Jakie są Wasze ulubione negatywy do światła błyskowego?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
trochę odkopię, ale w moim subiektywnym uczuciu, najładniej, najmilej z lampą zachowywał się Koczkodan Gold 200 znany też jako FarbWelt. Najlepsze w jego zachowaniu było to, że dawał wyłącznie dominantę purpurową i nie było dużo zabawy z filtrami. A kolory twarzy wychodziły zauważalnie lepiej niż na superii 200. inna sprawa, że wolę golda od superii.
I to jest informacja. Dzięki.filozof97 pisze:trochę odkopię, ale w moim subiektywnym uczuciu, najładniej, najmilej z lampą zachowywał się Koczkodan Gold 200 znany też jako FarbWelt. Najlepsze w jego zachowaniu było to, że dawał wyłącznie dominantę purpurową i nie było dużo zabawy z filtrami. A kolory twarzy wychodziły zauważalnie lepiej niż na superii 200. inna sprawa, że wolę golda od superii.
a mnie się podobał kodak profoto 100 (aka XL?). on jest sam w sobie żółtawy i przez to lampa nie daje zniebieszczenia, takiego jakie zdarza się czasem na fuji.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Czy to są dwa różne materiały? Słyszałem, że to gold na niemiecki rynek- i w sumie to całkiem prawdopodobne. W chwili obecnej nie mam ani golda ani farbwelta, ale kasety zdają się być identyczne i chyba mają tę samą numerację. Możliwe, że FarbWelt minimalnie bardziej idzie w czerwienie.... Ale w zasadzie różnie z tym bywa. Mi i to i to zachowywało w zasadzie tak samo, nie porównywałem ustawiania dwóch aparatów obok siebie i naświetlania wg. tych samych nastaw, ale przy zbliżonych scenach było podobnie.
-
- -#
- Kontakt:
ale autorowi chodzi o elektronowe światło błyskowe, a nie z angielska zwane tungsteny.michalkruk pisze:Ani Kodak ani Fuji nie robią już niczego zbalansowanego na światło sztuczne.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
-
- -#
- Kontakt:
Jeśli można, CineStill 800T jest zbalansowany na światło sztuczne. A jest to nic innego jak Kodak Vision 3.michalkruk pisze:Ani Kodak ani Fuji nie robią już niczego zbalansowanego na światło sztuczne.
Ale Kodak nie produkuje tego jako materiał fotograficzny.
F100 + C33 + 45D + AF10 Super
Błony mammograficzne, klisze rtg też nie są produkowane jako materiał fotograficzny. I co z tego ?

Racja

Na pohybel fiksacji funkcjonalnej

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est