rollei r3
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
rollei r3
Czy ktoś z kolegów używał negatywu jak w tytule? Wg producenta można go naświetlać od 25 do 6400 iso. Znalazłem go na stronie http://macodirect.de/rollei-305m-p-434.html w całkiem niezłej cenie za puszke 30m. Wygląda ciekawie ,ale ile jest wart?
Ja robiłem.
Napisałem do dystrybutora R3 i Rolley'a na Polskę (Wisetechnik - czy jakoś tak, nie pamiętam) i przysłali mi gratis jedną rolkę typ 120.
Naświetliłem (ISO 400), wywołałem (ID-11) i moje uwagi:
1. Przez połowę długości rolki idzie, po środku, jakiś dziwny pas (jakby szeroka rysa lub braki w emulsji) - nie jest to z mojej winy
Powyższy fakt zniechęcił mnie do zrobienia nawet stykówki, nie mówiąc już o odbitkach.
Napisałem do dystrybutora R3 i Rolley'a na Polskę (Wisetechnik - czy jakoś tak, nie pamiętam) i przysłali mi gratis jedną rolkę typ 120.
Naświetliłem (ISO 400), wywołałem (ID-11) i moje uwagi:
1. Przez połowę długości rolki idzie, po środku, jakiś dziwny pas (jakby szeroka rysa lub braki w emulsji) - nie jest to z mojej winy
Powyższy fakt zniechęcił mnie do zrobienia nawet stykówki, nie mówiąc już o odbitkach.
W wersji na sprzedaż powinno być OK,nikt by sobie nie pozwolił na takie wpadki,utrate zaufania klientów i straty spowodowne gwarancjami. Firma jest zacna powinna mieć poważne podejście do klienta. Myślałem o zakupie rolki 30m i ich firmowego wywoływacza. Ciekawe że producent nie podaje nominalnej czułości. W takim razie film powinien być OK w całym zkresie podanym przez producenta, byłoby to dośc ekonomiczne mieć jeden tak wszechstronny negatyw. Czy ktoś wywoływał go w wywojce dedykowanej przez producenta?
A to ich strona (tam też jest instrukcja filmu R3 - po Polsku): www.wiesefototechnik.com.pl/
Re: rollei r3
Uwielbiałem szeroki (teraz mam powrót do przeszłości, więc r3 jest zbyt "nowoczesny"), żadnych pasków, czy innych artefaktów w wersji produkcyjnej oczywiście nie ma. Jest za to bardzo gruby, przezroczysty, węgierski poliester (w 135 dają chyba coś innego).
Robiłem tylko @400 w xtolu 1+1 i 1+2.
Duża rozpiętość naświetleń możliwa jest PODOBNO dzięki dwóm, czy trzem warstwom emulsji, z różnymi wielkościami halogenków srebra, nie testowałem jednak innych czułości.
Jest to świetne (dla mnie) rozwinięcie Maco Cube 400.
Robiłem tylko @400 w xtolu 1+1 i 1+2.
Duża rozpiętość naświetleń możliwa jest PODOBNO dzięki dwóm, czy trzem warstwom emulsji, z różnymi wielkościami halogenków srebra, nie testowałem jednak innych czułości.
Jest to świetne (dla mnie) rozwinięcie Maco Cube 400.
- zby
- -#
- Kontakt:
Mistrz material, poki co robilem go na @100 @400 w id11 1+3, bardzo trwale podloze, nie rysuje sie, nie da sie go recznie urwac z rolki 135 np - zabawna sytuacja:) Pieknie pracuje w malych zaczernieniach, czyli da sie zrobic rzadki negatyw bardzo miekki malo kontrastowy ale o pieknej pelnej skali. Potem - co chwilowo dla mnie dosc wazne - znakomicie sie skanuje. Jakby jeszcze stodwudziestki r3 nie byly tak dramatycznie drozsze od szerokich delt to juz w ogole pewnie nie kupowalbym niczego innego. Aaa zapomnialem dodac jeszcze ze wolalem go tylko w maszynie rotacyjnej ale cos czuje ze jakby go tak zamoczyc z minimalnym mieszaniem albo w ogole tylko na poczatku to bylby jeszcze bardziej pojemny. trzeba sprobowac :)
"Nie chcem, ale muszem" Was zmartwic - ten material nie bedzie wiecej produkowany. Tak wyrazil sie na APHOG.de Hartmuth Schroeder szef MACO gdzies pod koniec listopada 2008. Tread ten zostal z tego forum wyciety, poniewaz wywiazala sie dosyc goraca dyskusja. Wniosek, ktory wysunalem dla siebie: szkoda zawracac sobie glowe.
Pozdrowienia znad Morza Polnocnego
Andrzej
Andrzej
Odświeżę temat...
Wczoraj wywoływałem R3 naświetlanego na ISO 1600. RHS 1+7, 22 minuty, 20 stopni. Cztery przewrotki co minutę. 5 minut wstępnego namaczania. Sam nie wiem... blade... niedowołane?. Próbował ktoś podobną kombinację? Ewentualnie jaki inny wołacz? Na pokładzie mam aktualnie tylko ID11, i r09. No i RHS.
Skany
klatka 1 Prosto ze skanera, odwrócone do pozytywu
klatka 1 Po szybkiej obróbce w ps
klatka 2 Prosto ze skanera, odwrócone do pozytywu
klatka 2 Po szybkiej obróbce w ps
T.
Wczoraj wywoływałem R3 naświetlanego na ISO 1600. RHS 1+7, 22 minuty, 20 stopni. Cztery przewrotki co minutę. 5 minut wstępnego namaczania. Sam nie wiem... blade... niedowołane?. Próbował ktoś podobną kombinację? Ewentualnie jaki inny wołacz? Na pokładzie mam aktualnie tylko ID11, i r09. No i RHS.
Skany
klatka 1 Prosto ze skanera, odwrócone do pozytywu
klatka 1 Po szybkiej obróbce w ps
klatka 2 Prosto ze skanera, odwrócone do pozytywu
klatka 2 Po szybkiej obróbce w ps
T.
Wątpię, chociaż nigdy nie mogę wykluczyć. Utrwalane dwukąpielowo. Pierwsza kąpiel była po ok 7 rolkach, druga po 5 ciu. Łączny czas - 5 min, w ilford rapid fixer.zieloo pisze:Podobny efekt miałem też przy zużytym utrwalaczu ('bladość' widać już na negatywie, takie jakby 'zamglenie').
T.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2011, 23:34 przez temol, łącznie zmieniany 2 razy.