mrek pisze: ↑17 sty 2020, 16:53
à propos, koleżanka ma po tacie podróżniku 1/2 m3 pudełek ze slajdami i negatywami cz-b na małym obrazku. Jak się wyraziła, Afryka, jacyś ludzie, lata 60'te ale nie opisane to wszystko. Nawet nie chciała bym jej pożyczył rzutnik.
Pójdę obejrzeć.
wczoraj na TVP Historia oglądałem pierwszy odcinek o Chinach.
Oni mają świadomość kilku tysięcy lat ciągłej historii. Chińczyk by odczytać inskrypcje na jakimś obelisku sprzed 3k lat nie potrzebuje klucza jak do pisma klinowego, czy hieroglifów, po prostu je czyta.
Jednym z ważniejszych świąt jest jakieś takie co się całe rodziny zjeżdżają i np. modlą się do swoich przodków, takich nie mitycznych, ale realnych pra^X sprzed tysiąca lat.
U nas jak ktoś wie co robił dziadek ich dziadka, to już prehistoria.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Tyż oglądałem. Chiny wielce szanuję - w sumie będą Ziemią rządzić - cóż
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider<- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
J.A., kto nie zna historii, ten zawsze jest dzieckiem...
Ja też bardzo ich poważam za szacunek jakim darzą swoją tradycję, widać to szczególnie w ich rzemiośle.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Imperitus pisze: ↑21 sty 2020, 14:31
kto nie zna historii, ten zawsze jest dzieckiem
dobre.
Aż żałuję że tej nudnej histerii się uczyłem...zresztą wersji wiele, to jak z przepisem na wywoływacz albo bogracz
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider<- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Imperitus pisze: ↑21 sty 2020, 14:31
kto nie zna historii, ten zawsze jest dzieckiem
dobre.
Od razu zaznaczę że to nie moje słowa, jeśli już ktoś chciał mi przypisać taką lotność umysłu
To parafraza Cycerona.
Niemniej maksyma rzeczywiście bardzo dobra
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada