Czołem,
tak się złożyło , że założyłem slajd 6x6 do aparatu (Mamiya 6), ale go nie naświetliłem i przewinąłem do końca.
Chciałbym go teraz normalnie użyć.
Czy jeśli teraz założę ten przewinięty slajd ponownie, to będzie ok? Tzn. nic mi się nie zatnie, biorąc pod uwagę film/papier?
nawinięty slajd 6x6 ...
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
nawinięty slajd 6x6 ...
Nie będzie w porządku. Na końcu nie ma taśmy, która trzyma materiał z papierem. Na 90% przewiniesz przez aparat sam papier, a film będzie się zwijał na szpulce zdawczej.
Musisz iść do ciemni. Przykleić końcówkę do papieru, powstanie fałda w trakcie przewijania, ale powinno dać radę.
Lepszym sposobem będzie ponowne w ciemni przewinięcie filmu na szpulę zdawczą i poprawienie przyklejenia, bo też powstanie fałda.
Musisz iść do ciemni. Przykleić końcówkę do papieru, powstanie fałda w trakcie przewijania, ale powinno dać radę.
Lepszym sposobem będzie ponowne w ciemni przewinięcie filmu na szpulę zdawczą i poprawienie przyklejenia, bo też powstanie fałda.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
nawinięty slajd 6x6 ...
Jak się będzie dobrze sciskac nie będzie fałdy - parę razy próbowałem, a na falde lepszy sposób to odkleic film przy podczas nawijania ( gdy się już dojdzie do tego miejsca)i naklejenie encore. I tyle.
A Jurek już napisał o tym odklejeniu i naklejeniu. No to git
A Jurek już napisał o tym odklejeniu i naklejeniu. No to git

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
nawinięty slajd 6x6 ...
Tak też podejrzewałem , przewinę zatem jeszcze raz ze szpulki odbiorczej na szpulkę "nadawczą".
Fałdy zlikwiduję poprzez odklejenie i ponowne przyklejenie (mam nadzieję).
Thx.
Fałdy zlikwiduję poprzez odklejenie i ponowne przyklejenie (mam nadzieję).
Thx.