Jaki lubicie najbardziej wywoływacz do papierów??
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Ja bardzo uwielbiałem wywoływać odbitki w Fenalu.Ale ostatnio zrobiłem samodziejnie wywojkę Dansalville 1 -wydajny,trwały i pięknie wyrabiający półtony.Lubię też Agfa 125.
jacek
Ja ostatnio dobijam używany przeze mnie do procesu odwracalnego Dokumol 1+7 i muszę przyznać, że bardzo mi pasuje. Poza tym Orwo A71, ale niestety mi się skończył.
Ja od wieków używam Ilforda Multigrade i nigdy mnie nie zawiódł. Sporadycznie rozrabiam universalną vyvojkę, ale to najczęściej, gdy poza ciemnią przestają mi wystarczać inne źródła perwersji...
Orwo A71, samemu składane.
Możesz podzielić się przepisem? Oczywiście .Bardzo proszę: Dassanville D1 Metol-3,0g
Sodium sulfite anh 43,0g
Hydrochinon-11,0 g
Sodium carbonate monohydr-35,0g
Potasium bromide-2,0g
Woda do objętości 1000ml 1:1 rozcieńczenie do użytku
Sodium sulfite anh 43,0g
Hydrochinon-11,0 g
Sodium carbonate monohydr-35,0g
Potasium bromide-2,0g
Woda do objętości 1000ml 1:1 rozcieńczenie do użytku
jacek
U mnie przez lata królował Fenal, ale ostatnio zacząłem składać Gevaert GD-67 i jestem bardzo zadowolony. Co ciekawe, nie ma tam hydrochinonu, jest sam metol.
Dla zainteresowanych link: http://home.alphalink.com.au/~simgrant/ ... s/gd67.htm
Dla zainteresowanych link: http://home.alphalink.com.au/~simgrant/ ... s/gd67.htm
a jaką macie praktykę co do czasu pracy na jednym roztworze roboczym? Ja używam Ilforda Multigrade i wymieniam mniej więcej raz na miesiąc, ale oficjalna dokumentacja mówi, że roztwór roboczy ma trwałość jednej doby. Najchętniej bym stosował tę samą politykę jak do filmów - roztwór roboczy na jedno wywołanie i do zlewu, ale w przypadku papieru mogłoby to być trochę kosztowne, wprawdzie z 5 litrowego baniaka koncentratu miałbym 10 sesji, co przekłada się na 12 zł za sesję - dramatu nie ma, ale może to przegięcie.
Sent from my iPad using Tapatalk Pro
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
Sinar P + Super Angulon 90/5.6 + Symmar-S 150/5.6
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
IMG też trzymałem miesiącami w butelce, z wyciśniętym powietrzem. Sesje krotkie więc nie utleniał się ani powierzchni papieru też nie przekraczałem. Teraz używam W14 w parze z U1... Jak 30 lat temu... Cofam się w rozwoju 

Ja ostatnio przerzuciłem się z fenalu na Eukobrom, podobają mi się jego zimne tony 

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Terry Pratchett – Maskarada
Używam Adox Adotol Kostant w wersji na 5 litrów.kal800 pisze: ↑04 sty 2020, 14:35 a jaką macie praktykę co do czasu pracy na jednym roztworze roboczym? Ja używam Ilforda Multigrade i wymieniam mniej więcej raz na miesiąc, ale oficjalna dokumentacja mówi, że roztwór roboczy ma trwałość jednej doby. Najchętniej bym stosował tę samą politykę jak do filmów - roztwór roboczy na jedno wywołanie i do zlewu, ale w przypadku papieru mogłoby to być trochę kosztowne, wprawdzie z 5 litrowego baniaka koncentratu miałbym 10 sesji, co przekłada się na 12 zł za sesję - dramatu nie ma, ale może to przegięcie.
Rozrabiam całość, odlewam 1,6 litra na bieżące potrzeby. Reszta do baniaka z protectanem.
Część roboczą zużywam (5 mkw papieru) w około 2-3 miesiące. Działa do końca tak samo dobrze i szybko. Cały baniak wystarcza spokojnie na 6-9 miesięcy.
W przypadku Eukobromu, po tygodniu w butelce widać wyraźnie spowolnienie działania.
Pozdrawiam
Darek
Darek
więc chyba MG w 5 litrowym baniaku z protectanem, roztwór roboczy 1+14 w trybie one shot. i tak będzie najlepiej ;)
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
A ktoś używał Tetenal Eukubrom albo Fomatol LQN? Zastanawiam się, czy nie spróbować czegoś innego - zawsze tylko był Ilford Multigrade... W tej chwili robię praktycznie tylko na Fomabrom Variant 111, jeżeli chodzi o FB.
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
Ja używałem Eukobromu, ale dosyć szybko mi się psuł (chociaż nie jestem w stanie określić teraz co to znaczy "szybko", bo już nie pamiętam). Zdecydowanie bardziej wolę Dokumol, którego roztwór roboczy trzyma mi znacznie dłużej (a i otwarty koncentrat takoż).
Ostatnio zmieniony 12 sty 2020, 11:09 przez pelovsky, łącznie zmieniany 1 raz.