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Dobrze wiedzieć że jest u nas jeszcze ktoś z Korexu
Skręty głowicy w poziomie też nie za bardzo dają radę przy zdjęciach w pionie. Dlatego wymyślono szynę z uchwytem,który przy zdjęciach pionowych pozwala na ustawienie lampy w takim samym położeniu jak przy zdjęciach poziomych (wiesz o czym mówię). Dopiero od kiedy używam takiego ustrojstwa zdjęcia w pionie wychodzą mi przyzwoicie oświetlone. No, ale mimo wszystko lepiej jak lampa ma więcej możliwości ruchu głowicy.
Obawiam się, że Adaptery SCA xxx i SCA xxxx nie dadzą rady przystosować starego Metza (analogowego) do cyfrówki. Mam dwa takie Metze (trzeci typowo do cyfrówki) i SCA trzycyfrowy obsługuje tylko tryby sterowania błyskiem przez aparat (w Olympusie pozwala wykorzystać pomiar OTF) a czterocyfrowe dodatkowo AF. Nie spotkałem się z adapterami SCA obsługującymi współczesne cyfrówki. Może i są ale nie spotkałem.
Ten aparat ma tylko styk centralny gorącej stopki, nie obsługuje więc TTL. Jakąkolwiek lampę do niego podłączysz, będzie działać tylko z własną automatyką lub w trybie manualnym (jeśli takowe obsługuje).
Ten z kolei ma jeden dodatkowy styk, ale służy on wyłącznie poinformowaniu aparatu o gotowości lampy do błysku. Tak więc i w tym przypadku musisz się zdać na automatykę własną flesza lub tryb manualny.
Sony ma na to ciekawy patent.technik219 pisze: ↑23 cze 2021, 19:38 Skręty głowicy w poziomie też nie za bardzo dają radę przy zdjęciach w pionie. Dlatego wymyślono szynę z uchwytem,który przy zdjęciach pionowych pozwala na ustawienie lampy w takim samym położeniu jak przy zdjęciach poziomych (wiesz o czym mówię).
Jeśli chcesz, to mogę Ci odstąpić za równowartość kilku piw lampę:
Ja mam kilka z nieuszkodzonymi, przykręcanymi stopkami, ale jest faktem, że w większości są one popękane. Nie dziwi mnie to, bo o ile oryginalna lampa Olympusa T20 jest leciutka, to bardziej zaawansowana T32 waży sporo i mocno obciąża stopkę (szczególnie stopkę #4). W przypadku T32 bezpieczniej i wygodniej jest używać jej wraz z dedykowanym wysięgnikiem.technik219 pisze: ↑24 cze 2021, 20:43 Olympusy serii OM mają w dodatku stopki przykręcane jedną centralną śrubką i chyba nie ma aparatu, który by miał nie popękaną stopkę