Światłomierz
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Światłomierz
Witam
Potrzebuję zakupić światłomierz.
Myślałem nad Rosyjskim.
Który byście polecili?
Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Potrzebuję zakupić światłomierz.
Myślałem nad Rosyjskim.
Który byście polecili?
Będę wdzięczny za podpowiedzi.
swierdlovsk 4, nie jest rewelacyjny, ale jak dotąd mnie nie zawiódł. z droższych, ale nie za bardzo sekonic L-398A.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
- smerfmaruda
- -#
Re: Światłomierz
Do slajdów, do systemu strefowego, do negatywów?Artur pisze:Potrzebuję zakupić światłomierz. Myślałem nad Rosyjskim. Który byście polecili? Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Z tańszych i sprawnych: Sekonic Twinmate, Gossen Lunasix/Profisix. Z droższych - Sekonic 358, można dokupić nasadkę spot 1 stopień. Z obecnie produkowanych jest jeszcze Digisix. Ma budzik, o ile się nie mylę

Radzieckich bym unikał, mimo, że sporo jest ofert. Jakoś... ichniejszy sprzęt do mnie nie przemawia.
Gossen LunaPro sbc jak dla mnie wystarczający w zupełności. A i majątku też nie trzeba na niego naderwać.
I object to all this sex on the television. I mean! I keep falling off!
"the ribbon"
Copyright © 2007 Peter Robinson, http://www.monopix.co.uk/index.shtml
"the ribbon"
Copyright © 2007 Peter Robinson, http://www.monopix.co.uk/index.shtml
Veimar Lux, przez niektórych traktowany jako pudełko do pomiaru na poziomie dzień - noc. Według mnie wskazania ma bardzo dobre i nie trzeba nic korygować. Mierzy najlepiej odbite chociaż padające też poprawnie wskazuje. Jego kąt widzenia mógłby jedynie być węższy dla lepszej rozróżnialności różnych partii kadru. Trwały poza tym i powtarzalny. Miałem w łapkach egzemplarze trzech różnych właścicieli, każdy ze stażem kilkunastoletnim pokazywał tak samo :)
jakie baterie do Svierdłowsk 4
Przy okazji zapytam, jakie baterie (baterię) można uzyć do światłomierza Svierdłowsk 4. Akurat taki zakupiłem stąd moje pytanie.
Czy ktoś zna może jakiś patent jak oczyścić zaśniedziałe styki od baterii w tym światłomierzu?
Dzięki za ew. odp. i pozdrawiam!
Czy ktoś zna może jakiś patent jak oczyścić zaśniedziałe styki od baterii w tym światłomierzu?
Dzięki za ew. odp. i pozdrawiam!
Uwaga, sprawdźcie swoje światłomierze WEIMAR LUX. Oryginalnie powinny być zasilane baterią 1,35 V podczas gdy większość (w tym i ja) ładuje tam bateryjkę 1,5 V. Efekt jest taki, że wskazówka wychyla się bardziej na prawo (w tym i przy teście baterii - nie wchodzi w pole).
Powoduje to niedoświetlenie o 1 EV.
Dlatego też "reanimowałem" Svierdłowska 4" (kupionego swego czasu na Jarmarku Dominikańskim za 5,-zł), w ten sposób że zlutowałem kabelkiem dwie baterie typu "paluszki", zaizolowałem je taką czarną taśmą i przymocowałem tą taśmą do światłomierza od tyłu.
Teraz, przez to dostał tzw. "ergonomii" - może powinienem to opatentować?
Powoduje to niedoświetlenie o 1 EV.
Dlatego też "reanimowałem" Svierdłowska 4" (kupionego swego czasu na Jarmarku Dominikańskim za 5,-zł), w ten sposób że zlutowałem kabelkiem dwie baterie typu "paluszki", zaizolowałem je taką czarną taśmą i przymocowałem tą taśmą do światłomierza od tyłu.
Teraz, przez to dostał tzw. "ergonomii" - może powinienem to opatentować?