Prowizorka z maskownicą
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Prowizorka z maskownicą
mrek, nigdzie nie napisałem, że tanio.
Tanie mięso pies je.
Chodzi mi o to, że testując różne rozwiązania, zawsze idziemy w jakieś koszty. A to dycha tu, a potem dwie tam i tak w kółko. Ciągle nam coś nie pasuje i ciągle poprawiamy po taniości.
W końcu z tych ziarek uzbiera się miarka, a stracony czas, a materiał, bo któreś tam genialne rozwiązanie jednak nie było genialne.
Ja używam 30x40 dunko. Oraz mam kilka maskownic stało formatowych.
4- listkowa sprawdza się idealnie jako uniwersalna, bo i 9x13 i 3040 wygodnie się na niej robi, bo obraz jest w środku zawsze, maskownice nie trzeba przesuwać do rogu.
Stało formatową kupiłem przed dunco. I ta sprawdzała się idealnie. Jedyna jej wada to ustawianie kartki i maski. Dość upierdliwe. I taka wydaje się lepszym rozwiązaniem od słabych maskownic PZO.
Tanie mięso pies je.
Chodzi mi o to, że testując różne rozwiązania, zawsze idziemy w jakieś koszty. A to dycha tu, a potem dwie tam i tak w kółko. Ciągle nam coś nie pasuje i ciągle poprawiamy po taniości.
W końcu z tych ziarek uzbiera się miarka, a stracony czas, a materiał, bo któreś tam genialne rozwiązanie jednak nie było genialne.
Ja używam 30x40 dunko. Oraz mam kilka maskownic stało formatowych.
4- listkowa sprawdza się idealnie jako uniwersalna, bo i 9x13 i 3040 wygodnie się na niej robi, bo obraz jest w środku zawsze, maskownice nie trzeba przesuwać do rogu.
Stało formatową kupiłem przed dunco. I ta sprawdzała się idealnie. Jedyna jej wada to ustawianie kartki i maski. Dość upierdliwe. I taka wydaje się lepszym rozwiązaniem od słabych maskownic PZO.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -# mod
- Kontakt:
Prowizorka z maskownicą
Mam dunco, podzielam opinię Jurka. Sprawdzenie - koleżeńskie. Gumę magnetyczną używałem przy pigmencie, więc do tego nie potrzebuję czynić inwestycji.
W internecie można znaleźć rozmaite wynalazki. Najbardziej przekonuje mnie taki zrobiony z kartonu do passe partout, na zawiasie z taśmy, dociskany kątownikami z blachy. Oczywiście stałoformatowy.
W internecie można znaleźć rozmaite wynalazki. Najbardziej przekonuje mnie taki zrobiony z kartonu do passe partout, na zawiasie z taśmy, dociskany kątownikami z blachy. Oczywiście stałoformatowy.
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
Prowizorka z maskownicą
Dzięki wszystkim, chyba spróbuję na razie też coś przykombinować z tym kątownikami. Prawdę powiedziawszy nie wiem ile miałbym ich kupić żeby to wyszło połowa Ducno, bo jak patrzę na ceny Dunco na Ebay, to trudno mi uwierzyć w słowa J.A. No a Saunders to zza wody, przesyłka jest absurdalnie droga zazwyczaj. Pomysł z paspartu też jest bardzo dobry. W pierwszym odruchu myślałem o wycięciu masek z tektury, no ale nawet nie zacząłem tego robić zdając sobie sprawę, ze nie mam szans na równe marginesy. Z paspartu może się udać.
Prowizorka z maskownicą
Vitlich, ale zaczniesz zapisywać w zeszycie wszystkie wydane na ten cel pieniądze i zmarnowane powiększenia?
Prowizorka z maskownicą
A nawet mogę, tylko powiększeń większych niż 18x24 to pewnie i tak zrobię bardzo niewiele przez najbliższe miesiące. Ale co tam, zrobię notesik i każdy zmarnowany papier czy przyrząd wpiszę i zobaczymy.
Prowizorka z maskownicą
Dopisz na początku koszt tego notesu.
J.A. może mieć rację, albo nie mieć
Jeżeli maskownica ma być jedynie narzędziem do wyższych celów, to nie ma się co bawić z poprawianiem, tylko wymienić na lepszą. Natomiast jeżeli chodzi o robienie konkretnie na tej maskownicy, bo sentyment, albo cokolwiek, to inna sprawa.
J.A. może mieć rację, albo nie mieć

Prowizorka z maskownicą
Jeżeli maksymalne powiększenia to maja być 18x24 cm, to wystarczy kupić maskownice meopty.
Kosztuje 30-50 zł trzyma kąty i daje marginesy na 10 mm
Pytanie na początku było co zrobić dla większych powiększeń.
Kosztuje 30-50 zł trzyma kąty i daje marginesy na 10 mm
Pytanie na początku było co zrobić dla większych powiększeń.
Prowizorka z maskownicą
A propos patentów. Ja generalnie co do zasady nie chcę białych ramek na odbitce. Czy są jakieś dobre patenty, żeby położyć papier, żeby przylegał na płasko i tak naświetlać bez obramowania? Wydaje mi się, że kiedyś taki temat się przewinął, ale z jednej strony nie mogę znaleźć, a z drugiej strony może ktoś ma coś nowego.
Prowizorka z maskownicą
Obcinać.
Prowizorka z maskownicą
Tak. Powiększalnik DURST z podciśnieniowym stołem. Papier jej przysysany do stołu. Tylko, że pompa próżniowa ma 700 W i pracuje jak silnik od pralki Frania. Zrezygnowałem z używania.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Prowizorka z maskownicą
Dokładnie o tym myślałem, ale zastanawiałem się czy taka podciśnieniowa płyta/podest nie występuje samodzielnie. Produkcja jest w sumie prosta. Można właściwie coś takiego samemu zrobić, tylko podłączyć dłuższą rurą do odkurzacza, który musi być naprawdę dalej, żeby nie przenosić żadnych drgań na powiększalnik. Myślałem też o zaburzeniu komfortu pracy hałasem, ale teraz wśród tych nowoczesnych odkurzaczy może się znajdzie jakiś cichy.
Prowizorka z maskownicą
Odkurzacz to chyba za mała moc. Poza tym zatkany, będzie się przegrzewał. Pompa próżniowa to jednak inne urządzenie. Może takie samochodowe chodzą ciszej.etanol pisze: ↑09 mar 2021, 11:42Dokładnie o tym myślałem, ale zastanawiałem się czy taka podciśnieniowa płyta/podest nie występuje samodzielnie. Produkcja jest w sumie prosta. Można właściwie coś takiego samemu zrobić, tylko podłączyć dłuższą rurą do odkurzacza, który musi być naprawdę dalej, żeby nie przenosić żadnych drgań na powiększalnik. Myślałem też o zaburzeniu komfortu pracy hałasem, ale teraz wśród tych nowoczesnych odkurzaczy może się znajdzie jakiś cichy.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Prowizorka z maskownicą
Do stołu próżniowego powinna wystarczyć taka pompka, malutka i niezbyt głośna
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Terry Pratchett – Maskarada