solarigrafia
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
jakos nie mialem do tej pory koncepcji zeby znowu powtorzyc probe i dzisiaj przy okazji prac warsztatowych postanowilem zamontowac puszke gdzies w "plenerze". puszka z papierem 9x13 wyladowala na polu na niewielkiej sosence. ma ladny widok w kierunku NWW, nieba nie zakrywaja nieporzadane budowle, sa jedynie niskie domki ktore mam nadzieje ze dopelnia jakiejs kompozycji.
no i mam nadzieje ze mi zadne dzieciaki albo menele zbierajace zlom nie p#$%#$%a mojego "aparatu".
mam jeszcze pomysl z wykorzystaniem pudelek po filmach.
chłopie, używaj kulturalniejszych słów, nie jesteśmy na budowie
rbit9n
no i mam nadzieje ze mi zadne dzieciaki albo menele zbierajace zlom nie p#$%#$%a mojego "aparatu".
mam jeszcze pomysl z wykorzystaniem pudelek po filmach.

chłopie, używaj kulturalniejszych słów, nie jesteśmy na budowie
rbit9n
Ostatnio zmieniony 01 lip 2008, 23:14 przez Guldan, łącznie zmieniany 1 raz.
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
Jeżeli ktoś jest jeszcze zainteresowany tematem , to podaję link do takiej fotki http://www.digart.pl/praca/2813890/Samowywolanie.html
poprawiłem link
weesee
poprawiłem link
weesee
Ostatnio zmieniony 24 lis 2008, 17:35 przez keraltok, łącznie zmieniany 2 razy.
0,25 na papierze kodak professional b&w przy oswietleniu jaki obecnie panuje . Do prawidłowego jednak naswietlenia potrzeba ok 1-3 msc. Dłużej może być ze względu na dużą tolerancję papieru . przygotowuję sie obecnie do próby z kliszą światłoczułą Fomapan 100 . Muszę tym jednak razem znależć odpowiednio ustronne i jednocześnie ciekawe od strony fotograficznej msc.
Witajcie,
wczoraj natrafiłem na ten wątek, poczytałem, zaciekawiło mnie to więc dziś wystawiłem pudełko na słońce.
Mam do Was pytanie jak długo powinienem naświetlać papier?
Wymiary papieru to 137x95mm, odległość papieru do dziurki to 25mm a średnica dziurki to 0,3mm.
Dziś 8 marca więc wszystkiego dobrego ściemniającym Kobietom :)
wczoraj natrafiłem na ten wątek, poczytałem, zaciekawiło mnie to więc dziś wystawiłem pudełko na słońce.
Mam do Was pytanie jak długo powinienem naświetlać papier?
Wymiary papieru to 137x95mm, odległość papieru do dziurki to 25mm a średnica dziurki to 0,3mm.
Dziś 8 marca więc wszystkiego dobrego ściemniającym Kobietom :)
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
Wtedy to nawet nie trzeba wywoływać, wystarczy utrwalić papier.keraltok pisze:Jeżeli chcesz mieć prawdziwą solarygrafię , to musisz pinhola ustawić wprost na słońce i trzymać go nie mniej jak 6 msc . Do lepszego efektu należy rozpocząć w grudniu dla lepszego efektu . To moje najnowsze spostrzeżenia.