Cieszę się razem z Tobą. O to mi chodziło. Nic nie daje większej satysfakcji jak samodzielne rozwiązanie problemu i umiejętność nabyta samodzielnie.
Imperitus pisze: ↑15 sie 2019, 20:58
Koniec końców sam znalazłem sposób na wywołanie Copexa, satysfakcja jest więc mogę tylko powiedzieć:
Dzięki technik219,
Pozwól, że podzielę z Tobą tę satysfakcję O to właśnie chodziło.
Mam wrażenie, że Wasze uszczypliwości z powodu mojego pierwszego postu w tym wątku wynikały z... poczucia urażenia dumy własnej (nie było to moim zamiarem).
technik219 pisze: ↑15 sie 2019, 22:34
Mam wrażenie, że Wasze uszczypliwości z powodu mojego pierwszego postu w tym wątku wynikały z... poczucia urażenia dumy własnej (nie było to moim zamiarem).
Byłem raczej zrozpaczony niż urażony, ale nie będę tego negował
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Cieszę się razem z Tobą. O to mi chodziło. Nic nie daje większej satysfakcji jak samodzielne rozwiązanie problemu i umiejętność nabyta samodzielnie.
Przespałem się z tym i uznałem że wcale, a wcale mnie to nie cieszy.
Twoja postawa utwierdza mnie w świadomości o beznadziejności ludzkości, o nie umiejętności dzielenia się zasobami.
A jeśli chodzi o wiedzę to już kuriozum, po to powstał internet by uwolnić wiedzę, nawet na pohybel korporacjonizmowi,
ogólnie ścisła ochrona wiedzy wieje bardzo średniowieczem. I żeby nie było zaczynam oczywiście od siebie.
Miłego, acz smutnego dnia, no melancholijnego
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider<- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
2 rolki FP4 i 1 HP5 w PyroHD (wszystko 120).
Jedna Velvia 50 (2010) mały obrazek do celów testowych w 10-miesięcznym, używanym roztworze roboczym Tetenal E6.
Wyszła trochę purpurowa. Nie wiem, czy jednak chemia się przeterminowała czy coś sam popsułem. Jakieś sugestie ?
pelovsky pisze: ↑17 sie 2019, 00:36
No jeśli producent pisze, że użyta chemia trzyma 2 tygodnie, a Ty trzymasz 10 miechów, to może być jakiś trop.
To wiem, ale czytając forum można znaleźć podobne "kwiatki", które jednak działają baaardzo przeterminowane.
Chemia była zagazowana i trzymana cały czas w lodówce. Może ktoś ma doświadczenia z przetrzymywaniem chemii Tetenala do E6, szczególnie po likwidacji zestawów na 1 litr. Od pewnego czasu przeniosłem się do "właściwej" ciemni z łazienki. Może problem leży w temperaturze wskazywanej przez nowe termometry elektroniczne ? Jakub Jewuła pisał, że zbyt wysoka temperatura CD powoduje purpurowy zafarb.
Trzeba być przygłupem (takim jak ja), że by odwalić następujący numer:
na sesję zdjęciową z modelką wziąłem 5 filmów. Do tego miejsca wszystko jest ok. Ale każdy film był inny! Co ja się nakląłem przy wywoływaniu (każdy czas inny, 5x ładowanie koreksu, 5x przeprowadzany cały proces) - to moje. Never ever! Jak już - to i pierdylion filmów - ale takich samych!
W efekcie wywołałem:
- Fomapan 100
- Fomapan 200
- Rollei 80S Retro
- Ilford HP5+
- Ilford FP4+
====================================================================
Mamiya i Pentaxy.
Nie każde zdjęcie jest fotografią, tak jak nie każdy facet z widłami jest Neptunem. http://vitowerner.com
darekdp, na pewno lepiej by wyszło ORWO UK 17, w oryginalnym procesie.
Pomyśl. Wywołujesz ponad 10 letni slajd, w używanym przeterminowanym o bodaj 8 miesięcy wywoływaczu i dziwisz się, że nie wyszło. I pytasz o przyczyny.
I na pewno temperatura CD ma tu najmniej do powiedzenia.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Dzięki J.A. za konstruktywną odpowiedź. Ponieważ mam jeszcze trochę oryginalnych, nierozcieńczonych roztworów
oraz świeże Velvie, będę testował i zobaczymy co wyjdzie. "Bendziem pisać doktorat"
Po latach "zdradziłem" TRIX'a (-:
Przede mną 9 rolek HP5+ z wakacji.
Trzy już schną i wyglądają dobrze. Pod lupą jeszcze lepiej. Za to mają bardzo mocny zapach celuloidu. Taki zapach jak połamana piłeczka pingpongowa, z której wiek temu robiło się świece dymne.
mrek pisze: ↑19 sie 2019, 07:09
Po latach "zdradziłem" TRIX'a (-:
Przede mną 9 rolek HP5+ z wakacji.
Co się dziwić były w promocji w Bratexie po 17,55
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider<- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est