[K] Durst LURIOGLA - szybki do BIMANEG (M805)
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Jak w temacie, kupię nieporysowane szybki do Dursta M805. Swoje próbowałem wypolerować, ale niestety rysy są za głębokie. Ewentualnie może ktoś zna szklarza, który posiada szkło OptiWhite 2 mm?
Instagram
Hasselblad: 500C/M, 553ELX, XPAN
Durst: M70, M805, L1200 z Heiland LED i Splitgrade system
Ozmin, już kiedyś o tym pisałem. Szybek należy szukać w zakładach oprawiających obrazy. Mają zazwyczaj nawet specjalne , trawione takie antynewt. Oni będą wiedzieli o jakie chodzi. Oprawiają w nie obrazy, w których nie ma odbijać się, światło słoneczne, lamp, itd.
Fan Pentax'a.
Byłem wczoraj w takim zakładzie. Powiedziano mi, że 2 mm szkło OptiWhite jest nie do zdobycia. W hurtowniach są 4 mm w górę. Szklarz zasugerował, abym spróbował znaleźć w necie, ale niestety na chwilę obecną mi się nie udało. Spróbuję w jakimś innym zakładzie. Najwyżej wydrukuję sobie ramki na drukarce 3D.
Instagram
według katalogu Dursta powinny być okay

"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Znaczy na opakowaniu jest to potwierdzone, zgodnie z katalogiem. Co prawda Ozmin szukał Luriogla, a to są Bimagla AN, ale chyba ten antynewton jest lepszy? I cena jak na dzisiejsze czasy też nie jest księżycowa, choć wiadomo tanio nie jest - jak to z akcesoriami.
Mam kilka niepotrzebnych szybek, bo używam albo ramek (35mm) albo AN+ramkę. Daj znać czy jeszcze potrzebujesz. Aczkolwiek nie uważam ich za najlepszą opcję.
Dziękuję za czujność i pamięćaka pisze: ↑10 cze 2021, 14:13 Może te przypasują: https://allegrolokalnie.pl/oferta/ramki ... nika-durst

W międzyczasie wydrukowałem sobie ramki na drukarce 3D, aby móc jak robić powiększenia.
Ostatnio zmieniony 12 cze 2021, 20:03 przez Ozmin, łącznie zmieniany 1 raz.
Instagram
Bardziej gładkie ramki są wycięte laserem z pleksi. Wszystkie mam takie do mojego Dursta. Mogę dać kontakt do osoby, która tnie.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Mam dobrze skalibrowaną drukarkę i nie wyobrażam sobie, aby coś mogło być jeszcze gładsze. Nawet pupcia niemowlęcia jest bardziej chropowata 

Instagram
Tak się zastanawiam jaka byłaby jakość szybek wytrawionych domowym sposobem. Koledzy z konserwacji kamienia mają kwas fluorowodorowy w takich wielkich 5 litrowych baniakach. Na pewno nikt nie będzie płakał jak zniknie go setka albo dwie...
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Terry Pratchett – Maskarada
Myślę, że lepszym jednak pomysłem od chałupnictwa, będzie po prostu kupienie szyby AN jednak wytrawionej „fabrycznie”.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"