D.M.M. pisze: ↑29 lut 2020, 23:55
Yhymmm... ja mam chyba wszystkie kartony/pudełka po papierach (łącznie z foliami w które był zapakowany papier)
Kurteczka..., to już wyższy poziom chomikowania
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
rbit9n pisze: ↑03 mar 2020, 09:30
to tak jak ludzie zbierają korki po winie, albo kapsle po piwie.
tylko że rolek po filmach jest znacznie mniej rodzai
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
skiper75 pisze: ↑28 lut 2020, 13:42
Widze ze zbieranie rolek z papierem po sredniaku to jakas choroba spoleczna . A myslalem ze to tylko ja jestem trzepniety
No dobra. Jak już nazbieracie to co z nimi robicie?
#Zbieram! A jakże.
A co robię? Dziś dałem kilka nowemu adeptowi fotografii aby przetestował naciąg w Pentaconie SIX, co go nabył za 200 zł.
A dla siebie tnę wzdłuż na rozbiegówki do filmów 135, które czasem używam w kasecie RB67 naświetlając z perforacją.
Właśnie dziś mi się przydał nawyk zbierania tych papierów :) Kupiłem rolkasetę z okienkiem do numerków i jak się dopiero po założeniu filmu zorientowałem okienko pokazuje numerki dla 645, a kaseta jest 6x9. Więc dzięki staremu papierowi mogłem sobie porównać dokąd mam przewijać :)
mrek pisze: ↑10 mar 2020, 17:02
Od ubiegłego wieku tuż po wylaniu utrwalacza odwijam końcówkę filmu aby się przekonać czy... wyszło.
Ja też , potem czasami mam zarysowaną emulsję na krawędziach od wciskania z powrotem na szpulę
Imperitus pisze: ↑27 lut 2020, 22:43
Ja sobie zostawiam rolki i papiery po średniakach, na kij mi potrzebne ale i tak to robię . No i jeszcze taka troszkę anonimowa narkomania- wącham skórę jeśli rozleje mi się na dłonie trochę utrwalacza, nie wiem czemu ale tiosiarczan w kontakcie ze skórą wytwarza jakiś taki bardzo dla mnie przyjemny zapach, podobnie z resztą jak fenidon.
Myślałem, że tylko ja tak robię
Zbieram też pudełka i pojemniczki po kasetkach z 135mm, pustych kasetek też nie wyrzucam.
Dziwne ale nie potrafię też pożegnać się z wywołanymi paskami papieru po próbnych naświetlaniach.
bakulik pisze: ↑26 mar 2020, 00:58
Poza tym zbieram kasetki po filmach 135, ale tylko po jednej sztuce z każdego rodzaju, jakiego dane mi było używać...
bakulik pisze: ↑26 mar 2020, 09:35
A to stare zdjęcie, teraz mam już większy słoik
Tak apropo słoików - litrowy z polskimi żółtymi monetami od 1 do 5 gr waży [bez słoika] 2878 gram - jak były jeszcze niedawno szkoły to córce dałem na Górę Grosza. Taki litr średnio rok się zbiera, zbieram już nowy, może znów będą szkoły?
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider<- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est