Marku, nasz forumowy kolega, który pracuje na fomie Variant III 111, zgłaszał mi, że światła czerwonego jest za dużo dla takiej właśnie FOMY. W najnowszej plafonierze FOUR są dwa oddzielne zadajniki kodu dla podprogramów i dwa potencjometry do dokładnej regulacji. Pracuję właśnie nad modyfikacją oprogramowania i wprowadzam poprawki sprzętowe (dopasowanie prądów zasilających LED-y), także będzie pełna kontrola nad siłą światła pomarańczowego i czerwonego. FOMY mają dużo większą od ILFORD-a czułość i wymagają naszej większej uwagi przy kalibracji oświetlenia ciemniowego, czyli podania światła delikatniejszego. Ale i to zrobimy.
Znacie? To poczytajcie.
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Znacie? To poczytajcie.
MAMIYA 645Pro + Nikon D200+F80
Znacie? To poczytajcie.
Jak będziesz miał przestój w ciemni, to możesz do mnie kurierem podrzucić swoją lampkę, wsadzę ją na oscyloskop i zrobię dla Ciebie zrzuty ekranowe, to będziesz wiedział, jak się zachowuje i jakie wykresy namalowała :) Pomierzymy też siłę światła. Pozdrawiam serdecznie, Artur.technik219 pisze: ↑30 lis 2020, 21:35 Nie ma już zbyt wiele warsztatów naprawczych sprzętu RTV i nie ma mi kto tego zbadać.
MAMIYA 645Pro + Nikon D200+F80
Znacie? To poczytajcie.
Czy dobrze rozumiem? Ustawienie poziomu na świetle pomarańczowym dla Ilforda i przełączenie na kolor czerwony daje jeszcze za dużo światła dla FOMY Variant III 111?Art_Ro pisze: ↑02 sty 2021, 16:58Marku, nasz forumowy kolega, który pracuje na fomie Variant III 111, zgłaszał mi, że światła czerwonego jest za dużo dla takiej właśnie FOMY. W najnowszej plafonierze FOUR są dwa oddzielne zadajniki kodu dla podprogramów i dwa potencjometry do dokładnej regulacji. Pracuję właśnie nad modyfikacją oprogramowania i wprowadzam poprawki sprzętowe (dopasowanie prądów zasilających LED-y), także będzie pełna kontrola nad siłą światła pomarańczowego i czerwonego. FOMY mają dużo większą od ILFORD-a czułość i wymagają naszej większej uwagi przy kalibracji oświetlenia ciemniowego, czyli podania światła delikatniejszego. Ale i to zrobimy.
Po zrobieniu wg instrukcji Huberta, testu na Ilfordzie, przełączyłem plafonierę na czerwony i sprawdziłem papier FOMA. Nie stwierdziłem zaświetlania, ale poziom światła tak dramatycznie spadł, że zastanawiałem się czy dla FOMY nie może być go więcej.
Rozumiem, że raczej nie.
No nic, mogę dodać trochę mocy bo ustawiłem dość długi bezpieczny czas.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Znacie? To poczytajcie.
niekoniecznie. To tylko jeden sygnał od jednego użytkownika.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
- technik219
- -#
Znacie? To poczytajcie.
Byłoby super

Lux mea lex
Znacie? To poczytajcie.
Wiem, powinienem robić kompletne testy dla FOMY bo nie przypuszczam aby skończyło się na zakupie nowego modelu "stereo"

od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko