przechowywanie negatywów w zamrażarce
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Mam dylemat na ile są szczelne pudełka na filmy 135 i czy nie pakować ich dodatkowo do worków próżniowych aby zabezpieczyć przed zapakowaniem do zamrażarki. Może ktoś coś podpowiedzieć?
Mroziłem - pakowałem w dwa worki strunowe i było ok.
Filmy później poszły do kogoś z Korex i nie było skarg, a działo się to z rok temu
Filmy później poszły do kogoś z Korex i nie było skarg, a działo się to z rok temu

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
LD, Wsadź do pojemnika kilka nakrętek, i wrzóć do wody. Wyjmij za tydzień dobrze osusz pojemnik papierowym ręcznikiem.
Otwórz.
Nie stwierdzisz śladu wilgoci. Są naprawdę szczelne.
Otwórz.
Nie stwierdzisz śladu wilgoci. Są naprawdę szczelne.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Dziękuję za poradę. Jest jeszcze jeden problem z filmami w szpuli. Taśma uszczelniająca już kiepsko wygląda. Muszą ją wymienić.
Możecie polecić jakąś sprawdzoną w warunkach zamrażarkowych?
Proszę bardzo, a sól jest lepsza bo bardzo higroskopijna.
Możesz sprecyzować? Nie rozumiem.
- technik219
- -#
Taśmę, którą owinięte jest wieczko puszki zawsze odklejam i zastępuję ją taśmą do izolowania przewodów elektrycznych (popularna "izolacja"). Podczas oklejania lekko ją naprężam przez co dokładnie przylega do wieczka ii puszki uszczelniając styk. Jeszcze się nie4 zdarzyło by puściła wilgoć, a robię tak od wieków.
Lux mea lex
Ok, pojąłem.
Tak, taśma izolacyjna jest w tym przypadku najlepsza.
Dziękuję za poradę.technik219 pisze: ↑24 cze 2020, 22:02 Taśmę, którą owinięte jest wieczko puszki zawsze odklejam i zastępuję ją taśmą do izolowania przewodów elektrycznych (popularna "izolacja"). Podczas oklejania lekko ją naprężam przez co dokładnie przylega do wieczka ii puszki uszczelniając styk. Jeszcze się nie4 zdarzyło by puściła wilgoć, a robię tak od wieków.