co właśnie wywołałeś?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
co właśnie wywołałeś?
2x Fomapan R100 super8 po 15m, na raz na dwóch piętrach koreksu lomo upb-1a. Jutro pierwsze przymiarki do Fujichrome R25 single8 w Colortecu E6. Naświetlałem +2EV, wywołam chyba pull 2 stopnie i zobaczymy co z tego wyszło.
co właśnie wywołałeś?
Foma 400@800 [120]
Rodinal 1/50 20'
Rodinal 1/50 20'
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
- technik219
- -#
co właśnie wywołałeś?
Dlaczego nie zrobiłeś tego z ID-68PQ? Według moich doświadczeń to jeden z nielicznych sensownych wywoływaczy dla tego filmu.
Nie wiem czemu ludzie tak się upierają przy Rodinalu i rodinalopodobnych wynalazkach wywołując zw nich na siłę filmy, usiłując nawet "forsować" je na wyższe wskaźniki czułości, a potem narzekają, że wyszło nie tak jak się spodziewali.
Lux mea lex
co właśnie wywołałeś?
Rodinal to mit. Większy od Zenita.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
co właśnie wywołałeś?
Nie upieram się przy Rodinalu już wcale a wcale, tyle że nie mam przelicznika na forsowanie w ID-68, a czasami sytuacja do tego zmusza, fotografowałem z ręki Fortyfikacje Trójkąta Lidzbarskiego w raczej gęstym lesie i to 800 czasem było mało i trza było wyszukiwać naturalne statywytechnik219 pisze: ↑28 lip 2019, 14:40Dlaczego nie zrobiłeś tego z ID-68PQ? Według moich doświadczeń to jeden z nielicznych sensownych wywoływaczy dla tego filmu.

Tak więc poproszę o przelicznik forsowania na 800 i 1600 z Fomy 400 w ID-68, bo dobrze się forsuje nawet w tymże Rodinalu.
Tu plik 2400 dpi prosto ze skanera:
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
co właśnie wywołałeś?
4Rider, Foma słabo nadaje się do forsowania. HP5+, Trix. Zaprzyjaźnij się z nimi. HP5+ osobiście nie lubię, ale to moje fiubździu.
co właśnie wywołałeś?
Mowa o filmach 120 i moim zdaniem nie jest zły w tym formacie. Mam mały zapas poza tym, następnym razem pewnie kupię HP5+, Kodak za drogi przy moim ostatnim przerobie.
co właśnie wywołałeś?
Fujichrome R25 single8, DW 08/1985 :D
Naświetliłem +2EV, wywołałem -2EV (w colortecu E6, pierwsze wywołanie wg. instrukcji, 6:15 w 30,6C, drugie wywołanie 15:00 w 30,6C - to już moja inwencja). Jak na 34 lata przeterminowania wyszło moim zdaniem przyzwoicie - pomijając zaróżowienie. Instrukcja daje jakieśtam wskazówki usuwania tego typu niedoskonałości zmianą odczynu pH roztworu, może następnym razem tak spróbuję.
Przed FD wymoczyłem w Kodakowskim usuwaczu remjet PB2 z procesu ECN2, ale niewiele zeszło go przy płukaniu. Resztę usunąłem paluchami podczas ostatniego płukania.
Naświetliłem +2EV, wywołałem -2EV (w colortecu E6, pierwsze wywołanie wg. instrukcji, 6:15 w 30,6C, drugie wywołanie 15:00 w 30,6C - to już moja inwencja). Jak na 34 lata przeterminowania wyszło moim zdaniem przyzwoicie - pomijając zaróżowienie. Instrukcja daje jakieśtam wskazówki usuwania tego typu niedoskonałości zmianą odczynu pH roztworu, może następnym razem tak spróbuję.
Przed FD wymoczyłem w Kodakowskim usuwaczu remjet PB2 z procesu ECN2, ale niewiele zeszło go przy płukaniu. Resztę usunąłem paluchami podczas ostatniego płukania.
- technik219
- -#
co właśnie wywołałeś?
Jak raz dostałeś gotowca to myślisz, że już tak będzie zawsze? Nikt nie powiedział, że ma być lekko, łatwo i przyjemnie

Lux mea lex
co właśnie wywołałeś?
Więc taka krytyka jest bezsensowna, przyrównuję do siebie - mówiąc: masz zgniłą rybę podaję świeżą, zresztą moja nie zgniła może nie jest dorszem ale cieszy mnie i morszczuk.technik219 pisze: ↑28 lip 2019, 23:07Jak raz dostałeś gotowca to myślisz, że już tak będzie zawsze? Nikt nie powiedział, że ma być lekko, łatwo i przyjemnieMusisz "zmarnować" kilka rolek na próby. Nauka kosztuje
![]()
Forsowanie Fomy 400 [120] w Rodinalu mnie zadowala jak jazda Fordem, mam ograniczony czas na tej Planecie

- technik219
- -#
co właśnie wywołałeś?
Rozumiem, że to samo powiesz dziecku. " Ja komputera/komórki w Twoim wieku nie miałem, Ty też nie dostaniesz ni uja" :Dtechnik219 pisze: ↑29 lip 2019, 19:05 Mi nikt nie dawał niczego na tacy, ryby musiałem łowić sobie sam.
co właśnie wywołałeś?
Mamy zatem rozumieć że teraz w celu pokazania merytorycznej wyższości swojej postawy, przestaniesz się dzielić swoją bezcenną wiedzą?technik219 pisze: ↑29 lip 2019, 19:05 Mi nikt nie dawał niczego na tacy, ryby musiałem łowić sobie sam.

Liczyłem że będę mógł liczyć na Twoją pomoc w kwestii wywojki POTA, ale skoro mamy radzić sobie sami...
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Terry Pratchett – Maskarada
co właśnie wywołałeś?
4Rider, nie jest bezsensowna. Dostałeś jeden dobrze działający czas.
Na podstawie Swojej i internetu wiedzy, bez problemu powinieneś wykombinować Tobie potrzebny, nie mówię, że idealny, ale do zepsucia najwyżej jednego filmu.
shredderr, co za od czapy porównanie.
Imperitus, ojejku, ale boli. Trzy szare komórki muszą się wyrężyć.
technik219, no nie do końca. Dostałeś za moich roziców pieniądze podstawy i nie tylko podstawy teoretyczne. Więc nie marudź.
O i naraziałem się wszystkim.
Na podstawie Swojej i internetu wiedzy, bez problemu powinieneś wykombinować Tobie potrzebny, nie mówię, że idealny, ale do zepsucia najwyżej jednego filmu.
shredderr, co za od czapy porównanie.
Imperitus, ojejku, ale boli. Trzy szare komórki muszą się wyrężyć.
technik219, no nie do końca. Dostałeś za moich roziców pieniądze podstawy i nie tylko podstawy teoretyczne. Więc nie marudź.
O i naraziałem się wszystkim.
co właśnie wywołałeś?
NIe do końca od czapy.
Rozumowanie kolegi jest takie (jeśli dobrze wywnioskowałem z wypowiedzi odnośnie podawania na tacy) : skoro ja nie dostałem na tacy, Ty też nie dostaniesz, ERGO skoro ja jako dziecko nie miałem komórki/komputera, Ty też nie będziesz miał.
Doskonale wiem że jesteśmy społeczeństwem informacyjnym i w dzisiejszej dobie informacja ma cenę.
Problem polega na tym, że niestety jest coraz mniej wykształconych "analogowców". Przy podejściu zaprezentowanym przez kolegę technika, ta wiedza zginie niestety. NO tak może lekko przesadziłem, trzeba będzie się zaprzyjaźniać z fanatykami operującymi językiem Szekspira - co czyni dostęp do informacji nieco utrudnionym.