Koreks PZO
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Koreks PZO
Miękka gumka już by się dawno rozmiękła 

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Koreks PZO
Ostatnio wołam HP5 w D76. Nie będę wołał D76 w 1+3. Wołam w 1+1, dzięki czemu w Jobo 1000 na 1 film 135 potrzebuję 130ml stocka, w Krokusie byłoby to 200ml, czyli o 50% więcej. To chyba jednak zostanę przy swoim. Gdyby mnie napadło na zużywanie niepotrzebnie zbyt dużej ilości chemii, to mam na szczęście Jobo 2000 :D
zapomniałem dodać - nie cieknie

Koreks PZO
Materiał uszczelki i mały błąd konstrukcyjny.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Koreks PZO
Nie sadzę żeby jakiś partyjniak zawinił. Ot, po prostu taką mieliśmy technologię dostępną. A zakup nowej, był zbyt kosztowny żeby się przejmować marginalnym problemem.
- technik219
- -#
Koreks PZO
Uszczelki z zasady z wiekiem twardniały, chociaż mam taki egzemplarz z uszczelką mięciutką do tej pory. Okazuje się, że jednak za miękka być nie może. A ów błąd konstrukcyjny to złe rozwiązanie "kapturka" zakrywającego wlew: taki jaki jest wtłacza do koreksu powietrze, tworzy się niewielkie nadciśnienie wewnątrz przez co roztwory wyciekają. Kapturek przerobiłem w 5 minut dodając najprostszy z możliwych zaworek. Nakładając kapturek zaworek otwieram, po zamknięciu popycham jednym palcem zamykając go i już nic nie cieknie.
Lux mea lex
Koreks PZO
Nie znam tych koreksów, ale podobny problem (przeciekanie, mimo że wszystko szczelne) przerabiam w Patersonie. Ogarnąłem to w ten sposób że gdy nakładam pokrywkę to wciskam ją nieco, dzięki czemu tworzy się podciśnienie.
Koreks PZO
Wszystko trochę cieknie, Kaiser też - zresztą od Tanka 800 mało się różni, no materiał jest lepszy i dekiel inny, ale to chyba wszystko...
No może Jobo za 3 setki nie cieknie? Ale za Jobo masz 3 Kaisery lub 3 Patersony, które jakoś dużo gorsze chyba nie są?
No ale ja w dobie kryzysu stawiam Fomę nad Kodaka
No może Jobo za 3 setki nie cieknie? Ale za Jobo masz 3 Kaisery lub 3 Patersony, które jakoś dużo gorsze chyba nie są?
No ale ja w dobie kryzysu stawiam Fomę nad Kodaka

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
Koreks PZO
A wiesz, że jakoś nie, i to nie mając uszczelki.
Ale zakładając kapturek, też go lekko wciskam żeby się podciśnienie wytworzyło.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Koreks PZO
teh_R.,
Dobrą praktyką jest też niezamykanie pokrywki w Patersonach kiedy nie używasz koreksu. Ja po prostu kładę ją na wierzch nie dociskając- dzięki temu krawędź się nie naciąga a pokrywka pozostaje idealnie szczelna. Mam nadzieję że nie przekazałem czegoś co już wiesz
Dobrą praktyką jest też niezamykanie pokrywki w Patersonach kiedy nie używasz koreksu. Ja po prostu kładę ją na wierzch nie dociskając- dzięki temu krawędź się nie naciąga a pokrywka pozostaje idealnie szczelna. Mam nadzieję że nie przekazałem czegoś co już wiesz

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Terry Pratchett – Maskarada
Koreks PZO
Przez przypadek, ale już na to wpadłem ;)
Koreks PZO
Ja na cieknięcie swojego Krokusa 800 mam sposób - nitrylowe rękawiczki i nad zlewem. Z reguły to i tak kilka kropelek przy przewracaniu.
Koreks PZO
To mnie pocieszyliście. Myślałem, że mój stary (bardzo stary) krokus 800 jest felerny a okazuje się, że ma tak mieć. Nieważne, że cieknie, ważne, że inne też