Wielki format pod portret
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
A słyszeliście o czymś takim jak Intrepid Cameras? Mają 4x5 i 8x10 w sprzedaży.
Jasne, że słyszeliśmy, a nawet dotykaliśmy

Pytanie o cel. Jeśli typowo pod portret, to waga i rozmiar nie będą miały znaczenia. W tym wypadku z pewnością wiele innych konstrukcji da stabilność i manewr, jakich nie będzie w Intrepidzie. Pewnie najlepszym rozwiązaniem będzie coś na szynie, z wymiennymi miechami, itd. Jeśli ktoś, jak ja, łazikuje po 20-30 km, wozi aparat na rowerze, itd., to z łatwością się pogodzi z wszystkimi "uproszczeniami" konstrukcji zyskując na zasięgu włóczęgi. Do portretu ograniczeniem może być stabilność konstrukcji i długość miecha. Z 200mm nie będzie problemu, ale już z 300 i bliskim ogniskowaniem może być. Na drugim końcu też są ograniczenia, przy 75mm bez wklęsłej płytki obiektywowej do niektórych kadrów miech trzeba dość brutalnie traktować. Tu jak w każdej tego typu konstrukcji trzeba też uważać, by nie złapać podstawy aparatu w kadrze. Jest duża różnica w stabilności między Intrepidem mk. IV i wcześniejszymi. W IV jest podstawa metalowa i zupełnie inny mechanizm ustawiania ostrości, niż we wcześniejszych wersjach.
skpt, taki polski Steve O'Nions co? 

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Terry Pratchett – Maskarada
E, on to zdjęcia robi, ja tylko gnioty produkuję i w wilcze doły wpadam 

Ok, dzięki za informację. W takim razie Intrepid raczej dla mnie odpada.