Zacieki na filmie
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Zacieki na filmie
No niestety po kolejnym płukaniu i suszeniu, zgodnie z tym co powiedział powalos, film nadal ma bardzo duże zacieki, ciągnące się po całej powierzchni, tak duże, że raczej szmatką nie zejdą. Nie wiem, może woda z Oszołoma jest nieodpowiednia? Mirasolu zastosowałem około 1,5-2 ml na 300 ml kąpieli. Co robię nie tak?
Zacieki na filmie
1. Zagotuj czajnik wody z kranu.
2. Pozostaw pod przykryciem w przeźroczystym dzbanku na noc.
3. Zlej znad osadu i użyj do ostatniego płukania.
4. Nie kupuj więcej wody w markecie. To nie jest woda demineralizowana, tylko chemicznie uzdatniania.
2. Pozostaw pod przykryciem w przeźroczystym dzbanku na noc.
3. Zlej znad osadu i użyj do ostatniego płukania.
4. Nie kupuj więcej wody w markecie. To nie jest woda demineralizowana, tylko chemicznie uzdatniania.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Zacieki na filmie
Czyli jednak woda... Jak widać, najprostsze, domowe sposoby są najlepsze. U mnie w kranie woda jest dosyć twarda, ale po przegotowaniu powinna się nadać. Mam nadzieję, że od tego ciągłego płukania chociaż emulsja nie spłynie
.

Zacieki na filmie
Nie spłynie.
Woda przegotowana niezależnie od jej pierwotnej twardości staje się miękka.
W wyniku procesu gotowania następuje rozkład jonów wodorowęglanowych HCO3- do węglanowych CO32-. W momencie rozkładu najtrudniej rozpuszczalne węglany wytrącają się wtedy w postaci osadu (kamienia) zawierającego głównie CaCO3 (rozpuszczalność 14 mg/l) i MgCO3 (rozp. 106 mg/l).
Proces gotowania powinien chwilę potrwać, bo samo zagotowanie to za mało. Trze po prostu dać czas na rozpad, o którym mowa wyżej.
A po przygotowaniu, należy dać szansę na oddzielenie się „odstanie” owych węglanów.
Dla tego naczynie powinno być przeźroczyste by móc zobaczyć szlam na dnie.
Taka woda będzie znacznie bardziej demi, niż ta z marketu.
Woda przegotowana niezależnie od jej pierwotnej twardości staje się miękka.
W wyniku procesu gotowania następuje rozkład jonów wodorowęglanowych HCO3- do węglanowych CO32-. W momencie rozkładu najtrudniej rozpuszczalne węglany wytrącają się wtedy w postaci osadu (kamienia) zawierającego głównie CaCO3 (rozpuszczalność 14 mg/l) i MgCO3 (rozp. 106 mg/l).
Proces gotowania powinien chwilę potrwać, bo samo zagotowanie to za mało. Trze po prostu dać czas na rozpad, o którym mowa wyżej.
A po przygotowaniu, należy dać szansę na oddzielenie się „odstanie” owych węglanów.
Dla tego naczynie powinno być przeźroczyste by móc zobaczyć szlam na dnie.
Taka woda będzie znacznie bardziej demi, niż ta z marketu.
Zacieki na filmie
yang20, jeżeli masz w domu dzbanek do filtrowania wody to możesz jej użyć bez przegotowania. Ja używam właśnie takiej.
Film musi trochę pobyć w wodzie ze zwilżaczem i powinien być cały w niej zanurzony.
Film musi trochę pobyć w wodzie ze zwilżaczem i powinien być cały w niej zanurzony.
Fan Pentax'a.
Zacieki na filmie
Woda z auchana jest ok, z auchana w Olsztynie 

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Zacieki na filmie
Używam do ostatniego płukania wody kupowanej na Orlenie. Wg informacji na etykiecie jest to woda pozbawiona wszelkich minerałów w procesie odwróconej osmozy. I rzeczywiście nie mam po niej żadnych osadów. Wcześniej, z innymi wodami zdemineralizowanymi, różnie bywało.
Zacieki na filmie
mirek_mi, możliwe. Bo odwrócona osmoza to najtańszy sposób na baardzo czystą wodę.
Jak masz możliwość, to sprawdź jej przewodność, powinna mieć nie więcej niż 4 mikrosiemensy.
Ja mam własny filtr RO, ale ja mam spory przerób.
Jak masz możliwość, to sprawdź jej przewodność, powinna mieć nie więcej niż 4 mikrosiemensy.
Ja mam własny filtr RO, ale ja mam spory przerób.
Zacieki na filmie
No, chyba w końcu się udało! Tym razem użyłem tej wody z Orlenu, o której wspomniał mirek_mi i muszę powiedzieć, że jestem miło zaskoczony. Na filmie widać, co prawda, jakieś małe zacieczki, ale nie są one jakoś bardzo przerażające i nie ciągną się po całym filmie, tylko w dwóch miejscach odrobinę po boku (ach ta perforacja). Tym razem zastosowałem 3-4 ml tetenalu w półlitrowym roztworze, a wsześniej płukałem film przez około 3 minuty pod bieżącą wodą. Film też porysował się trochę (nie od strony emulsji), ale jest to raczej wina wielokrotnego ładowania go do szpulki od koreksu 

Zacieki na filmie
yang20, dlaczego płuczesz pod bieżącą wodą. To marnotrastwo. Stosuj metodę płukania Ilforda. Ja na cały cykl, łącznie z wołaniem, przerywaniem (woda), utrwalaniem i płukaniem zużywam ok. 5-7 litrów wody przy wołaniu filmów w Krokusie 800 (1 lub 2 filmy).
Fan Pentax'a.
Zacieki na filmie
powalos, dzięki za radę, następnym razem tak zrobię.
Jutro ogarnę jeszcze te resztki zacieków i całość poleci na odbitki
Jutro ogarnę jeszcze te resztki zacieków i całość poleci na odbitki

Zacieki na filmie
U nas woda wciąż jest za free...
To znaczy - nic za free na świecie nie ma (wody też), ale nie występuje u nas pozycja pt.' rachunek za wodę'.
====================================================================
Mamiya i Pentaxy.
Nie każde zdjęcie jest fotografią, tak jak nie każdy facet z widłami jest Neptunem.
http://vitowerner.com
Mamiya i Pentaxy.
Nie każde zdjęcie jest fotografią, tak jak nie każdy facet z widłami jest Neptunem.
Zacieki na filmie
MrMamiya, no nie do końca to prawda. Mam liczniki wody zimnej i ciepłej. Pobór wody to suma obu liczników a dodatkowo płacę za podgrzanie wody tyle ile wykazuje licznik CW. Całkowity pobór wody, to też podstawa do naliczania opłaty za nieczystości płynne.
Fan Pentax'a.
Zacieki na filmie
Tego nie neguję... Ale tu, gdzie mieszkam, na razie nie ma liczników. Jest z tym jakiś 'dym' - bo Unia naciska na ich zainstalowanie, ale na razie nie ma. Mają być chyba od 2021 roku. A i rozliczanie też ma być trochę inne: do iluś-tam m3 rocznie na rodzinę ma być free, a opłaty mają byc powyżej limitu.
O licznikach na ciepłą wodę w ogóle mowy nie ma (i być nie może), bo przygotowanie ciepłej wody - to problem mieszkańców. Podobnie z resztą jak ogrzewanie...
Ale wiesz... Co kraj to obyczaj...

====================================================================
Mamiya i Pentaxy.
Mamiya i Pentaxy.