fomapan classic 100 iso 36 klatek i Foton N10 i kilka innych pytań
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
no tak, 30zł.Wg. informatora fotonu N10 jest łagodny dla skóry, nie brudzi ubrań itp.Podobno wywołaczem bez metolu ciężej jest zepsuć papier foto. (zadymienie)
Metol nie jest znowu aż tak drogi, ja kupiłem opakowanie 25 gramów, teraz nie mogę go zużyć bo przerzuciłem się na fenidonowe 
PZO-FOTON, czemu tak bardzo zależy Ci na recepturach FOTONU?

PZO-FOTON, czemu tak bardzo zależy Ci na recepturach FOTONU?
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
Łukasz Bakuła
mam lekką obsesję na punkcie polskich starych receptur, żeczy. itp
zbieram mn.in sprzęt unitra (w dobie chińskiego badziewia . taka dygresja do tematu, dzięki za artykuł)
zbieram mn.in sprzęt unitra (w dobie chińskiego badziewia . taka dygresja do tematu, dzięki za artykuł)
Hydrofen to dobry wywoływacz, ale jeśli się wciągniesz to pewnie szybko odejdziesz od wyłącznie polskiej chemii 

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
bardzo dziękuję wszystkim za odp.
mam jeszcze pytanie co formułowicze sądzą o powiększalniku PZO beta nowa(wczoraj kupiłem)
mam jeszcze pytanie co formułowicze sądzą o powiększalniku PZO beta nowa(wczoraj kupiłem)
Jak kupiłeś to raczej Ty nam napisz co o nim sądzisz. Jak nie teraz, to jak już go wypróbujesz.

dlaczego?
ja go kupiłem bo jest chyba najprostszym powiększalnikiem PZO
ja go kupiłem bo jest chyba najprostszym powiększalnikiem PZO
po za tym jest składany do wielkości kartonu
Ma fatalny obiektyw, brak konkretnego kondensora i jest mało stabilny. Poza tym upierdliwie reguluje się ostrość. Generalnie potworne dziadostwo warte najwyżej 20 złotych. Jeżeli zależy Ci na jako-takim sprzęcie to nigdy nie sugeruj się rozmiarem. Ruski UPA- nawet poręczniejszy, ale to ta sama śpiewka. Kup minimum jakiegoś Krokusa jeśli już musi być polski. Beta na półkę albo do śmieci
Gdyby ktoś się jeszcze chciał podzielić recepturami to chętnie .
Na dziś kończę.
Na dziś kończę.
W sumie, chyba najlepsze co można mieć z polskich powiększalników to Krokus 3. Wiem że niektórzy chwalą Krokusa 69S, owszem, pewne rozwiązania ma bardzo fajne, ale niechlujstwo wykonania psuje całą przyjemność.Imperitus pisze: ↑16 kwie 2020, 21:17 Ma fatalny obiektyw, brak konkretnego kondensora i jest mało stabilny. Poza tym upierdliwie reguluje się ostrość. Generalnie potworne dziadostwo warte najwyżej 20 złotych. Jeżeli zależy Ci na jako-takim sprzęcie to nigdy nie sugeruj się rozmiarem. Ruski UPA- nawet poręczniejszy, ale to ta sama śpiewka. Kup minimum jakiegoś Krokusa jeśli już musi być polski. Beta na półkę albo do śmieci
Jak dla mnie to minimum Opemus, no ale kolega chce polski...
Nie jest aż tak źle miałem możliwość kupna za 80zł aparat AMI nowy razem z papierami i kartonikiem, jak na razie chcę się nauczyć robić zdjęcia na canon automatyczne przewijanie i zwijanie po zakończeniu rolki.