technik219 pisze: ↑17 cze 2013, 13:16
Zgodnie z zapowiedzią zamieszam odpowiedź uzyskaną od Pana Jerzego Smoniewskjiego w sprawie powyższego materiału.
FOTON-barwnych materialow negatywowych nie produkowal-poniewaz nie posiadal maszyny do oblewow wielowarstwowych.Jak mnie pamiec nie myli to negatyw FOTON NS typu 120-byl materialem czarno=-bialym o zwiekszonej czulosci i lepszej zdolnosci rozdzielczej.Pozdrowienia J.S
Foton w Warszawie nie miał myszyny do oblewów wielowarstwowych, bo w połowie lat 60. przekazał ją zakładom w Bydgoszczy.
technik219 pisze: ↑17 lip 2016, 17:15
Przypadkowo trafiłem na poniższą stronkę:
http://www.polskie-aparaty-fotograficzn ... wiatlo.htm
Jest na niej i nasza "zagwozdka" czyli Fotoncolor NS. Tak więc zawodna okazała się pamięć mojego informatora, który twierdził, że nigdy-przenigdy warszawski Foton nie brał się za negatywy barwne. Jednak coś tam robił.
Ostatecznie udało się pozyskać zdjęcia tej zagwozdki w stanie dziewiczym, tak jak fabryka wypuściła ponad pół wieku temu. My, Polacy również swój barwny film mieliśmy. I gdyby nie ORWO to kto wie, może byłby w produkcji dłużej. Swoją drogą ciekawe, czemu krótko po wprowadzeniu na rynek błon Fotoncolor Niemcy zadeklarowali się, że zaopatrzą nas w Orwocolor i chrom. Fomacolor zdaje się nie przeszkadzał im.
Natomiast informator wspomniał o innym, ciekawym negatywie — Fotopanie N200, którego zdjęcia również udało się pozyskać. Tym samym podstawowy spis błon fotograficznych produkowanych przez warszawski Foton na przestrzeni lat uznaję za zamknięty. Pozostały niuanse typu odmiany wzorów na pudełkach i kasetach jako dodatek.
Z tego miejsca chciałbym bardzo wszystkim podziękować za zaangażowanie i pomoc. Bez Was spis ten nie zostałby uzupełniony o tak cenne pozycje i informacje. Każda z nich jest olbrzymim wkładem w podtrzymanie pamięci o tym, z czego Warszawskie Zakłady Fotochemiczne słynęły przez lata.
Dziękuję również
jacekpk za udostępnienie przestrzeni i pomoc w publikacji tego spisu.

- Fotoncolor NS ze zbiorów Woytka P. Kowalczyka (wpkx.pl)

- Fotoncolor NS 35mm ze zbiorów Woytka P. Kowalczyka (wpkx.pl)