Chyba już dzień dobry, sprawa spędza mi sen z powiek. Mam problem z lampą błyskową. Posiadam aparat practica tlt i tlt 3 i tanią rosyjską lampę błyskową Fil-46. Problem w tym że raz błyska raz nie. Nie wiem od czego to zależy? Czas na aparacie mam ustawiony na błyskawice, lampa jest naładowana i powinna błysnąć po wyzwoleniu spustu migawki tak w tlt i tlt 3 ale raczej robi co chce. Pytanie moje do Was jest dlaczego tak się dzieje? Czy parametry tej lampy nie odpowiadają tym aparatom? Czy problem jest gdzie indziej? Bardzo proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Piotrek
Praktica ltl i ltl 3 dedykowana lampa błyskowa
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Lampę możesz wyzwolić testowo zwierając śrubokrętem szpilkę z masą we wtyczce lampy. Będziesz wiedział czy lampa działa.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Chyba zdaje się radziecką - stara i byle jaka i pewnie działa jak chce.
Zwykłe lampy to groszowe sprawy - kup starą japońską czy niemiecką, a będzie działać...
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Na przykład Nikon SB 20. Masz w niej tryb automatyki lampy i masz palnik z możliwością świecenia w sufit - mniej płaskie światło.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
W takich przypadkach najczęściej jest problem ze stykami. Należy starannie oczyścić połączenia gniazdo - wtyk czy stopka - sanki aparatu.
Przy stopce lampy najczęściej jest problem ze stykiem bocznym który często nie łączy.
Istnieje co prawda nie taka znów nierealna szansa że nie stykają styki wewnątrz aparatu lub w lampie coś nie zawsze łączy - najlepiej to sprawdzić używając innego aparatu czy innej lampy
Przy stopce lampy najczęściej jest problem ze stykiem bocznym który często nie łączy.
Istnieje co prawda nie taka znów nierealna szansa że nie stykają styki wewnątrz aparatu lub w lampie coś nie zawsze łączy - najlepiej to sprawdzić używając innego aparatu czy innej lampy
Dzięki Wam za odpowiedzi i zainteresowanie. Zobaczymy przeczyszczę styki na początek.