technik219 pisze: ↑05 paź 2016, 13:49
Nieprzewidywalna to może być Svema 64 albo stara Foma w czerwonych pudełkach
Jak bardzo być nieufnym w stosunku do starej Fomy?
Leży przede mną nieotwarte pudełko 50x szitek 13x18 z datą maj 2008. Ostatnie parę lat w lodówce, wcześniej nie wiem.
Aparat przygotowany, tylko nie mam pojęcia jak to wołać.
Ktoś coś doradzi?
mrek pisze: ↑01 paź 2019, 09:33
Wspominałem co prawda o jeszcze starszej Fomie - takiej w czerwonych pudełkach starego typu, ale miałem Fomę 100 w formacie 135 9 lat po terminie i żałowałem, że się na nią skusiłem (All...ro, cena bardzo atrakcyjna). Dym, jakiego nie miałem na APX 15 lat po terminie. Dym blokujący światła. Spadek czułości - jak wyżej - do ok. 50 ASA, porażka. Na pewno nie była przechowywana w lodówce. Za to ORWO NP 20 (120), które 25 lat przeleżało w szufladzie biurka w zakładzie fotograficznym miało bardzo nikłe zadymienie i czułość też ok. 50 ASA. Nawet nie było "morki" od papieru ochronnego. Wspaniały materiał. Tutaj mała uwaga: radzę wystrzegać się filmów ORWO (np. ORWOPAN 100/120) w czarnych pudełkach z takim żółtym zygzakiem - podobno przebrandowane FORTE - 4-5 lat po terminie i spod dymu prawie nie przebija obraz. W zielonych pudełkach - dobrze, w czarnych pudełkach - źle.
Wspominałem co prawda o jeszcze starszej Fomie - takiej w czerwonych pudełkach starego typu, ale miałem Fomę 100 w formacie 135 9 lat po terminie i żałowałem, że się na nią skusiłem
A ja dostałem w gratisie do zakupionego pakietu 12 sztuk Fomy 400 w 120, 30 sztuk Aristy Edu Ultra (Foma 200) w małym a 24 klatki z datą na styczeń 2014 i o dziwo film sprawuje się prawie jak świeży, naświetlam na 125 i wołam na 200 w ID-68, zero dymu, dobry kontrast.
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider<- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Wspominałem co prawda o jeszcze starszej Fomie - takiej w czerwonych pudełkach starego typu, ale miałem Fomę 100 w formacie 135 9 lat po terminie i żałowałem, że się na nią skusiłem
Dostałem to pudełko i mam aparat z redukcją do 13x18. Szkoda nie spróbować.
Jeden arkusz potnę i przetestuję w szitkach 6,5x9
Tylko czym to wywołać?