Filtry w Magnifaxie
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Filtry w Magnifaxie
Salve,
Mam małą zagwozdkę, kiedy umieszczam filtry multigrade w szufladce powiększalnika to powinienem wyjąć szybkę rozpraszającą czy kłaść filtry na niej?
Mam małą zagwozdkę, kiedy umieszczam filtry multigrade w szufladce powiększalnika to powinienem wyjąć szybkę rozpraszającą czy kłaść filtry na niej?
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Filtry w Magnifaxie
Kładź na niej skoro ją lubisz.
Ale po co w kondensorowym powiększalnika używać szybki rozpraszajæcej to dla mnie zagadka.
Ale po co w kondensorowym powiększalnika używać szybki rozpraszajæcej to dla mnie zagadka.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
- technik219
- -#
Filtry w Magnifaxie
To zrób przy najbliższej okazji dwa powiększenia: jedno z szybką rozpraszającą, drugie bez niej i zagadka sama się rozwiąże.

Lux mea lex
Filtry w Magnifaxie
Ja wiem jaki będzie efekt. I to dla mnie nie jest zagadka.
Dla mnie ten rozpraszacz, to jak pochwa do dobrze wyostrzonego noża. Naostrzę sobie nóż, ale do krojenia chleba będę używał go w pochwie, bo za ostry
Dla mnie ten rozpraszacz, to jak pochwa do dobrze wyostrzonego noża. Naostrzę sobie nóż, ale do krojenia chleba będę używał go w pochwie, bo za ostry

Filtry w Magnifaxie
Matowej szybki używa się żeby mieć dłuższe czasy naświetlania jak chcesz coś przymaskować,czasem nawet z filtrami czas bywa bardzo krótki, zwłaszcza przy niedużych powiększeniach. . Matowa szybka pomaga też jak masz porysowany negatyw.
Filtry w Magnifaxie
J.A.,
Jestem świeżym ciemniakiem- więc przepraszam jeśli palnę jakieś głupstwo, ale czy jeśli wyjmę rozpraszacz to czy przypadkiem nie uzyskam na powiększeniu obrazu żarówki?
Przy okazji, pochwa na nóż bywa przydatna- zwłaszcza taki ostry, żeby nie zrobić dziury w kieszeni albo rąk nie poharatać
.
Jestem świeżym ciemniakiem- więc przepraszam jeśli palnę jakieś głupstwo, ale czy jeśli wyjmę rozpraszacz to czy przypadkiem nie uzyskam na powiększeniu obrazu żarówki?
Przy okazji, pochwa na nóż bywa przydatna- zwłaszcza taki ostry, żeby nie zrobić dziury w kieszeni albo rąk nie poharatać

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
- technik219
- -#
Filtry w Magnifaxie
J.A. przyznajesz zatem, że różnica jest. To po co podpuszczasz? I jeszcze ta... "pochwa"...
Aż samo narzuca się skojarzenie z "Kubusiem fatalistą" i przypowieścią o pochwie i koziku 

Lux mea lex
Filtry w Magnifaxie
JanuszM, czas się skraca mocą żarówki, a na porysowane negatywy jest głowica ze światłem rozproszonym. A w ogóle, to negatywów się nie rysuje.
Imperitus, jeżeli żarówka jest „powiększalnikowa” to nie zreprodukujesz jej obrazu.
Ale do krojenia chleba wyjmujesz nóż z pochwy?
Kondensor w powiększalnika jest by równomiernie oświetlić negatyw i by ewentualne ziarno było ostre jak piasek, a nie rozmemłane jak kluski. Ogólnie obraz z kondensora jest ostrzejszy.
technik219, oczywiście, że wiem jaka jest różnica.
Ojtam zaraz jakieś skojarzenia. Przykład jak każdy.
Imperitus, jeżeli żarówka jest „powiększalnikowa” to nie zreprodukujesz jej obrazu.
Ale do krojenia chleba wyjmujesz nóż z pochwy?
Kondensor w powiększalnika jest by równomiernie oświetlić negatyw i by ewentualne ziarno było ostre jak piasek, a nie rozmemłane jak kluski. Ogólnie obraz z kondensora jest ostrzejszy.
technik219, oczywiście, że wiem jaka jest różnica.
Ojtam zaraz jakieś skojarzenia. Przykład jak każdy.

Filtry w Magnifaxie
Ta matowa szybka, to szybka rozpraszająca światło. Poczytaj może o efekcie/zjawisku Calliera.
Filtry w Magnifaxie
J.A.,
Dziękuję, teraz wszystko jasne. U mnie w domu noża do chleba nie trzyma się w pochwie tylko w stojaku
.
jac123, Teraz już wiem po co niektórzy instalują mikro ledy w powiększalnikach, dzięki za dokształcenie
.
Dziękuję, teraz wszystko jasne. U mnie w domu noża do chleba nie trzyma się w pochwie tylko w stojaku

jac123, Teraz już wiem po co niektórzy instalują mikro ledy w powiększalnikach, dzięki za dokształcenie

Filtry w Magnifaxie
Chcę się upewnić czy dobrze zrozumiałem, sprowadza się to do tego że czym mniejsza średnica źródła światła tym- potencjalnie- ostrzejsze powiększenie, czy tak? Idealnie byłoby nieskończenie małe- hipotetyczny "punkt".
Filtry w Magnifaxie
Tak.
Jeżeli w idealnym powiększalniku, zainstalujemy idealny kondensor i jako źródła użyjemy punktu, to negatyw zostanie oświetlony idealnie równoległą wiązką światła, dzięki czemu każde ziarenko w emulsji będzie oświetlone tylko z góry. Nic z boku nie rozproszy itd.
Jeżeli w idealnym powiększalniku, zainstalujemy idealny kondensor i jako źródła użyjemy punktu, to negatyw zostanie oświetlony idealnie równoległą wiązką światła, dzięki czemu każde ziarenko w emulsji będzie oświetlone tylko z góry. Nic z boku nie rozproszy itd.
Filtry w Magnifaxie
Jesteście wszyscy skarbnicą wiedzy
.

Filtry w Magnifaxie
Dobra, dobra idealny powiększalnik to ten który właśnie mamy, czasem musi wystarczyć Krokus typu "czarna grucha" (miałem taki 30 lat temu - mój pierwszy) albo nawet UPA 512 - tyż taki miałem jak żyłem na walizkach, a on wiadomo walizkowy.
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Filtry w Magnifaxie
4Rider, ale gdy już mamy Magnifaxa z kondensorem to...