Chodzi za mną Mamiya Six...

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Imperitus
-#

Post autor: Imperitus »

Salve,
Orientujecie się może jaka jest populacja tych aparatów w Polsce? Mam na myśli tego ślicznego mieszkowca z unikalnym sposobem ostrzenia, a nie tą paskudę która pewnie była w mokrych snach wielu z Was :mrgreen:
Trafiłem przypadkiem na YouTube na prezentację tego aparaciku i się zakochałem, na Ebay-u jest ich trochę- lepsze i gorsze, wersje dwuformatowe (na takiej zależałoby mi najbardziej). Miło byłoby kupić aparat po serwisie, może nawet ktoś z Was jest szczęśliwym posiadaczem, to chyba oczywiste że Korexowiczowi ufam bardziej niż Japończykowi dającemu opis łamaną angielsczyzną. Mam nadzieję że są jakieś egzemplarze w tym kraju ;-)
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

jeden kolega spod Poznania ma tenże, ale od kilku lat nie udziela się w sieci.

kupił na ebay'u, chyba od Anglika. dość ładny, dość tanio, wersja "made in Occupied Japan".

jakby co, szukaj na kolegi o ksywce "jerezano".
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

Post autor: 4Rider »

Widziałem taką na krajowym portalu aukcyjnym w zeszłym roku, kosztowała jakieś 400-500 pln... Nawet miałem na nią chrapkę, ale akurat wtedy samochód mi wysiadł .. :-(
No 2-3 razy ją u nas w kraju widziałem, 2-3 razy na przestrzeni 10 lat...
Ciężko będzie ją znaleźć w kraju...
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est 🐺
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

rbit9n, Dzięki za namiar, spróbuję się skontaktować. 4Rider, spodziewałem się że tutaj to rzadkość :-/ , w ostateczności sprowadzi się zza granicy, powiększając w ten sposób ich liczbę w kraju nadwiślanym. Wolałbym jednak nie... nie ma się stuprocentowej gwarancji co do stanu technicznego. Taki sprzęt wolałbym pomacać zanim kupię.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

Imperitus pisze: 20 lut 2019, 09:36 Wolałbym jednak nie... nie ma się stuprocentowej gwarancji co do stanu technicznego. Taki sprzęt wolałbym pomacać zanim kupię.
Ta wydaje się godna uwagi, ale wysyłka droga:

https://www.ebay.com/itm/Near-Mint-Mami ... SwgGhcWwTV

Acz widziałem kiedyś taką z obiektywem Olympusa... o jest:

https://www.ebay.com/itm/Mamiya-6-SIX-R ... 0005.m1851

No różne mają obiektywy, był jeszcze mamiya kominar 7.5cm/F3.5

Ogólnie sporo tego na e-bayu...
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est 🐺
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

4Rider, nie myśl że nie patrzyłem. Problem w tym że zależy mi konkretnie na modelu z wbudowanymi maskami do 4.5x6. Tych jest trochę mniej- ale nie jest źle. Łatwo poznać po podwójnym okienku na tylnej klapce i suwaku pod przednim okienkiem celownika. Najgorsze są opisy... czasami niektóre fragmenty przeczą sobie nawzajem, ale jest kilka ofert godnych uwagi, w razie czego- ryzyk-fizyk.
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

Imperitus pisze: 20 lut 2019, 13:47 Problem w tym że zależy mi konkretnie na modelu z wbudowanymi maskami do 4.5x6. Tych jest trochę mniej- ale nie jest źle.
Aż tak bardzo nie zgłębiałem tego tematu. Do 645 mam kilka mieszków Ikonta i te z wkładkami Weltax Welty i Precisa Beiera.
Mówisz wbudowane kurtynki, nie powiem ciekawe...
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

4Rider,
To generalnie bardzo ciekawy aparat, maski są na zawiasach i kiedy robisz 6x6 to składa się je na boki do komór filmu, no i oczywiście niezwykły sposób ostrzenia- porusza się negatyw w specjalnej ramce dociskowej, nastaw reguluje się pokrętłem po prawej stronie body przy użyciu kciuka. Ostatnie modele miały nawet naciąg filmy sprzężony z naciągiem migawki.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

o, to już wiem, od kogo ściągnęli Chińczycy, jak robili Hai Ou 203. z klapkami do formatu 6×4,5.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Nomad
-#

Post autor: Nomad »

Jedna taka, w stanie lekko zmęczonym , ale gotowa do użycia przeszła mi przez ręce w Krakowie kilkanaście lat temu. Droga nie była.
lukaszso
-#

Post autor: lukaszso »

Na zajęciach miałem możliwość pracy z tym aparatem. Jak dla mnie niesamowity sprzęt i bardzo ciężko dostać go w dobrym stanie. Powiem Wam, że w ogóle coraz częściej łapię sam siebie na tym, ze wolę robić zdjęcia starszymi modelami...
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

lukaszso pisze: 06 mar 2019, 11:51 Powiem Wam, że w ogóle coraz częściej łapię sam siebie na tym, ze wolę robić zdjęcia starszymi modelami...
I ja tak czuję :-D
Nabyłem dopiero co Voigtländera RF, poezja... :->
Nomad
-#

Imperitus pisze: 06 mar 2019, 19:51
Nabyłem dopiero co Voigtländera RF, poezja... :->
Bessę?
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

Nomad pisze: 06 mar 2019, 21:39 Bessę?
Dokładnie
Nomad
-#

Imperitus pisze: 06 mar 2019, 22:53
Nomad pisze: 06 mar 2019, 21:39 Bessę?
Dokładnie
W międzyczasie zobaczyłem... Chętnie bym porównał zdjęcia z Twojej w porównaniu do mojej (inny obiektyw- u mnie Heliar)
ODPOWIEDZ