Jak szukalem linhofa to do jednego pajaca napisalem czy miech orginalny czy wymieniony i jesli tak to na jaki org czy china. A on mi maila zaczyna ze jest japonczykiem. Nosz kurwa mac. I nie odpowiada na pytanie tylko kocoboly ze zapewnia solidny serwis itp. To mu odpisalem ze jestem amerykaninem i z przyczyn historycznych nie wierze na slowo japonczykom.
Zakupy w Azji [i nie tylko]
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Po słowach poznacie go! Wymiana maili ze sprzedającym podstawą do podejmowania decyzji o zakupie. Można poznać klasę człowieka, jeszcze nigdy się nie pomyliłem w ocenie. Oczywiście mowa o sprzedających nie handlarzach, ci w komentarzach i opisach aukcji dają do myślenia.
Cos w tym jest.aka pisze:Po słowach poznacie go! Wymiana maili ze sprzedającym podstawą do podejmowania decyzji o zakupie. Można poznać klasę człowieka, jeszcze nigdy się nie pomyliłem w ocenie. Oczywiście mowa o sprzedających nie handlarzach, ci w komentarzach i opisach aukcji dają do myślenia.
większy niż Nikkor-D?skiper75 pisze:To ja sie tez pochwale a co. Wlasnie zanabylem okazyjnie Distagon 40mm C w stanie wskazujacym na zapomnienie przez nieuzywanie. Powiem tak. Mieli rozmach sk…… ny. Wielki i ciezki ale juz go lubie

"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
No tak z raz lolrbit9n pisze:większy niż Nikkor-D?skiper75 pisze:To ja sie tez pochwale a co. Wlasnie zanabylem okazyjnie Distagon 40mm C w stanie wskazujacym na zapomnienie przez nieuzywanie. Powiem tak. Mieli rozmach sk…… ny. Wielki i ciezki ale juz go lubieaka pisze: Tam się trafiają super okazje. Jaki obiektyw bo słabo widać? BTW, muszę swoją Mamiję ZX wyprowadzić w plener, a mam kilka zacnych szkiełek.
dobre.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
otóż to. teraz na eBay jest jeden za $599, a inny się sprzedał za $495. tak że widać okazje się zdarzają.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
A pamiętasz zdanie ze strony Boba Słynnego, ze z Japonii przychodzą źle traktowane serwisowo Linhofy?

od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
No on wrecz powiedzial ze oni tam w japoni nie maja pojecia o serwisowaniu tego sprzetu a ich oceny mint plus excellent i cala inna mase near mintow mozna wsadzic miedzy butymrek pisze:A pamiętasz zdanie ze strony Boba Słynnego, ze z Japonii przychodzą źle traktowane serwisowo Linhofy?
Przyszło 65 mm do Mamiya C - bez domiaru
Jest to czarna wersja i znów jakaś dziwny rozmiar filtra, chyba 47mm od linijki-
- skąd ja takie filtry wezmę
no ale na chłopski rozum to 48mm - o takich nawet słyszałem ...
poprzednio miałem starszą srebrną i tam było 49mm
i miałem też kiedyś czarną i też było 49mm - o co tu chodzi?
różnice w wersji co miałem i co mam teraz widać w grubości przedniego pierścienia:
poprzedni: aktualny:
46mm pasują na 135mm a tu za małe, a 49mm za duże

Jest to czarna wersja i znów jakaś dziwny rozmiar filtra, chyba 47mm od linijki-

no ale na chłopski rozum to 48mm - o takich nawet słyszałem ...
poprzednio miałem starszą srebrną i tam było 49mm
i miałem też kiedyś czarną i też było 49mm - o co tu chodzi?
różnice w wersji co miałem i co mam teraz widać w grubości przedniego pierścienia:
poprzedni: aktualny:
46mm pasują na 135mm a tu za małe, a 49mm za duże
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
- a czy te srebrne pierścienie się nie wykręcają przypadkiem? W mojej 65-tce i 180-tce tak właśnie to działa - wykręcasz srebrny pierścień wzmacniający rant i wkręcasz filtr 49 mm (niestety tylko jeden - na obydwa jest za ciasno - trzeba wyciąć fragment pierścienia filtra na długości ok. 6 mm)
BW mądrze prawi, ja w 180-tce też takie cuś mam
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Terry Pratchett – Maskarada
Przecież próbowałem ... i te pierścienie są z gwintem w środku? - bo te moje wypadałoby że tak,
jakieś strasznie cienkie by musiałyby być ...
Może kiedyś się wykręcały, teraz wykręcają się razem z przednią soczewką.
Co do filtrów 2 to dla jednych jest za ciasno dla innych nie i wchodzą dwa - już kiedyś nakręcałem 49mm w poprzednim 65mm
i nie trzeba nic ucinać wystarczy mieć filtry w odpowiednich oprawkach, np stare B+W lub Mamiya jeśli idzie o 49 mm.
Na razie do środka nakładkowy wszedł żółto-zielony PZO 42mm i trzyma się ciasno po rozszerzeniu tych tam regulatorów: - dekielek też wchodzi dobrze,
oraz kupiłem taki też nakładkowy pomarańczowy 48 mm:
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.