Ozmin, jeżeli jeszcze kolumny PRO nie dokupiłeś, to taka mała rada - ta kolumna jest identyczna jak od modelu 805 - miałem ten sam problem i kupiłem właśnie taką kolumnę do Modulara 70. Tutaj masz od Niemca -Ozmin pisze: ↑13 kwie 2019, 15:30 Wychodzę z założenia, że lepiej kupić raz a dobrze. Dlatego kiedy stałem przed wyborem swojego pierwszego powiększalnika wybrałem Dursta. Mój błąd jaki popełniłem to wybranie modelu, który jest bardzo mało popularny i ciężko o cześci do niego. Mowa tu o Durst Modular 70. Trzeba uzbroić się wcierpiwość i czekać. Często niestety jeśli nawet coś się pojawi w sieci do kupienia to cena potrafi być mocno zaporowa. Zdażają się jednak cukierki. Po ponad dwóch latach czekania ostatnio udało mi się kupić moduł Lumo z Vario Color z UK za 200 złSam powiększalnik kupiłem z NL za 700 zł z przesyłką. Poluję teraz na kolumnę z wersji PRO. Sama praca z powiększalnikiem sprawia mi ogromną frajdę. Bardzo go lubię i myślę, że to też jest bardzo ważna rzecz o której na początku się nie myśli. Warto zapłacić więcej za tą przyjemność.
https://www.ebay.de/itm/Durst-M805-Saul ... SwTm1d~1Dt
Z częściami masakra - sam poluję na głowicę kondensorową, ale tak bardziej z ciekawości, mam głowicę Vario obecnie i jest naprawdę mega wygodna. Ja swojego M70 dostałem w konfiguracji na 135, dla mnie praktycznie bezużytecznej, ale udało mi się jakoś poskładać wszystko do kupy pod 6x6, całe szczęście takie elementy jak ramki, uchwyty obiektywów są wspólne dla wielu modeli.
Tak sobie czasami rozmyślam, czy aby nie przeskoczyć na Laboratora, ale naprawdę nie wiem, czy ten upgrade jest jakkolwiek sensowny.