swiatlo w terenie - brak zaufania do swiatlomierza
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
swiatlo w terenie - brak zaufania do swiatlomierza
dobry wieczor,
mam zgryz ze swiatlomierzem. uparcie wykazuje rozbieznosc w pomiarze swiatla padajacego oraz odbitego od szarej karty. tu roznica wynosi 0,5 przyslony.
pomiary sceny w terenie weryfikowane takze lustrzanka 35 mm pokazuja podobna tendencje lub jeszcze wieksza rozbieznosc w mierzeniu swiatlomierzem i lustrem. 0,5-1 ev roznicy pomiedzy zaufana lutrzanka 35 mm a powaznym swiatlomierzem. noszenie sredniego formatu wraz z maloobr lustrzanka w roli swiatlomierza jest dosc uciazliwe. no i po co w koncu sa powazne swiatlomierze.
o ile jest taka mozliwosc posluguje sie pomiarem padajacego swiatla poniewaz w ten sposob naswietlanie daje poprawne rezultaty na slajdach czy neg. zarowno w swietle fleszowym jak i zastanym [porownywalem z bardziej wypasionymi swiatlomierzami i byly to pomiary bdzo zbiezne - max roznica 0,3 ev]. schody zaczynaja sie powazniejsze gdy nie da sie wykonac pomiaru kopulka swiatlomierza...
jesli jest ktos kto umialby rozjasnic te kwestie zorbieznosci pomiarow bede bdzo wdzieczny.
pozdrawiam
mam zgryz ze swiatlomierzem. uparcie wykazuje rozbieznosc w pomiarze swiatla padajacego oraz odbitego od szarej karty. tu roznica wynosi 0,5 przyslony.
pomiary sceny w terenie weryfikowane takze lustrzanka 35 mm pokazuja podobna tendencje lub jeszcze wieksza rozbieznosc w mierzeniu swiatlomierzem i lustrem. 0,5-1 ev roznicy pomiedzy zaufana lutrzanka 35 mm a powaznym swiatlomierzem. noszenie sredniego formatu wraz z maloobr lustrzanka w roli swiatlomierza jest dosc uciazliwe. no i po co w koncu sa powazne swiatlomierze.
o ile jest taka mozliwosc posluguje sie pomiarem padajacego swiatla poniewaz w ten sposob naswietlanie daje poprawne rezultaty na slajdach czy neg. zarowno w swietle fleszowym jak i zastanym [porownywalem z bardziej wypasionymi swiatlomierzami i byly to pomiary bdzo zbiezne - max roznica 0,3 ev]. schody zaczynaja sie powazniejsze gdy nie da sie wykonac pomiaru kopulka swiatlomierza...
jesli jest ktos kto umialby rozjasnic te kwestie zorbieznosci pomiarow bede bdzo wdzieczny.
pozdrawiam
tak, karte odchylam wg instrukcji ale tez sprawdzalem inne opcje np prostopadle do aparatu/swiatlomierza.
co ciekawe pomiar kopulka jest zblizony/identyczny do pomiaru karty lustrzanka, natomiast pomiar swiatlomierzem z pozycji aparatu sugeruje zastosowanie wyzszej przyslony o wspomniane min 0,5 ev. slowem swiatlomierz widzi scene jasniej i proponuje jej niedoswietlenie o te 0,5 dzialki.
pomiar kopulka jest pewniejszy i daje prawidlowe naswietlenia slajdow.
co ciekawe pomiar kopulka jest zblizony/identyczny do pomiaru karty lustrzanka, natomiast pomiar swiatlomierzem z pozycji aparatu sugeruje zastosowanie wyzszej przyslony o wspomniane min 0,5 ev. slowem swiatlomierz widzi scene jasniej i proponuje jej niedoswietlenie o te 0,5 dzialki.
pomiar kopulka jest pewniejszy i daje prawidlowe naswietlenia slajdow.
Re: swiatlo w terenie - brak zaufania do swiatlomierza
nie bardzo rozumiem - między pomiarem światła padającego a odbitego powinny być różnice i to nie jako wartość stałatomato pisze: uparcie wykazuje rozbieznosc w pomiarze swiatla padajacego oraz odbitego od szarej karty. tu roznica wynosi 0,5 przyslony.

jeśli natomiast pomiar różnym sprzętem wykazuje jakieś drobne odchylenia, na każdym sprzęcie inne - kwestia przyzwyczajenia, poprawka na kalibrację
jeśli natomiast światłomierz wariuje, to rozbierzności będą się zmieniały wraz z wartością światła, na przykład im więcej światła tym różnica większa i większa skala błedu
tych różnic jest sporo - może to być kwestia użytego elementu światłoczułego, kąta pomiaru, zużycia elementu światłoczułego itp itdtomato pisze: jesli jest ktos kto umialby rozjasnic te kwestie zorbieznosci pomiarow bede bdzo wdzieczny.
na przykład narzekają ludzie na Swierdłowska a to bardzo często kwestia wyszukania baterii o właściwym napięciu czyli następny problem - właściwa bateria
Oh, the night it is thick, my defences are hid
in the clothes of a woman I would like to forgive,
in the rings of her silk, in the hinge of her thighs,
where I have to go begging in beauty's disguise..
do swierdłowska 4 nie dokupi się odpowiedniej baterii z tego względu, że bateria o napięciu 1,35V nie jest już produkowana. na szczęście można swierdłowska 4 "skalibrować" używając baterii o napięciu 1,5V, po takim (dość prostym zabiegu) światłomierz wskazuje poprawne pomiary i co ważniejsze powtarzalne. mam to sprawdzone.off pisze:na przykład narzekają ludzie na Swierdłowska a to bardzo często kwestia wyszukania baterii o właściwym napięciu czyli następny problem - właściwa bateria
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
...się dokupiło tylko nie takie "pastylkowe", a jedną... wystaje nieco, to dekielek zakleiłem naokoło czarną taśmą i jest okirbit9n pisze: do swierdłowska 4 nie dokupi się odpowiedniej baterii

Oh, the night it is thick, my defences are hid
posiadanego gossena mialem niegdys okazje na szybko sprawdzic w elfo. sa dystrybutorem swiatlomierzy gossen. porownywalem z aktualnym modelem - odpowiednikiem posiadanego. nie bylo zadnych rozbieznosci ku mojemu zdziwieniu. ale owszem, nie bylo wowczas warunkow aby przetestowac oba egz na zewnatrz, probki poczycnilem wiec w oswietleniu sztucznym w atelier elfo.
osobiscie podejrzewam, ze najszybciej chodzi o te roznice w standaryzowaniu swiatlomierzy - 18 vs 13 % szarosci jednak calkowicie przekonany nie jestem. stad ten temat na forumie.
osobiscie podejrzewam, ze najszybciej chodzi o te roznice w standaryzowaniu swiatlomierzy - 18 vs 13 % szarosci jednak calkowicie przekonany nie jestem. stad ten temat na forumie.
rbit9n pisze:do swierdłowska 4 nie dokupi się odpowiedniej baterii z tego względu, że bateria o napięciu 1,35V nie jest już produkowana. na szczęście można swierdłowska 4 "skalibrować" używając baterii o napięciu 1,5V, po takim (dość prostym zabiegu) światłomierz wskazuje poprawne pomiary i co ważniejsze powtarzalne. mam to sprawdzone.off pisze:na przykład narzekają ludzie na Swierdłowska a to bardzo często kwestia wyszukania baterii o właściwym napięciu czyli następny problem - właściwa bateria
mam leningrada 7 kupionego od gościa który zajmuje się naprawą apratów od ponad 30 lat i szczerze powiem że można go rozbić o kant d...
w poniedziałek idę go oddać bo szkoda mi nerwów...
to ja zabiłem Laurę Palmer...
tez mialem ten problem. mam gossena luna pro, model na 2 baterie 1.35V. kupilem pastylke 3V, diode shottkiego i mam prawidlowo dzialajacy swiatlomierz bez regulowania.rbit9n pisze:off pisze:bateria o napięciu 1,35V nie jest już produkowana. na szczęście można swierdłowska 4 "skalibrować" używając baterii o napięciu 1,5V, po takim (dość prostym zabiegu) światłomierz wskazuje poprawne pomiary i co ważniejsze powtarzalne. mam to sprawdzone.
p.
pozwole sobie odkopac ten tematp1ot3 pisze:diode shottkiego
czy ktoś już przeprowadzał takie obniżenie napięcia ? Jeśli tak jak to zrobić, gdzie się zaopatrzyć w materiały itp. ?
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Przemowu, łącznie zmieniany 1 raz.