co właśnie wywołałeś?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
co właśnie wywołałeś?
Rollei 400S EI800, Adoxowy Rodek 1+25
co właśnie wywołałeś?
No co? Zarząd też człowiek. Da popalić petentom.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
co właśnie wywołałeś?
2x Vision2 50D w C41 Tetenala i 2x HP5 w W37 1+1.
co właśnie wywołałeś?
Pochwalisz się tym Visionem? Co robiłeś z Remjetem?
co właśnie wywołałeś?
HP5/120 @200 w pyroHD oraz FP4/120 @160 w Wehner Entwickler. Wyszło bardzo ładnie.
Pozdrawiam
Darek
Darek
co właśnie wywołałeś?
A ja znów to samo (fomapan 400 w d-76 1+1) i znów z minionej soboty:

co właśnie wywołałeś?
pochwalę, jak odbiję

Remjet usuwam przed wywołaniem. Kąpiel PB-2 ze specyfikacji procesu ECN2 Kodaka:
https://www.kodak.com/uploadedfiles/motion/h2407.pdf
Potem płukanie aż do uzyskania przezroczystej wody. Potem normalnie C41 (robię w 30 stopniach w Colortecu). Po stabilizatorze wyciągam film ze szpulki, rozwieszam. Delikatną wilgotną szmatką przecieram (kilka razy, 4-5, płucząc szmatkę pomiędzy przetarciami) stronę podłoża, żeby usunąć resztki remjet.
Na remjet są też inne patenty. Na facebooku jest grupa Film developing, w której jeden członek, Bogdan Nicolescu, robi cuda na kiju przy pomocy Vision3.
co właśnie wywołałeś?
Pięknie Psze Pana,
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
co właśnie wywołałeś?
czeka na zalanie d-76 1:3 1x FP4, 1x Pan F, 1xFoma 100 i 3xTMX, wszystko 120 świecone na nominał.
co właśnie wywołałeś?
5 sztuk 120'tek TRIX'a ze ślubu syna przyjaciela.
Okazało się, że trzpień Krokusa Tank 2000 pasuje do szpuli Jobo. Dzięki separatorowi jaki mają te szpule, nie martwiłem się możliwością nałożenia końcówek filmów (w Krokusie trzeba z tym walczyć sposobami). Do Tank 2000 weszły dwie szpule Jobo + jedna szpula Krokusa (dla bezpieczeństwa z jednym filmem).
Problemem okazało się szybkie zalanie 1.5 l wywoływacza ale Polak potrafi wiec po ciemku zalał otwarty koreks, dopiero potem szybko wsunął trzpień ze szpulami i zakręcił koreks do turlania.
Wylewanie i wlewanie przerywacza też po ciemku z/do otwartego koreksu.
Jeszcze czeka druga taka powtórka z rozrywki.
co właśnie wywołałeś?
Połowę negatywów już widzę.
Z kościoła takie ogólne, dalekie ujęcie Sekorem 110/2.8 na Mmaiya RZ67 znajdzie się :)
Bliskich planów tam nie będzie ale z latami i tak wspomnienie się oddala. Taka fotka będzie jak znalazł.
To samo ujęcie na m645 z 90/1.9 już nie ma takiej ładnej plastyki (patrząc na negatyw) - ale nie ma się co (d)oszukiwać 6x7 vs 6x4.5
Z Sonara 180 jeszcze nie widzę.
co właśnie wywołałeś?
Nie mam problemów z nadprodukcją negatywów

Czy był jakiś wielki, który powiedział, że najlepszą częścią fotografii jest samo wykonanie zdjęcia? Nie było? To ja to powiem (za JanuszeM) i może stanę się sławny