Wybór pierwszego średniego formatu.
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Miałem w rękach kiedyś Mamcie 645 1000 i nie wygladała w cale na dużą :)
Anyway ktoś coś powie o pentaxie 645? bo na jebaju widzę, że można wyrwać za niecałe 1500 korpus a 75 też można wyrwać w tych okolicach.
Anyway ktoś coś powie o pentaxie 645? bo na jebaju widzę, że można wyrwać za niecałe 1500 korpus a 75 też można wyrwać w tych okolicach.
O którym? Jest P645, P645N i P645II. Te ceny, które podajesz to tyczą się raczej P645N. Rano pisałem w innym wątku: "P645N i NII to świetny pomiar światła, genialny AF (śrubokręt ale bardzo szybki i precyzyjny) i pentaksowa kompatybilność szkieł (manualne z P645 działają z P645N z potwierdzeniem ostrości, a te z AF działają w manualnym P645). No nie ma wymiennego wizjera i kaset, to taki aparat do robienia zdjęć "z ręki"." Taka lustrzanka tyle, że w formacie 4.5x6 i raczej to nie jest średni format, taki jak np. RB czy RZ lub P67, Mamiya 7 itd. To taki semi-MF. P645 to manualna lustrzanka z archaicznym interfejsem - tyczy się to przycisków i informacji w wizjerze. Dodam jeszcze, że świetne szkła AF, ale tanie nie są.

Myślałem o P645 manualnym. Kasetki to nie jest problem, bo nigdy nie miałem takiej potrzeby, a na małym obrazku mi to nie przeszkadzało.
Za 600+ USD można kupić w Japonii P645N ze świetnym obiektywem 45-85/4.5 (razem ok. 2.5 kg

gdzie Rzym, a gdzie Krym. mamiya RB, a 645 to zupełnie inna liga.dvd_100 pisze:Miałem w rękach kiedyś Mamcie 645 1000 i nie wygladała w cale na dużą :)

http://women-and-dreams.blogspot.com/20 ... 9.html?m=1
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Średni format kontra "połówka", jak P67 vs P645 itd. W 6X7 do noszenia w teren i robienia zdjęć z ręki to Mamiya 7 i Voigtländer Bessa III 667 - dla rozrzutnych lub potrzebujących. RZ, RB to jednak studio lub sesje z ciężkim statywem.

Howgh.
Moja cała torba ze wszystkim co mam w stopce, waży tyle co RB z jednym szkłem.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -# mod
- Kontakt:
Jak, próbował! Używał, i to dalej niż 100 m. Właśnie dziś włożyłem stare negatywy do powiększalnika.
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
Dzięki za rady. Przemyśle temat, ale powoli się nastawiam na pentaxa 645N, bo jednak nie mam siły do krecenia pierścieniem ostrości :)
Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka
No ale AF jest taki mało klasyczny 
Ostrzenie (z)ręczne nie jest to trudną operacją jeśli aparat ma jasną matówkę. Zależy też jakiego typu zdjęcia robisz. Bo na na przykład, na portrety z małą GO to AF z jednym czy nawet trzema punktami ostrości, może się nie sprawdzić.
Ale przyznaję, umila życie.

Ostrzenie (z)ręczne nie jest to trudną operacją jeśli aparat ma jasną matówkę. Zależy też jakiego typu zdjęcia robisz. Bo na na przykład, na portrety z małą GO to AF z jednym czy nawet trzema punktami ostrości, może się nie sprawdzić.
Ale przyznaję, umila życie.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Przeważnej co fotografuję, to krajobrazy, "Street", architektura :) portretów to w ogóle nie.
No to wydasz na AF przydatny jedynie do street'a. Też można.
Tylko postaraj się dotknąć podobny sprzęt zanim go kupisz.
Tylko postaraj się dotknąć podobny sprzęt zanim go kupisz.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Będę chyba sprowadzał korpus z Japonii bo licząc z clem, vatem i reszta to z dwójkę wyjdzie
Dyskusyjna teza, tym bardziej, że:
Do czego Twoim zdaniem AF jest potrzebny/przydatny?