Dałem ,,ciała" z ilfordem deltą 100
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
Nie zwróciłem uwagi i ostatnie dwa kadry naświetliłem na ISO 400 lekko prześwietlając. Mam wywoływacz ID-11. Jak wywołać negatyw aby wszystkie kadry nadawały się do skopiowania?):
rysiek1996, myślę, że przy normalnym wołaniu wszystkie klatki dadzą się skopiować bez problemu. Niecałe dwie wartości przysłony (bo piszesz, że lekko prześwietliłeś), to żaden problem dla filmu B&W. Moim zdaniem oczywiście.
Fan Pentax'a.
-
- -#
Tak myślałem ale zwsze dobrze jest się bardziej doświadczonych doradzić. Wywołam w proporcji 1:3, czas 20 minut. Powinno być w miarę.
Jak naświetliłeś na ISO 400 film o nominalnym ISO 100, to go niedoświetliłeś.
Ja rozumiem to tak: czułość ustawiona na ISO 400, a w trakcie ekspozycji zastosowana lekka korekta na plus.
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
Łukasz Bakuła
Tak samo to zrozumiałem i dlatego twierdzę, że nie będzie problemu przy wołaniu i kopiowaniu.
Fan Pentax'a.
Czyli wszystko prawie w normie.
Planowane wywołanie w rozcieńczonym wywoływaczu powinno dać akceptowalne rezultaty.
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Broń boże w ID 11 .Ten wywoływacz spowoduje duże niedowołanie tych 2 klatek ,wiem to z doświadczenia miałem film niedoświetlony o 2 działki i nie wyszło prawie nic ,też wtedy pomyliłem z 400setka i prześwietlałem o 1/2 działki.Wyszła słabo 1 klatka z 12 na średniaku.Proponuję Microphen ,FX39 ,Ultrafin T plus-te wywojki pięknie podbijają czułość a przy prześwietleniu nawet o 2 działki nie ma tragedii.
jacek
Według moich doświadczeń filmy z kryształkami T nie kochają się z wywoływaczami klasycznymi.
jacek
Potwierdzam co wyżej.
Ale dobrze by było, gdyby rysiek1996, sprecyzował co zrobił. Bo jednak przedstawienie problemu wypełnia znamiona określenia „enigmatyczne”.
Ale dobrze by było, gdyby rysiek1996, sprecyzował co zrobił. Bo jednak przedstawienie problemu wypełnia znamiona określenia „enigmatyczne”.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -#
Zamiast na 100 ustawiłem światłomierz na 400. Pomiar wskazywał przysłonę 12,5 a ja ustawiłem na 11. Klisze już wywołałem w ID 11, proporcja 1:3, czas 20 minut, temperatura 20 stopni. Efekt, cóż, skaner powinien temat ogarnąć. Coś więcej napiszę w poniedziałek. Ale docelowo przejdę na inny wywoływacz. I zachowam większą ,,czujność".
-
- -#
Dotyczy to tylko dwóch klatek, pozostałe były naświetlone zgodnie z czułością nominalną