A ja, chyba, zielone ludziki.Henry pisze:wolę zielone roślinki
Teleobiektywy - czym i co fotografuje
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
A przemyślałeś to dobrze? To obiektyw przydatny niezbyt często, nie ma regulacji GO (a ustawienie tym ostrości jest trudne), bokeh ma... specyficzny (obwarzanki) i wymaga solidnego statywu (co i tak niewiele daje bo połączenie ze statywem i tak nie jest zbyt stabilne). To tak w ramach szerości na forum, ale nie propagujcie tej informacji dalejzieloo pisze:Ja już od dłuższego czasu szukam takiej 'armaty' po rozsądnej cenie.. Może się jakoś dogadamy?Henry pisze:Tego Rubinara pewnie opchnę

Wrzuciłem kilka skanów z płaszczaka na
http://www.pbase.com/hfoto/rubinar
dwa pierwsze to porównawcze z cyfrówki, na autku widać nieostrość z racji drgań układu, na zdjęciach z sąsiednim blokiem widać mydło z obiektywu, na maszcie mydło i lekie rozmycia z racji tego że maszt był daleko (sporo falującego powietrza po drodze). Ostatnie to "makro" z 4m - niestety też poruszone. Mój aparat ma wstępne podnoszenie z 2 sek opóźnieniem wyzwolenia migawki - to trochę za mało. Film 100 więc czasy wychodziły zbyt krótkie.
http://www.pbase.com/hfoto/rubinar
dwa pierwsze to porównawcze z cyfrówki, na autku widać nieostrość z racji drgań układu, na zdjęciach z sąsiednim blokiem widać mydło z obiektywu, na maszcie mydło i lekie rozmycia z racji tego że maszt był daleko (sporo falującego powietrza po drodze). Ostatnie to "makro" z 4m - niestety też poruszone. Mój aparat ma wstępne podnoszenie z 2 sek opóźnieniem wyzwolenia migawki - to trochę za mało. Film 100 więc czasy wychodziły zbyt krótkie.
To niekoniecznie zaleta - jakby był dłuższy można by dać dwupunktowe podparcie. Choć jak się przykręci osłonę przeciwsłoneczną to jest trochę dłuższy - będę musiał spróbować go podeprzeć dodatkowo na końcu.zieloo pisze:Tak, wiem dobrze co to za obiektyw, mimo, że w ręce go nie miałem, ale to jest chyba najbardziej kompaktowa konstrukcja o tej ogniskowej
Jakbyś jednak jechał na Mazury przez Warmię to zapraszam 
Przy okazji przypomniała mi się jeszcze jedna zaleta tego obiektywu - przeostrza na nieskończoność. Dzięki temu przykręciłem go do Pentaka przez przejściówkę i najmniejszy pierścień pośredni - żeby mi nie zawadzał obudową o wystającą lampę błyskową - a i tak nadal ostrzy na nieskończoność.

Przy okazji przypomniała mi się jeszcze jedna zaleta tego obiektywu - przeostrza na nieskończoność. Dzięki temu przykręciłem go do Pentaka przez przejściówkę i najmniejszy pierścień pośredni - żeby mi nie zawadzał obudową o wystającą lampę błyskową - a i tak nadal ostrzy na nieskończoność.
Cóż, jeżeli chodzi o teleobiektywy, to dłuższą lufę mam na razie tylko do małego obrazka i jest nią Nikkor 70-300 VR. Bardzo dobre szkło. Niby ciemny, ale żyroskop tak w nim łądnie działa, że rekompensuje to brak światła, bo zdjecia nawet przy dłuższych czasach wychodzą nieporuszone. Przydawało mi się podczas wakacji, kiedy na przykład trza było zrobić zdjęcie żonie z dziećmi w morzu a nie chciało mi się ruszać z ręcznika. Ot, zapinałem lufę i bardzo fajne slajdy wyszły. Min dlatego, ze nie zawsze wiedzieli, ze zdjęcia robię.