Ktos sie kiedys spotkal ? Na arkuszach 4x5 wyszly mi takie dziwne farfocle jakby wlos ale to taka zelatyna jakby. Ni cholery tego nawet mechanicznie palcyma zedrzec nie moglem. I co ciekawe nie od strony emulsji to jest. Ki czort ?
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
aka pisze: ↑05 sie 2020, 09:15
To tak przed poranną kawą?
Napisałem tylko jak to moim zdaniem wygląda
A za kawą nie przepadam
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Tarlem paluchem. Ciezko. Nie chcialem porysowac. Ewidentnie ma to konsystencje zelu. Tylko na dwoch arkuszach wiec dziwne.
W ogole ta paczka jakas trefna. A to kropki a to to.
Mi się coś takiego czasami robi na brzegach filmu jak go wkładam drugi raz w szpulę koreksu do wypłukania, ale u mnie to na pewno zdarta emulsja. Wygląda to dokładnie tak samo, może jakiś dodatkowy podlew żelatynowy? Tylko po co by to było? Nigdy mi się nie zdarzyło spłynięcie emulsji a ja płuczę filmy w wodzie +40°C. Nie domyślam się nawet co by to mogło być jeśli to od strony podłoża
To jest żelatyna z warstwy przeciwodblaskowej, którą pokryte jest podłoże po przeciwnej stronie emulsji. Anty-halo się odbarwiło w czasie obróbki, a żelatyna została. A dlaczego się tak zachowała, nie wiadomo, może w czasie ładowania arkusza coś ją zahaczyło, a może to wada produkcyjna.
Coz. Pewnie nie wymyslimy. Zostalo jeszcze pare... dziesiat szitek wiec bede obserwowal. Moze zmienie na probe wywolywacz.
Informacja cenna z tego calego zamieszania jest to iz Ilford odpowiedzial ze pojecia nie maja co toto. Ale w ramach rekompensaty wysylaja mi paczke 4x5.
Milo.
A jesteś w stanie zlokalizować arkusz, który był po sąsiedzku w pudełku? Może gdzieś się opakowanie przygrzało i przylepiła się emulsja z sąsiedniego. To by tłumaczyło dlaczego jest po tej stronie. Albo drugi pomysł - wołasz w Mod54 i skleiły się w obróbce, bo nie trafiłeś w ząbek przy zakładaniu.
zaphod pisze:A jesteś w stanie zlokalizować arkusz, który był po sąsiedzku w pudełku? Może gdzieś się opakowanie przygrzało i przylepiła się emulsja z sąsiedniego. To by tłumaczyło dlaczego jest po tej stronie. Albo drugi pomysł - wołasz w Mod54 i skleiły się w obróbce, bo nie trafiłeś w ząbek przy zakładaniu.
Ogladalem kolejne arkusze. Od strony emulsji bez zastrzezen.
Wolam w tym: