Wiadomo ze trzeba opanowac. Tylko konstrukcja jobo z natury konstrukcji swojej jest lepsza. Tu jest taki “zakret” przy wkladaniu i jest ciasno. Nie ma ..... we wsi zeby ci sie nie opsknelo. A wygiac z pamieci w ten ksztalt.... no ja nie jestem az taki dobry. Nie mowie ze patent jest zly. Poprostu szalu ni ma jobo lepsze.J.A. pisze:oKuba, nie chodzi o koszt (nie w pierwszym rzędzie), tylko o jednokrotne użycie wywoływacza. No chyba że lejesz litr na raz i ponownie go nie używasz, to wtedy ok.
Sześć arkuszy 4x5, to odpowiednik ok 2-2,5 filmów 120/135. Nawet gdyby wywoływacz kosztował 1zł/litr, nie wywołałby 2 filmów w litrze, a potem utylizował wywoływacz.
skiper75, jak pierwszy raz wkładałem i wyjmowałam szitki z experta, to byłem cały pos...
Druk 3D szpuli do 9x12 4x5.
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Uzywajac roztworu 1+3 to 4x6 szitek z litra stocka, wiec nie przesadzajmy z ta rozrzutnoscia. Zreszta nie zamierzam nikogo przekonywac ani nawracac
A jakbyś chciał (albo musiał) wołać w stoku?
O to mi chodzi.
W 1:3 to nawet w krokus tanku 800 jest 10 filmów w litrze one shot.
Ja też tylko zwracam uwagę na potencjalne możliwości i nie o nawracanie chodzi.
Jobo Experta właśnie z powodu niemożności rozcieńczania np. E-6 albo C-41 kupiłem. I właśnie z tego powodu, że wyznaję zasadę wywoływania one shot.
O to mi chodzi.
W 1:3 to nawet w krokus tanku 800 jest 10 filmów w litrze one shot.
Ja też tylko zwracam uwagę na potencjalne możliwości i nie o nawracanie chodzi.
Jobo Experta właśnie z powodu niemożności rozcieńczania np. E-6 albo C-41 kupiłem. I właśnie z tego powodu, że wyznaję zasadę wywoływania one shot.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Ale w stocku wychodzi przeciez tak samo. Wolanie czerokrotne 6 szitek to nie zaden wyczyn tylko normalny proces - to 8 filmow 135 jest a wiec normalna sprawa. Wiec nie rozumiem o co ta dyskusja
oKuba, chyba jednak nie rozumiesz.
Wołanie one shot, to coś zupełnie innego niż wołanie po kolei po sobie np. 2, potem 2, potem 4 i na końcu znowu 2.
Z tym, że po pierwszych 2 jest dzień przerwy, a po kolejnych np. tydzień. Zwłaszcza w procesach wysokotemperaturowych.
Wywoływacz zupełnie inaczej się starzeje jak jest używany, a inaczej gdy tylko stoi pod gazem.
Wołanie one shot, to coś zupełnie innego niż wołanie po kolei po sobie np. 2, potem 2, potem 4 i na końcu znowu 2.
Z tym, że po pierwszych 2 jest dzień przerwy, a po kolejnych np. tydzień. Zwłaszcza w procesach wysokotemperaturowych.
Wywoływacz zupełnie inaczej się starzeje jak jest używany, a inaczej gdy tylko stoi pod gazem.
Zrozumialem. Jak juz pisalem, kazdy ma inny set-up i inne wymagania
Z ciekawości zapytam. Ile ten TAS kosztował?
Ja kupilem uzywany za 500 Euro z uchwytami na Jobo i Patersona. Mialem troche szczescia, gdyz uzywane w ogole rzadko sie trafiaja. Nowy chyba x2
Sporo, jak na cymes o tak ograniczonym zastosowaniu.
To delikatnie powiedziane. Nowy: https://heilandelectronic.de/tas_jobo_15xx_25xx Ubawiła mnie ta opcja za 21 Euro

Na szczescie nie ma obowiazku kupna. Dotyczy to TASa i modulu
No nie ma. Sam kombinowałem z "kręciołkiem" DIY i nie znalazłem sposobu na utrzymanie temperatury na odpowiednim poziomie np. 20C bez kąpieli w schładzanej wodzie. Moje doświadczenie to zaobserwowany wzrost temperatury wywoływacza podczas wywołania z przewrotkami. Jak mniemam TAS ma taki sam problem, mam rację? Problem po części załatwia procesor Jobo przy wywoływaniu filmów cz-b w stosunkowo wysokiej temperaturze (wyższej od temperatury otoczenia) utrzymywanej przez podgrzewanie płaszcza wodnego, albo ręczne przewrotki koreksem zanurzonym w schładzanej wodzie.
TAS ma ustawienia kompensacji wzrostu temperatury odnosnie czasu wywolywania. Nie uzywam tego, gdyz dla moich potrzeb - wywoluje wylacznie negatywy czarno- biale - nie ma to praktycznego znaczenia. Wolam w przedziale temp. 16-24C
Lub jego chłodzenie przy letnich upałach. Da się to rozwiązać dwojako. CPP ma podłączenie do wody i po prostu pobiera zimna wodę. Skuteczne.
Ja lubię bardziej zaawansowane patenty. Przepycham wodę z płaszcza małą pompką przez lodówkę.