Woda

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Nomad
-#

Woda

Post autor: Nomad »

W Krakowie woda jest generalnie miękka, więc od dłuższego czasu używam i nie mam problemu. Gotowanie ma sens gdy woda w kranie jest twarda.
Z wodą "demineralizowaną" trzeba być ostrożnym - kiedyś z nią walczyłem, i psińco to dawało. mało który producent podaje, jak została "zdemineralizowana".
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Woda

Post autor: J.A. »

Prawda.
Woda demi powinna mieć na opakowaniu informację, że jest z Odwróconej Osmozy. Wtedy można jej używać. Zdaje się, że ta na Orlenie takie info ma.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Nomad
-#

Woda

Post autor: Nomad »

Na Orlenie też nie każda.Jak się trafi neutralizowaną chemicznie, czy tam stabilizowaną to może być tak że cały przygotowany roztwór w ściek.
Awatar użytkownika
mrek
-#

Woda

Post autor: mrek »

Przerażacie mnie. To co, tanią deminralkę z Domu Towarowego (zwanego Galerią) mam przynieść po to tylko aby wylać? (-:
A tak jej wierzyłem przez lata.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
aka
-#

Woda

Post autor: aka »

Ciekawe czym się różnią te wody:
http://www.phenix-krakow.eu/wp-content/ ... owana2.png
i
http://www.phenix-krakow.eu/wp-content/ ... zowana.png
Specjalnie nie dociekałem, używam tej pierwszej.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Woda

Post autor: J.A. »

mrek, Nie o to chodzi. Woda to doskonały (prawie) rozpuszczalnik i może w niej być naprawdę wiele różnych rzeczy.
Ja wody nie kupuję robię sobie sam w stacji osmozy. Woda w markiecie może być po prostu jak Nomad wyżej pisze uzdatniana chemicznie, po to by węglan wapnia nie wytrącał się w niej w postaci kamienia kotłowego. A to oznacza, że to nie woda tylko już roztwór czegoś.
aka, Nie wiem czym jest ta druga, ale należy założyć, że ta pierwsza jest rzeczywiście destylowana, a destylacja daje teoretycznie czyste chemicznie H2O.

I odnośnie wody w kranach. Otóż jakość wody musi być w jakichś granicach zapewniona. I jest. Wystarczy zerknąć na stroną dostawcy wody, tam są odpowiednie tabele z wynikami badań, które robi sanepid. Jedynym problemem mogą być zanieczyszczenia mechaniczne wynikające ze stanu instalacji i twardość. Z twardą wodą wywoływacze firmowe radzą sobie doskonale bo są w nim odpowiednie zmiękczacze, z zanieczyszczeniami mechanicznymi powinien poradzić sobie filtr sznurkowy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ODPOWIEDZ