fomapan classic 100 iso 36 klatek i Foton N10 i kilka innych pytań
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
PZO-FOTON, o to będzie ciekawe, bo te aparaty są na dwa zupełnie różne formaty filmu
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Za powiększalnik beta nowa zapłaciłem 80zł, ale jest nowy w kartonie z instrukcją.
Ami jeszcze nie kupiłem
Będzie jako ozdoba, możesz próbować używać ale rezultaty będą w najlepszym przypadku marne, mój dziadek robił na tym odbitki- da się, ale w obecnych czasach kiedy można kupić Krokusa bez wymieniania się za kartki na cukier- Beta jest tylko bezużytecznym gratem
Dziadek dał mi swoją Betę bez żalu bo nigdy nie traktował zabawy w ciemni mega poważnie, też miałem ją w fabrycznym kartonie i tak dalej, ale po prostu położyłem to obok śmietnika, może ktoś sobie wziął, może to było MPO- ważne że już nie zajmuje mi miejsca
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Ciekawie się wątek rozwija. Aha, jeszcze jakiś fotopan by się przydał.
Zawsze gdy używam jakiś s'tarych 'nowych części, starych zapasów jakiś żeczy mam wrażenie że to marnuje bo to było kiedyś została niewielka część i już nigdy nie będzie można tego kupić bo nie ma produkcji
To tak a propos fotopanów i oryginalnych fotonoskich papierów 
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Było. Na pierwszej stronie.4Rider pisze: ↑17 kwie 2020, 15:58 https://www.digitaltruth.com/devchart.p ... imeUnits=D
ja im ufam - się nie zawiodłem
w sumie zostało mi do kupienia tylko chemia ,papier i maskownica (30zł PZO :) z kartonikiem uzywana w dobrym stanie ale to pózniej ), korex mam zresztą też PZO :), kuwety też 3 emaliowane.
Jest to prawdą że po każdym wywołanym papierze trzeba wydłużyć czas wywoływania tego następnego?
ktoś orientuje się ile można wywołać tych papierów w W23, albo po czym poznać że już trzeba go wylać i zrobić nowy?
Jest to prawdą że po każdym wywołanym papierze trzeba wydłużyć czas wywoływania tego następnego?
ktoś orientuje się ile można wywołać tych papierów w W23, albo po czym poznać że już trzeba go wylać i zrobić nowy?
PZO-FOTON, zazwyczaj w 1litrze wywoływacza można wywołać 1-1,5 m² papieru barytowego i zakłada się, że dwa razy więcej papieru powlekanego (przez niektórych nazywanego plastikiem lub ceratą). Przebieg wołania kontrolujesz wzrokowo tak aby zarówna światła jak i cienie były prawidłowo wywołane. Tak więc w pierwszej kolejności należy papier prawidłowo naświetlić pod powiększalnikiem.
Fan Pentax'a.
I to jest chyba najlepsza rada
"Fotografia w szkole" A:Tadeusz Cyprian
Mam taką, jest o powiększaniu itd.
Kupię tą z allegro poleconą
Mam taką, jest o powiększaniu itd.
Kupię tą z allegro poleconą
Kupione T.klimecki technika powiększania w fotografii
Teraz będę miał 2 książki
Teraz będę miał 2 książki