Agfa Copex Pan A.H.U. TRI 13
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Hej!
Znazlałem karton szpul takich filmów Agfy. 28 zafoliowanych szpul 30m/16mm i pięć 30m/35mm plus jedna bez folii. Pomyślałem - fajnie, wrzucę w nawijarkę, przestrzelę i zobaczę jak to ugryzł czas - termin przydatności minął w 1994 r.
Pojawił się kłopot - film jest bez dziurek na krawędzi! Przyznam, że na formatach filmowych się zupełnie nie znam - czy da się to wykorzystać w małym obrazku? Zębatki napędu sobie z tym poradzą? Czy może nawinąć to na rolki po 120 - na co zwrócić uwagę? Generalnie film pójdzie w świat, ale korzystając z jednej otwartej rolki wolę sprawdzić stan negatywu.
I kolejne pytanie - jak to wołać? Pod ręką mam na pewno D76, może znajdzie się Microphen.
Znazlałem karton szpul takich filmów Agfy. 28 zafoliowanych szpul 30m/16mm i pięć 30m/35mm plus jedna bez folii. Pomyślałem - fajnie, wrzucę w nawijarkę, przestrzelę i zobaczę jak to ugryzł czas - termin przydatności minął w 1994 r.
Pojawił się kłopot - film jest bez dziurek na krawędzi! Przyznam, że na formatach filmowych się zupełnie nie znam - czy da się to wykorzystać w małym obrazku? Zębatki napędu sobie z tym poradzą? Czy może nawinąć to na rolki po 120 - na co zwrócić uwagę? Generalnie film pójdzie w świat, ale korzystając z jednej otwartej rolki wolę sprawdzić stan negatywu.
I kolejne pytanie - jak to wołać? Pod ręką mam na pewno D76, może znajdzie się Microphen.
Na rolkę 120 z nim.
Tyko uwaga. Nie każda kaseta uciągnie taki film. U mnie kaseta do RB67 przewija znośnie choć opór olbrzymi, ale już Linhof Super Rollex 6x9 (i mniejsze) nie dają rady. W obu kasetach film wywijany jest "na lewo" i pokonuje 180 stopniowe zakręty na rolkach.
Lepsze do tego są Pentacon SIX, Pentax 6x7 czy TLR'y bo tam film prowadzony jest jak w małoobrazkowej lustrzance.
Tyko uwaga. Nie każda kaseta uciągnie taki film. U mnie kaseta do RB67 przewija znośnie choć opór olbrzymi, ale już Linhof Super Rollex 6x9 (i mniejsze) nie dają rady. W obu kasetach film wywijany jest "na lewo" i pokonuje 180 stopniowe zakręty na rolkach.
Lepsze do tego są Pentacon SIX, Pentax 6x7 czy TLR'y bo tam film prowadzony jest jak w małoobrazkowej lustrzance.
- Załączniki
-
- adapter.PNG (120.55 KiB) Przejrzano 3151 razy
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Hmm Six to może być dobre rozwiązanie, bo będzie panorama. Nie mam takich adapterów, więc coś innego wymyślę.
Ktoś to wołał?
Ktoś to wołał?
Dzięki, ale nie pilno mi kupować adaptery do być może działającego filmu ;) Myślę że to jakoś nawinę bez adapterów (mylę się?), bardziej interesuje mnie jak to naświetlać i wywołać.
(Jakbyś chciał sprzedać jedną rolkę tego 35mm, to jestem chętny.)
Te adaptery są do filmów w kasetach a tu masz goły. Po co go jeszcze ładować w kasety 35 mm i adapter. Też bym to nawinął na zwykłe rolki ze średniego, najlepiej z papierem żeby się nie pogubił przy oddzielaniu klatek. No chyba że masz kasetę albo aparat do 220 to bez papieru.
F100 + C33 + 45D + AF10 Super
Tak czy siak z papierem, bo jakoś do aparatu trzeba włożyć.
Ja w takim ładunku widzę jeden problem. Film 120/220 jest ciasno nawinięty z papierem na szpulkę, dzięki temu przy krawędziach filmu przy talerzykach szpuli jest relatywnie światłoszczelnie, a tu mamy do czynienia z filmmem 35 mm. Ptrzy talerzykach szpuli może już nie być tak fajnie, warto przy załadunku do aparatu zachować więcej ostrożności niż przy zwykłym 120.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
- technik219
- -#
Da radę. Parę razy ładowałem w taki sposób Polypana, który wydaje się szczególnie wrażliwy na przecieki światła, bo poliestrowa folia podłożowa działa jak światłowód.
Lux mea lex
A czy to nie jest film nieczuły na czerwone światło?
W Pentaconie Six będą problemy z odmierzaniem posuwu filmu bo film nie obróci rolki z mini zębatką gdyż ząbki
są na skraju błony zwojowej. Druga sprawa to ta że film będzie "szorował" całą szerokością po konstrukcji a nie
po szynach po których przesuwa się normalny film. Chyba że porysowanie filmu uznamy za pożądane.
są na skraju błony zwojowej. Druga sprawa to ta że film będzie "szorował" całą szerokością po konstrukcji a nie
po szynach po których przesuwa się normalny film. Chyba że porysowanie filmu uznamy za pożądane.
Vox, mam Six-a z przerobionym napędem - przesuw filmu jest rozprzęgnięty od naciągu migawki i odbywa się od dołu. Ale uwaga o porysowaniu godna refleksji :(
OK, po pierwszych testach. Zakładam film na rolkę 120 w ciemni, wkładam po ciemku do mieszkowca - Agfy Isolette - by przypadkiem film nie ugrzązł gdzieś po drodze. Wywołałem w tym co miałem - D76 1+1, 8 minut w 20 stopniach. Cóż, negatyw wyszedł przejrzysty, bardzo ciemny, ale bez obrazków :(
Na szybko zrobiłem drugi kawałek - część w kasetce, część na wierzchu. Poświeciłem chwilę żarówką, wywołałem: kawałek jest ciemniejszy, kawałek jaśniejszy. Nie wiem, czy to zadymienie, czy też przewołanie lub niewłaściwy wywoływacz dla specyficznego przecież filmu...
Na szybko zrobiłem drugi kawałek - część w kasetce, część na wierzchu. Poświeciłem chwilę żarówką, wywołałem: kawałek jest ciemniejszy, kawałek jaśniejszy. Nie wiem, czy to zadymienie, czy też przewołanie lub niewłaściwy wywoływacz dla specyficznego przecież filmu...
Na jakie EI świeciłeś ? może problem tkwi w znacznym niedoświetleniu ?Jerzy pisze: ↑25 maja 2020, 10:24 OK, po pierwszych testach. Zakładam film na rolkę 120 w ciemni, wkładam po ciemku do mieszkowca - Agfy Isolette - by przypadkiem film nie ugrzązł gdzieś po drodze. Wywołałem w tym co miałem - D76 1+1, 8 minut w 20 stopniach. Cóż, negatyw wyszedł przejrzysty, bardzo ciemny, ale bez obrazków :(
Świeciłem na 32 ISO. Ale nie było nic, krawedzi klatek - nic.