Utylizacja
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -# mod
- Kontakt:
Utylizacja
Na naszym forum często pojawia się określenie „utylizacja”. Czy ty eufemistyczne określenie wlewania do kanalizacji miejskiej/wiejskiej, czy gromadzenie w pojemnikach i oddawanie jako materiały niebezpieczne.
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
Utylizacja
Sole srebra, wywolywacz kolorowy i chromiankę oddaję do odpadów niebezpiecznych, rozcienczony wywolywacz czarno biały trafia do kanalizacji.
ludzi używających określeń typu ekoterror, eurokołchoz itp. wrzucam do wora tych, z którymi na dyskusje szkoda mi czasu.
ludzi używających określeń typu ekoterror, eurokołchoz itp. wrzucam do wora tych, z którymi na dyskusje szkoda mi czasu.
Utylizacja
pelovsky, zastanawiam się jak Ty egzystujesz w społeczeństwie? Musisz prezentować swoje poglądy, w gruncie rzeczy polityczne, przy każdej, nadarzającej się okazji? No chyba, że tylko w internecie.
Utylizacja
Hmm,
symptomatyczne jest to, że ci pierwsi starają się używać racjonalnych argumentów, a ci drudzy wrzucają tych pierwszych do wora...
symptomatyczne jest to, że ci pierwsi starają się używać racjonalnych argumentów, a ci drudzy wrzucają tych pierwszych do wora...
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Utylizacja
Symptomatyczne to jest to że ci drudzy na pytanie z biologii na poziomie komunistycznej podstawówki albo odpowiadają od czapy, albo odpalają Googla.
-
- -# mod
- Kontakt:
Utylizacja
Zaczepkę aka odebrałem jako żart, chyba nie ma powodu skakać sobie do oczu.
Chemię czarno-białą - do zlewu. Innej nie używam. Mam moralny problem z dwuchromianem, ale używam go sporadycznie i w niewielkich ilościach.
Chemię czarno-białą - do zlewu. Innej nie używam. Mam moralny problem z dwuchromianem, ale używam go sporadycznie i w niewielkich ilościach.
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
Utylizacja
Dobrze odebrałeś, ale to nie była zaczepka.

Utylizacja
Ja wylewam tak samo jak pomyje przez okno kamienicy w prost na ulicę 

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Utylizacja
Tzn gdzie konkretnie oddajesz? Ja w wiacie śmietnikowej nie mam pojemnika na takie odpady.
A, już znalazłem na stronie miasta:
"Chemikaliów pozbywamy się w trakcie objazdowych zbiórek, można też dostarczyć je osobiście do Punktu Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych (PSZOK) na terenie Zakładu Utylizacyjnego w Gdańsku przy ul. Jabłoniowej 55.
Trzy razy w roku (wiosna, lato, jesień) odpady niebezpieczne odbierane są od mieszkańców Gdańska w wielu miejscach na terenie miasta."
IMHO nie ma to większego sensu. Każdy kto próbował wybrać się na ul. Jabłoniową, wie że to wycieczka na pół dnia z powodu korków. Ilość wyemitowanych spalin vs znikome ilości płynów trochę szkodliwych .... - niech każdy sobie sam odpowie.
Sytuacja podobna do plastikowych słomek. W MC Donaldzie i innych przybytkach wprowadzono papierowe. Pomijając , że trzeba ściąć drzewa aby uzyskać papier, to ilość energii i zanieczyszczeń do wyprodukowania tych papierowych słomek jest bardziej szkodliwa niż stosowanie plastikowych.
Ostatnio zmieniony 03 lip 2020, 09:50 przez jac123, łącznie zmieniany 1 raz.
Utylizacja
A co do ekoterroru to jest to fakt, z którym nie ma co dyskutować. Dzisiaj ekoterrrości są wszędzie, począwszy od uczelni skończywszy na zakładach pracy itd. Ale co najważniejsze wcale nie chodzi im o ochronę przyrody, tylko o reprezentowanie określonych opcji politycznych i wpływanie na zachowania społeczne. Mam podać przykłady?
Utylizacja
To są działania pozorne. Lat temu kilka niedaleko mojego budynku stał pojemnik na elektroodpady z kieszeniami na baterie i żarówki. Działało to całkiem sprawnie, sam tam wrzuciłem stary telewizor kineskopowy, sporo baterii i kilka żarówek energooszczędnych (te żarówki to "ogromny" wkład w ochronę środowiska). Pojemnik był regularnie opróżniany, a w okolicy było ich kilka. Koszt ponosiło miasto. Było, się skończyło - tak miasto działa pro-ekologicznie. O przepełnionych śmietnikach i cieknącym z samochodów śmieciarek oleju nie wspomnę.
Utylizacja
Kiedyś śmieciarka była jedna na 2 tygodnie. Teraz ekologicznie są 4 w tygodniu.

M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Utylizacja
A Warszawa do Wisły co i raz wylewa miliony ton ścieków.
Tak zarządzana
Tak zarządzana