Nomad,
Dwie pierwsze rolki już naświetliłem, jak będę miał skany to mogę Ci przesłać.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Widziałbym to raczej jako równoczesne naświetlenie tego samego kadru, przy takich samych nastawach, i wykonanie powiększenia powiedzmy 30x40 w takim samym reżimie. Tak żeby wyeliminować możliwie dużo zmiennych. Ideałem byłoby po prostu wymienić obiektyw w tym samym aparacie, ale technicznie tego nie widzę.
Imperitus, za skany będę wdzięczny.
Nomad pisze: ↑07 mar 2019, 19:01
Widziałbym to raczej jako równoczesne naświetlenie tego samego kadru, przy takich samych nastawach, i wykonanie powiększenia powiedzmy 30x40 w takim samym reżimie. Tak żeby wyeliminować możliwie dużo zmiennych. Ideałem byłoby po prostu wymienić obiektyw w tym samym aparacie, ale technicznie tego nie widzę.
Nie przesadzajmy z przerzucaniem obiektywów
Wystarczy jednocześnie zrobić ze statywu dwa identyczne zdjęcia. Nie widzę problemu żeby wykonać takie porównanie, inna sprawa to kwestia spotkania...
Z drugiej strony bardzo dawno nie byłem w Ojcowie, Ty co prawda masz znacznie bliżej ale do Krakowa nie bardzo mi się widzi jechać
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Nomad pisze:Widziałbym to raczej jako równoczesne naświetlenie tego samego kadru, przy takich samych nastawach, i wykonanie powiększenia powiedzmy 30x40 w takim samym reżimie. Tak żeby wyeliminować możliwie dużo zmiennych. Ideałem byłoby po prostu wymienić obiektyw w tym samym aparacie, ale technicznie tego nie widzę.
my wszystko verstehen!
jakby co, to planuję wizytę w muzeum MPK Kraków, ale kiedy to nie wiem. albo ZOO ale oba za dni ciepłych, jak by co.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
No widzicie, i tu jest problem. Bo moja Bessa ma teoretycznie lepszy obiektyw, tylko dalmierz ma skopany... A mnie zależy na ocenie jakości obiektywów.
Ale jakbyśmy się jakoś zgrali, można by popełnić wartościowy test.
Nomad pisze: ↑07 mar 2019, 20:25
No widzicie, i tu jest problem. Bo moja Bessa ma teoretycznie lepszy obiektyw, tylko dalmierz ma skopany... A mnie zależy na ocenie jakości obiektywów.
Rozregulowany dalmierz to rzeczywiście problem, ale jeśli Chcesz to nie widzę specjalnych przeszkód żeby się spotkać i coś wykombinować
Nomad pisze: ↑07 mar 2019, 20:25
Rozregulowany dalmierz to rzeczywiście problem, ale jeśli Chcesz to nie widzę specjalnych przeszkód żeby się spotkać i coś wykombinować
Chętnie. Dysponuję pełnosprawną ciemnią na miejscu. Ale na mój dalmierz raczej nie poradzicie