co właśnie wywołałeś?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
co właśnie wywołałeś?
Dzisiaj wywołane z tej niedzielnej przechadzki: DELTA 100 (120) i ILFORD PAN400 (135). Wołane razem w HC-110 bo podstawowe czasy wołania takie same. Tak więc: HC-110 1:63 ("H"), 19°C, 13 min. Oczywiście szeroka DELTA jedna klatka opuszczona (jak przewidywałem), a dodatkowo jedna nachodzi delikatnie końcami na dwie sąsiadujące. PAN400 jak dla mnie ok w tym rozcieńczeniu.
Fan Pentax'a.
co właśnie wywołałeś?
Agfa Aviphot 200 od czmielka. Wołana w HC-110 1:31, 20°C przez 6 i 1/2 min. Był to mój pierwszy Aviphot a jednocześnie test TLR-a "IKOFLEX". Takiego złomka, którego kiedyś, ktoś mi dał. Aparat był bez lustra, z otwartą stale migawką. Kilka lat wstecz, znajomy pentaksiarz zabrał go do Zielonej Góry, do swojego kolegi, "złotej rączki" w aparatach foto. Powiem tak: aparat wrócił ze sprawną migawką, zamontowanym lustrem od polskiego STARTA. W migawce nie działa tylko samowyzwalacz. Na matówce nie widać kilku milimetrów dołu kadru (lustro oryginalne powinno być nieco większe). Brak mu też okładziny z prawej strony. Usprawniałem go z powodu obiektywu zdjęciowego, którym jest Tessar "T", Zeiss-Opton 75/3.5. I tak sobie leżał na półce kilka lat. Okazuje się, że sprawuje się całkiem dobrze i film jest pięknie naświetlony. Uff, ale się rozpisałem. 

Ostatnio zmieniony 22 lut 2021, 18:21 przez powalos, łącznie zmieniany 1 raz.
Fan Pentax'a.
co właśnie wywołałeś?
powalos, ten cienki Aviphot?
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
co właśnie wywołałeś?
Tak. Ten cienki. Powiem tak, że trochę ciężko się go wkręca do koreksu (wołałem w krokusie 800). Trzeba też uważać przy bełtaniu, bo potrafi wyskoczyć z rowków. On jest naprawdę cienki, ale szczegółowość na negatywie jest zaskakująca. Gdy zeskanuję to coś pokażę. Żadne rewelacje bo to naprawdę był test i aparatu i filmu.
Fan Pentax'a.
co właśnie wywołałeś?
powalos, też go mam jeszcze 3 rolki. Jest wręcz niekomfortowo cienki 

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
co właśnie wywołałeś?
No to wstawiam. Skanowane Epsonem V600 na 2400dpi, z neutralnymi ustawieniami, softem fabrycznym. Odwrócone w Fast Stone i nic więcej. Zmniejszone o 50% liniowo, bez wyostrzania.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2021, 14:00 przez powalos, łącznie zmieniany 1 raz.
Fan Pentax'a.
co właśnie wywołałeś?
Tylko ten cienki to naprawdę ma bardzo delikatne podłoże. Kupiłem właśnie ten - chociaż czmielek ma też tzw. gruby - ale chciałem jak najmniej przeterminowany. Wyobrażam sobie jak będą na nim wychodziły obłoki na niebie. 

Fan Pentax'a.
co właśnie wywołałeś?
A jaka jest różnica między tą Agfą a Rollei Superpanem 200? Czasy wołania są takie same?
co właśnie wywołałeś?
aka, czas w HC-110 dostałem od czmielka. na Digitaltruth dla Rollei Superpana podają 6 min. Ponoć to ten sam materiał więc chyba tak. Nie chciałem ryzykować zawalenia pierwszego wołania więc napisałem do sprzedającego. Interesował mnie tylko HC-110.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2021, 14:01 przez powalos, łącznie zmieniany 1 raz.
Fan Pentax'a.
co właśnie wywołałeś?
powalos, pewnie trzeba zweryfikować samemu. Tak czy inaczej, test tej pary zdany na 6!
co właśnie wywołałeś?
Potwierdzam. Ilość szczegółów mnie zaskoczyła. Tym bardziej, że Tessary do demonów ostrości się nie zaliczają. Chociaż te z czerwonym "T" uważane są za bardzo dobre.
Fan Pentax'a.
co właśnie wywołałeś?
Porcję potworków na fomie 400 naświetlanej na 100 plus korekty na Niemca. Część leżaki, może i więcej niż roczne, część z wczorajszego psaceru.

co właśnie wywołałeś?
To jeszcze jedno z Aviphot 200. Nieco mniejsze, bo odciąłem na dole kadru płot, który nie mieścił się w głębi ostrości. Pozostałe jak przy poprzednich fotkach.
Fan Pentax'a.
co właśnie wywołałeś?
skpt, kiepsko wstawione - nie otwiera się w przeglądarce jak te od kolegi powalos i guzik z podziwiania.