Denerwowało mnie używanie kartonowych ramek i problemy z ustawieniem filmu tak żeby się nie ruszył przy wkładaniu do powiększalnika - więc zrobiłem nową ramkę 6x9cm i całą karetkę o niej:
Henry pisze: ↑26 paź 2018, 20:05
ja i tak przymykam obiektyw do F11
Nie wiem czy to dobrze tak bardzo przysłaniać obiektyw Obiektywy powiększalnikowe też mają swoje optymalne przysłony. Zazwyczaj jest to 2 przysłony od największej.
Na odbitkach zauważyłem stratę dopiero przy f/22. I to przy większym powiekszeniu. Lupka (ostrząca na ziarno) też pokazuje że jest ostro. Poza tym przy f/11 mam czasy naświetlania koło 5 sekund, więc niżej nie chcę schodzić.
Henry, mam pytania:
1. Czy karetka radzi sobie lepiej ze światłoszczelnością lepiej niż oryginał?
2. Jaki byłby koszt zrobienia takiej, ale w wersji 6x6?
Czy lepiej? Raczej podobnie, bo jest robiona dość luźno, a czarny plastik jednak zawsze coś odbija - musiałem dodać doklejane do ramki listewki (NCLBlock) żeby zamknąć po bokach. Ale jest dość dobrze i nie musiałem wyciemniać ścianki (z lewej strony mam od razu szafkę). Jak chcesz zawsze można wykleić czarnym aksamitem (z racji konstrukcji odblaski są tylko od górnej strony)
Wersja 6x6 jest też na stronie - musiałbyś wysłać komuś do wyceny, bo ja nie drukuję dla innych - mam rozklekotaną drukarkę i parę swoich projektów w kolejce. Chyba że w końcu żona się oswoi z opcją zakupu nowej - lepszej i cichszej.