Durst L900
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Durst L900
Pytanie orientacyjne. Jest aukcja powiększalnika Durst L900 z głowica Ilford Multigrade 500H, zasilacz 500S i obiektywami Rodagon 50 i 80.
Brak informacji jakie ramki w zestawie. Sprzęt działający. Nie mam żadnego powiększalnika i tak sobie tylko szukam, rozglądam sie za czymś.
Ile taki zestaw moze być wart?
Brak informacji jakie ramki w zestawie. Sprzęt działający. Nie mam żadnego powiększalnika i tak sobie tylko szukam, rozglądam sie za czymś.
Ile taki zestaw moze być wart?
Durst L900
Jak ten z Londynu to ramki tam są. Drogo.
Kup jakiegoś Magnifaxa i zacznij działać. Dają radę, a za zaoszczędzone pieniądze kup papier, co tylko wyjdzie na korzyść.
Kup jakiegoś Magnifaxa i zacznij działać. Dają radę, a za zaoszczędzone pieniądze kup papier, co tylko wyjdzie na korzyść.
Durst L900
Ja sam chciałem kupić jakiegoś super Dursta na początek, ale jak podliczyłem sobie wszystkie koszta to kosmos.
Kupiłem niedawno Krokusa 69 i jestem zadowolony. Jak rozwinę skrzydła to wtedy sobie go wymienię na coś innego
Kupiłem niedawno Krokusa 69 i jestem zadowolony. Jak rozwinę skrzydła to wtedy sobie go wymienię na coś innego
Durst L900
Krokus 69 jak na krokusy był udanym modelem. Kolumna stabilna, głowica nie jeździ pod własnym ciężarem i przy byle dotnięciu. Nawet ramki bezszybkowe można do niego dostać. ;)
Durst L900
Nie żałuj na sprzęt. Polecanie magnifaxa/krokusa zamiast dursta to mocna przesada...
Durst L900
A wyrzucenie na sam początek np. 3k na cały sprzęt to nie jest przesada? Weź pod uwagę, ze z częściami zamiennymi czy akcesoriami nie jest tak łatwo i tanio
Durst L900
Jakis czas temu sprzęt na znanej nie polskiej aukcji miedzy innymi Durst był nie drogi w latach 2003-2008 sam kupiłem Pictochroma naprawdę nie drogo.Magnifaxa 3a też mam jest to niezły powiększalnik do niego dobry obiektyw i można jechać,na dzień dzisiejszy analogowo jest drogo widać też po materiałach.
Uzależniony od fotociemni .
Durst L900
Ja patrzyłem za M670 BW. Są dostępne na ebaju za ok 600-700zł. Tylko wszystkie mają kondensatory etc pod 35mm. a pod średni format są prawnie nieosiągalne albo cholernie drogie :(
Durst L900
Też patrzę za innymi powiększalnikami. Tylko wydać kupę pieniędzy na niekompletny powiększalnik, a 25 zł na krokusa to wiesz ;)
Ale co do krokusa 69s znasz go Miburo? W porównaniu do magnifaxy ma swoje wady, ale jakieś zalety też. To nie jest już taka konstrukcja jak krokus 3...
I nie chodzi o polecanie, czy twierdzenie, że jest lepszy od dursta, bo nie jest, ale o to że nie odrazu Rzym zbudowano.
A to że dursty teraz trochę przewartościowane są i to że części brakuje to inna historia.
Ale co do krokusa 69s znasz go Miburo? W porównaniu do magnifaxy ma swoje wady, ale jakieś zalety też. To nie jest już taka konstrukcja jak krokus 3...
I nie chodzi o polecanie, czy twierdzenie, że jest lepszy od dursta, bo nie jest, ale o to że nie odrazu Rzym zbudowano.
A to że dursty teraz trochę przewartościowane są i to że części brakuje to inna historia.
Durst L900
Każde hobby to wyrzucanie, jeżeli tak traktujesz hobby. Jeżeli wkładasz w coś swoją pracę, to warto ją szanować.
Zawsze czytam „na początek”. A co potem? Przecież to jest właśnie prawdziwe wyrzucanie. Bo wydaje się raz „na początek” i potem kolejny raz, wcale nie ostatni.
Inną sprawą jest natomiast kompletność sprzętu. Sprzęt niekompletny da bardziej w dupę niż gorszy, ale kompletny.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Durst L900
Sam kiedyś stanąłem przed podobnym dylematem. Kupiłem za psie pieniądze dosyć starego Dursta z kondensorem i szufladą na format 6x7.
Jak zobaczyłem, ile będzie mnie kosztować uzupełnienie (a i tak potrzebowałbym czegoś do 6x9, a potem i więcej) do niezbędnej konfiguracji, to sprzedałem go w diabły, z resztą z zyskiem (w międzyczasie dorobiłem mu dechę, której w momencie kupna brakowało).
Zdecydowałem się na Magnifaxa 3a i nie żałuję.
Durst L900
Ja znam. Krokus 69s ma wyższą kolumnę od Magnifaxów. Od Magnifax 3 ma lepsze prowadzenie ostrości. Może trochę więcej ruchów, nie pamiętam.
No i 69s to konstrukcja taka jak Magnifax 3 - kondensor jest zawsze ale łatwo wymienialny w kieszeni. Jako źródło możesz mieć żarówkę lub głowicę kolorową z filtrami. Filtry w głowicy są dichroiczne. Komora mieszacza stalowa.
Dopiero Magnifax 4 ma lepsze, większe i wymienialne komory ze styropianu bez używania kondensora. Co kto lubi, ja wolę kondensory.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Durst L900
mrek pisze: ↑12 kwie 2019, 18:16
No i 69s to konstrukcja taka jak Magnifax 3 - kondensor jest zawsze ale łatwo wymienialny w kieszeni. Jako źródło możesz mieć żarówkę lub głowicę kolorową z filtrami. Filtry w głowicy są dichroiczne. Komora mieszacza stalowa.
Dopiero Magnifax 4 ma lepsze, większe i wymienialne komory ze styropianu bez używania kondensora. Co kto lubi, ja wolę kondensory.
Akurat w Magnifaxie 3a wymiana kondensorów jest zdecydowanie trudniejsza niż w Krokusie 69S, gdzie wystarczy otworzyć klapkę i wyjąć/włożyć kondensor.
Natomiast co do głowic barwnych, to w Magnifaxie można pokombinować, można zastosować i starszą i nowszą ( z kondensorem i z komorami mieszającymi).
Aczkolwiek zupełnie nie widzę sensu kombinowania z głowicami przy odbitkach czarno-białych. Kondensor rządzi!
Durst L900
Obserwowana aukcja kończy sie jutro rano, cena na razie obiecująca. Około 100zl
negatyw taki, ze trzeba odebrać samemu, odemnie jakieś 500km.
Nie spieszę sie z kupnem powiększalnika, raczej tez nie wydam na początek sporej kwoty. Myślałem tak do max 1000zl. Wszystko zależy od stanu, składu kompletu. Wiec śledzę co jest do kupna i kiedyś na cos sie zdecyduje.
Nie spieszę sie z kupnem powiększalnika, raczej tez nie wydam na początek sporej kwoty. Myślałem tak do max 1000zl. Wszystko zależy od stanu, składu kompletu. Wiec śledzę co jest do kupna i kiedyś na cos sie zdecyduje.
Durst L900
Wychodzę z założenia, że lepiej kupić raz a dobrze. Dlatego kiedy stałem przed wyborem swojego pierwszego powiększalnika wybrałem Dursta. Mój błąd jaki popełniłem to wybranie modelu, który jest bardzo mało popularny i ciężko o cześci do niego. Mowa tu o Durst Modular 70. Trzeba uzbroić się wcierpiwość i czekać. Często niestety jeśli nawet coś się pojawi w sieci do kupienia to cena potrafi być mocno zaporowa. Zdażają się jednak cukierki. Po ponad dwóch latach czekania ostatnio udało mi się kupić moduł Lumo z Vario Color z UK za 200 zł
Sam powiększalnik kupiłem z NL za 700 zł z przesyłką. Poluję teraz na kolumnę z wersji PRO. Sama praca z powiększalnikiem sprawia mi ogromną frajdę. Bardzo go lubię i myślę, że to też jest bardzo ważna rzecz o której na początku się nie myśli. Warto zapłacić więcej za tą przyjemność.

Instagram
Hasselblad: 500C/M, 553ELX, XPAN
Durst: M70, M805, L1200 z Heiland LED i Splitgrade system
Hasselblad: 500C/M, 553ELX, XPAN
Durst: M70, M805, L1200 z Heiland LED i Splitgrade system