pelovsky pisze: ↑01 wrz 2018, 14:50
Outi, jak już sobie zmontujesz, to koniecznie się pochwal!
No w sumie zmontowałem (jakieś 3 tygodnie temu)
Wymiary dostosowałem do posiadanych desek, ale tak, żeby do środka weszła szpula ;).
Pudełko składa się z 6 ścianek ;) z czego w jednej wykroiłem wcięcie na dłuższym brzegu (około 15mm), na długość około 32cm. To utworzyło szparę, przez którą wychodzi papier. Oś na którą zakłada się rolkę zrobiłem z "nogi do blatu z ikei" (można kupić osobno nogi), trzeba ją było przyciąć kątówką.
Całość od środka wysprayowałem obficie "gumą w sprayuy" PlastiDip
W miarę równolegle ;) do szpary wmontowałem trymer/gilotynę suwakową, tak aby odległość ostrza od przeciwległej krawędzi wynosiła około 20cm. Dzięki temu mam w miarę łatwy sposób na przycinanie 30x40 i 20x30. Dla mniejszych formatów pomyślę o jakiejś "dynamicznej" prowadnicy, którą się będzie regulowało max. długość.
Brakuje mi zdjęcia z ostatnim dodatkiem: do tylnej ściany przybiłem tuckerem czarną szmatę, większą niż górna ściana i jak wytnę papier, to zakładam po prostu tą szmatę, żeby zakrywała ujście papieru i gilotynę. Można by pomyśleć jeszcze o klasycznym zamknięciu na zawiasach. Dwa tygodnie od uruchomienia miałem lekko zaświetlone "na niebiesko" 2cm papieru.