Przerywacz
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Przerywacz
Słuchajcie, a można sobie wcisnąć cytrynę do wody i tym przerywać, czy trzeba jednak koniecznie śmierdzieć octem?
Przerywacz
Do filmów?
Używaj utrwalania w dwóch utrwalaczach i w ogóle zrezygnuj z przerywacza.
Czyli utrwalanie dwuroztrworowe.
Używaj utrwalania w dwóch utrwalaczach i w ogóle zrezygnuj z przerywacza.
Czyli utrwalanie dwuroztrworowe.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Przerywacz
Najpierw myślałem o papierach, bo tym się bardziej inhaluje
Ja nie tyle pytam, jak to zrobić, żeby nie używać octu, bo ostatecznie dawno temu jako słabo uświadomiony licealista po prostu wrzucałem odbitkę do wody i też jakoś było. Raczej chodzi mi o to, czy kwas cytrynowy nadaje się na przerywacz. Z ciekawości naukowej.

Ja nie tyle pytam, jak to zrobić, żeby nie używać octu, bo ostatecznie dawno temu jako słabo uświadomiony licealista po prostu wrzucałem odbitkę do wody i też jakoś było. Raczej chodzi mi o to, czy kwas cytrynowy nadaje się na przerywacz. Z ciekawości naukowej.
Przerywacz
Oczywiście, że się nadaje. A do papieru użyj wody jak licealista. 

- technik219
- -#
Przerywacz
Przerywacz czyni więcej szkód niż pożytku. Zgodzę się jeszcze, że przerywanie ma sens przy zastosowaniu wywoływaczy bardzo szybkich, pracujących w czasie 2-5 minut (niegdś nazywanych "prasowymi") ale przy czasie wywoływania 10-15 minut nie ma to sensu. Wystarczy zlać wywoływacz z koreksu, po czym napełnić go wodą z kranu - ja robię to dwukrotnie - i zalać utrwalaczem - ja używam utrwalacza bez zakwaski. Jaka z tego korzyść? Ano taka, że nagła zmiana pH jest dla filmu szokiem, który odbija się na obrazie. Negatywy bez przerywania posiadają lepiej wyrobiony obraz, łagodniejsze przejścia tonalne pomiędzy miejscami ciemnymi i jasnymi, zawierają więcej niuansów tonalnych. Wodorosiarczyn sodowy (ten z utrwalacza) ma właściwości rozpuszczania srebra tworzącego obszar niedoświetleń przez co zwiększa się mikrokontrast w tych obszarach. Działanie wody jako przerywacza nie sprowadza się jedynie do obniżenia stężenia reduktorów biorących udział w tworzeniu obrazu. To bardziej skomplikowany proces. Po pierwsze - obniża temperaturę co samo w sobie spowalnia proces wywoływania. Po drugie - likwiduje barierę bromową jaka tworzy się wokół obszarów nienaświetlonych i słabo naświetlonych (szczególnie w obszarze niedoświetleń) i przez krótki okres umożliwia "dowołanie" tych obszarów przez resztki reduktorów, którymi nasiąkła emulsja. Nie czyni to szkody obszarom zaczernionym (światłom), ponieważ w tych miejscach reduktory zużywają się najszybciej i praktycznie po wlaniu do koreksu wody są już nieaktywne w przeciwieństwie do obszarów nienaświetlonych i niedoświetlonych. Czas ich aktywności jest zbyt krótki by podnieść zadymienia, ale pomaga nieco wzmocnić obraz w obszarach niedoświetlonych. I co najważniejsze, obszary te nie tracą śladowego srebra w wyniku rozpuszczania w kwaśnym przerywaczu
W porzypadku pozytywów (papierów), których czas wywoływania jest stosunkowo krótki użycie przerywacza wydaje się zasadne. Przerywacz chroni roztwór utrwalacza przed zmianą pH (jeśli utrwalacz jest kwaśny) i przedłuża jego wydajność. Jednak tak samo, jak w przypadku filmów, powoduje rozpuszczanie delikatnych osadów srebra w światłach obrazu. Sposobem na ominięcie tej niedogodności jest użycie dwóch roztworów utrwalacza: wstępnego i zasadniczego - o czym wspomniał J.A. Taki sam efekt jak przerywacz powoduje utrwalacz kwaśny jeśli za długo przetrzymać w nim papiery - traci się delikatne półtony w światłach. Efekt staje się utrapieniem jeśli używamy utrwalaczy tzw. szybkich na bazie tiosiarczanu amonu lub salmiaku (chlorku amonu). Dlatego zalecane czasy utrwalania w takich utrwalaczach są rzędu 1-1,5 minuty. Zazwyczaj bardziej pilnujemy czasu wywoływania a na czas utrwalania zwraca się mniejszą uwagę w przeświadczeniu, że obrazowi nie zaszkodzi pół minuty dłużej i na wszelki wypadek lepiej utrwalać dłużej. A to błąd.
Bawiłem się kiedyś "litowaniem". Tam,jak wiecie pomija się przerywanie i papier wprost z wywoływacza przenosi się do utrwalacza. I okazało się, że zupełnie inny obraz otrzymałem utrwalając w utrwalaczu zakwaszonym wodorosiarczynem a zupełnie inny z utrwalacza obojętnego z bardzo krótkim przemyciem odbitki czystą wodą (tak, żeby arkusz tylko "przeleciał" przez wodę w kuwecie i natychmiast do utrwalacza). Powiększenia litowe utrwalane w utrwalaczu kwaśnym niewiele różniły się od zwykłych pod względem tonalności. Natomiast powiększenia utrwalone w utrwalaczu obojętnym (z przemyciem wodą) zawierały obszaru o różnym odcieniu srebra - żółtawe, lekko fioletowe, brunatne i czarne. Barwa obrazu srebrowego zależy od stopnia rozdrobnienia metalu tworzącego obraz. Im bardziej rozdrobnione tym jaśniejsze. W procesie "kwaśnym" ich nie było, bo zostały rozpuszczone przez utrwalacz. Dlatego od tamtej pory nie używam przerywacza (do filmów, bo do papierów jednak tak, ale pilnuję czasu utrwalania), i stosuję wyłącznie utrwalacz obojętny (nie wiem czy jest tak zupełnie obojętny, ale tak czy siak nie dodaję żadnych "zakwasek").
W porzypadku pozytywów (papierów), których czas wywoływania jest stosunkowo krótki użycie przerywacza wydaje się zasadne. Przerywacz chroni roztwór utrwalacza przed zmianą pH (jeśli utrwalacz jest kwaśny) i przedłuża jego wydajność. Jednak tak samo, jak w przypadku filmów, powoduje rozpuszczanie delikatnych osadów srebra w światłach obrazu. Sposobem na ominięcie tej niedogodności jest użycie dwóch roztworów utrwalacza: wstępnego i zasadniczego - o czym wspomniał J.A. Taki sam efekt jak przerywacz powoduje utrwalacz kwaśny jeśli za długo przetrzymać w nim papiery - traci się delikatne półtony w światłach. Efekt staje się utrapieniem jeśli używamy utrwalaczy tzw. szybkich na bazie tiosiarczanu amonu lub salmiaku (chlorku amonu). Dlatego zalecane czasy utrwalania w takich utrwalaczach są rzędu 1-1,5 minuty. Zazwyczaj bardziej pilnujemy czasu wywoływania a na czas utrwalania zwraca się mniejszą uwagę w przeświadczeniu, że obrazowi nie zaszkodzi pół minuty dłużej i na wszelki wypadek lepiej utrwalać dłużej. A to błąd.
Bawiłem się kiedyś "litowaniem". Tam,jak wiecie pomija się przerywanie i papier wprost z wywoływacza przenosi się do utrwalacza. I okazało się, że zupełnie inny obraz otrzymałem utrwalając w utrwalaczu zakwaszonym wodorosiarczynem a zupełnie inny z utrwalacza obojętnego z bardzo krótkim przemyciem odbitki czystą wodą (tak, żeby arkusz tylko "przeleciał" przez wodę w kuwecie i natychmiast do utrwalacza). Powiększenia litowe utrwalane w utrwalaczu kwaśnym niewiele różniły się od zwykłych pod względem tonalności. Natomiast powiększenia utrwalone w utrwalaczu obojętnym (z przemyciem wodą) zawierały obszaru o różnym odcieniu srebra - żółtawe, lekko fioletowe, brunatne i czarne. Barwa obrazu srebrowego zależy od stopnia rozdrobnienia metalu tworzącego obraz. Im bardziej rozdrobnione tym jaśniejsze. W procesie "kwaśnym" ich nie było, bo zostały rozpuszczone przez utrwalacz. Dlatego od tamtej pory nie używam przerywacza (do filmów, bo do papierów jednak tak, ale pilnuję czasu utrwalania), i stosuję wyłącznie utrwalacz obojętny (nie wiem czy jest tak zupełnie obojętny, ale tak czy siak nie dodaję żadnych "zakwasek").
Lux mea lex
Przerywacz
Zachciało mi się pytań...

- technik219
- -#
Przerywacz
A temu się zachciało odpowiadać 

- technik219
- -#
Przerywacz
A co będę chłopakowi żałował informacji? Zanim się sam do tego dokopie zejdzie kilka (naście) lat. A tak ma na gotowo. Ty byś się nie podzielił?
Lux mea lex
Przerywacz
Możesz coś więcej, w wolnej chwili?
Przerywacz
com wiedział tom powiedział.technik219 pisze: ↑16 mar 2021, 23:23A co będę chłopakowi żałował informacji? Zanim się sam do tego dokopie zejdzie kilka (naście) lat. A tak ma na gotowo. Ty byś się nie podzielił?
Przerywacz
Przestaje kupować ocet.
Przerywacz
Do zimnych nóżek się przydaje.
- technik219
- -#
Przerywacz
Używam koncentratu utrwalacza z zestawu Fuji do procesu CN-16Q, czyli części NQ3-Rs do C-41. Rozcieńczenie 1:4.
http://www.ppi-trading.de/webshop/produ ... anguage=en
Lux mea lex
Przerywacz
On wali amoniakiem. Jak mierzyłem to mi wychodziło ponad 7 pH