Chodzi za mną Mamiya Six...

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

helomar na pełnej

Obrazek

Obrazek
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Nomad
-#

Post autor: Nomad »

rbit9n pisze: 07 mar 2019, 18:01 helomar na pełnej

Dzięki!
Choć mnie interesowało by porównanie w bardziej kontrolowanych warunkach ;-)
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

Post autor: Imperitus »

Nomad,
Dwie pierwsze rolki już naświetliłem, jak będę miał skany to mogę Ci przesłać.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Nomad pisze:
rbit9n pisze: 07 mar 2019, 18:01 helomar na pełnej

Dzięki!
Choć mnie interesowało by porównanie w bardziej kontrolowanych warunkach ;-)
po przymknięciu? kiedyś jeden Madziar wrzucał na takim forum chyba MF forum to się nazywa, tam przy f/8 różnic prawie nie było.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."

Nomad
-#

Widziałbym to raczej jako równoczesne naświetlenie tego samego kadru, przy takich samych nastawach, i wykonanie powiększenia powiedzmy 30x40 w takim samym reżimie. Tak żeby wyeliminować możliwie dużo zmiennych. Ideałem byłoby po prostu wymienić obiektyw w tym samym aparacie, ale technicznie tego nie widzę.
Imperitus, za skany będę wdzięczny.
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

Nomad pisze: 07 mar 2019, 19:01 Widziałbym to raczej jako równoczesne naświetlenie tego samego kadru, przy takich samych nastawach, i wykonanie powiększenia powiedzmy 30x40 w takim samym reżimie. Tak żeby wyeliminować możliwie dużo zmiennych. Ideałem byłoby po prostu wymienić obiektyw w tym samym aparacie, ale technicznie tego nie widzę.
Nie przesadzajmy z przerzucaniem obiektywów ;-)
Wystarczy jednocześnie zrobić ze statywu dwa identyczne zdjęcia. Nie widzę problemu żeby wykonać takie porównanie, inna sprawa to kwestia spotkania...
Z drugiej strony bardzo dawno nie byłem w Ojcowie, Ty co prawda masz znacznie bliżej ale do Krakowa nie bardzo mi się widzi jechać :-)
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Nomad pisze:Widziałbym to raczej jako równoczesne naświetlenie tego samego kadru, przy takich samych nastawach, i wykonanie powiększenia powiedzmy 30x40 w takim samym reżimie. Tak żeby wyeliminować możliwie dużo zmiennych. Ideałem byłoby po prostu wymienić obiektyw w tym samym aparacie, ale technicznie tego nie widzę.
my wszystko verstehen!
jakby co, to planuję wizytę w muzeum MPK Kraków, ale kiedy to nie wiem. albo ZOO ale oba za dni ciepłych, jak by co.

Nomad
-#

No widzicie, i tu jest problem. Bo moja Bessa ma teoretycznie lepszy obiektyw, tylko dalmierz ma skopany... A mnie zależy na ocenie jakości obiektywów.
Ale jakbyśmy się jakoś zgrali, można by popełnić wartościowy test.
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

Nomad pisze: 07 mar 2019, 20:25 No widzicie, i tu jest problem. Bo moja Bessa ma teoretycznie lepszy obiektyw, tylko dalmierz ma skopany... A mnie zależy na ocenie jakości obiektywów.
Rozregulowany dalmierz to rzeczywiście problem, ale jeśli Chcesz to nie widzę specjalnych przeszkód żeby się spotkać i coś wykombinować ;-)
Nomad
-#

Imperitus pisze: 07 mar 2019, 20:32
Nomad pisze: 07 mar 2019, 20:25 No widzicie, i tu jest problem. Bo moja Bessa ma teoretycznie lepszy obiektyw, tylko dalmierz ma skopany... A mnie zależy na ocenie jakości obiektywów.
Rozregulowany dalmierz to rzeczywiście problem, ale jeśli Chcesz to nie widzę specjalnych przeszkód żeby się spotkać i coś wykombinować ;-)
Chętnie. Dysponuję pełnosprawną ciemnią na miejscu. Ale na mój dalmierz raczej nie poradzicie :cry:
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

rbit9n pisze: 07 mar 2019, 19:55 jakby co, to planuję wizytę w muzeum MPK Kraków, ale kiedy to nie wiem. albo ZOO ale oba za dni ciepłych, jak by co
Daj znać wcześniej.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
ODPOWIEDZ