Dzięki, patrzyłem po sklepach, do których mógłbym iść, ale ostatecznie mogę zamówićaka pisze: ↑12 gru 2018, 15:45 p.rozenk, łatwo nie jest, ale:
https://allegro.pl/zarowka-led-e27-4-5w ... M2U1YWY%3D

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Dzięki, patrzyłem po sklepach, do których mógłbym iść, ale ostatecznie mogę zamówićaka pisze: ↑12 gru 2018, 15:45 p.rozenk, łatwo nie jest, ale:
https://allegro.pl/zarowka-led-e27-4-5w ... M2U1YWY%3D
Strasznie dużo tych pytań.aka pisze: ↑12 gru 2018, 13:53 Trochę się zadumałem nad problemem. W ciepłej żarówce np. 2500K nie ma niebieskiej składowej, albo jest jej mało i nie zaświetli twardej warstwy papieru MG. Czyli jak zastosujemy filtr np. 4 to całe, albo prawie całe światło zostanie odcięte i papier nie zostanie naświetlony? Jak zastosujemy żarówkę 6500K to przy filtrze np. 1 będziemy mieli odwrotną sytuację i również nie zaświetlimy papieru? Podobno klasyczna żarówka polskiej produkcji daje światło o temperaturze 2700K (za wikipedią), opalowa powłoka działa jak dyfuzor (?) i chyba nie zmienia temperatury, a działa z filtrami poprawnie (?). Mam żarówkę LED, 2700K i naświetlanie z filtrem 4 działa, chyba, no bo jakoś nie zauważyłem, żeby musiał naświetlać relatywnie długo. Gdzie pies jest pogrzebany? Czy temperatura barwowa nie jest pochodną widma?
p.rozenk pisze: ↑12 gru 2018, 15:03Ja mam 6,5k i z białym kołnierzem. A co niby ma on przeszkadzać?
Zimne to znaczy 6500K czy coś około 4000K?
Jak to się ma do czasu naświetlania? Czy czas naświetlania dla żarówki LED, której strumień świetlny odpowiada żarówce 75W będzie taki sam, jak dla żarówki "tradycyjnej" 75W? Bo widzę, że ciężko o zimną żarówkę poniżej mocy, która odpowiadałaby 60W, jeżeli miałaby być jeszcze bez tego białego kołnierza, to już w ogóle ciężka sprawa.
Nie jest z boku. Dla światła to jest ona „nad” kondensorem. Po to masz to zwieciadło. Jak patrzysz w peryskop, to też oczy w parapet, a widzisz to co nad parapetemaka pisze: ↑12 gru 2018, 16:41 Taka jeszcze mocniejsza:
https://allegro.pl/zarowka-e27-6w-55w-2 ... 08929.html
Ja mam 2700K, ale spróbuję z 4000K i 6500K od philipsa. Zakładam, że to solidna firma i ten parametr jest prawdziwy. Wydaje mi się, że ważne jest położenie żarówki w głowicy. W moim durscie jest ona jakby z boku kondensora, a światło na kondensor pada z lustra - napis na górze bańki nie przeszkadza, ale kołnierz raczej tak. Jeśli np. żarówka jest w pionie nad kondensorem, bańką w dół, to napis na bańce raczej niewskazany, ale kołnierz nie przeszkadza.
Tak właśnie jest. Pisałem o tym wyżej. Prostsze Dursty kondensorowe np. M305, M605 itp. tak właśnie mają.
Zapomniałeś, że w takim razie zmnieni się skład widmowy światła emitowanego przez żarówkę? A wtedy życzę sukcesów w ustalaniu prawidłowej filtracjizedi pisze: ↑03 sty 2019, 20:08 Wracając do problemu za mocnej żarówki w powiększalniku - to proste rozwiązanie:
- Tyrystorowy ściemniacz światła - dostępny za 25 PLN na popularnym serwisie aukcyjnym.
Ustawiasz potencjometrem jasność żarówki opalowej tak by czasy były OK i fiksujesz go plastelina by nie przestawił się z czasem.