Mocowanie Anareta 50
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Mocowanie Anareta 50
Nie używam C2H5OH, nie znam się na tym. Ale jak będzie trzeba to mam w mieście bardzo stary browar, coś z nowej serii Brackiego Browaru Zamkowego dla koneserów?
Liczę że Jonasz, to przeczyta.

Mocowanie Anareta 50
Wypadałoby poczekać na odpowiedź Kolegi "Nomada", który jako pierwszy zgłosił chęć nabycia - ale może się zgodzi na wysyłkę do Cieszyna
. Przy okazji - czy w mieście nad Olzą można kupić piwo Foster - to taki b. dobry, australijski lager w granatowych puszkach 0,5 l. Anglicy i nie tylko oni odróżniają "lager" od "beer".
Dawno temu rzeczony Foster bywał nawet w Auchan - niestety - było, minęło. W.
PS. Tak naprawdę to ja nie lubię piwa - Foster był wyjątkiem...

Dawno temu rzeczony Foster bywał nawet w Auchan - niestety - było, minęło. W.
PS. Tak naprawdę to ja nie lubię piwa - Foster był wyjątkiem...

Mocowanie Anareta 50
Jonasz, Muszę Cię rozczarować
. Wypytałem ojca, on pija różne takie. Nawet nie słyszał takiej nazwy.

Mocowanie Anareta 50
Poza tym wydaje mi się że Nomad wyraził chęć kupna innego Weimarluxa, tego o którym mówiłem że jest na Bazarze za 3 dychy. Tylko że tamten chyba nie ma dodatkowej regulacji napięcia. Nie uśmiecha mi się latanie po serwisach bo najbliższy z dobrą opinią mam w Krakowie.
Mocowanie Anareta 50

Ja to rozumiem całkiem inaczej - i poczekam. Poza tym zwracam uwagę na "cel kolekcjonerski". Światłomierz leżał paręnaście lat nie używany - jeśli ma służyć jak przyrząd pomiarowy, trzeba go rozebrać, umyć blaszki stykowe etc.
Ja tego nie zrobię - przynajmniej przez najbliższe dwa miesiące rekonwalescencji po operacji, dosyć poważnej. Sprawdzałem go dziś - pokazuje tak jak Swierdłowsk i Sekonic, przynajmniej w typowych warunkach, ale zwłoka jest naprawdę denerwująca

Mocowanie Anareta 50
W porządku, rozumiem. Jeżeli kolega Nomad jednak zechce go kupić to oczywiście ustąpię, uczciwie- był pierwszy
. Co do zwłoki- trudno, z moim Sverdlovskiem pomiar i tak zajmuje mi kilka minut, nie lubię się spieszyć.

Mocowanie Anareta 50
Koledzy, wyraziłem jedynie swoje zdanie o cenie 30 zł za egzemplarz w stanie kolekcjonerskim, za dużo widziałem całkiem dobrych rzeczy wywalanych do śmieci... Dogadujcie się pomiędzy sobą swobodnie! Sam mam Gossena, kolejnego światłomierza tak naprawdę nie potrzebuję... I tak za dużo sprzętu zalega mi szafki i półki, dosyć kolekcjonerstwa..
Mocowanie Anareta 50
To zupełnie jak u mnie
. Aparaty, obiektywy, lampy błyskowe itd. Żal wyrzucić, nikt nie chce kupić, nawet tanio. Chętnie bym porozdawał, ale odkąd spotkałem na szaberplacu na warszawskim Wolumenie podarowaną koledze (już byłemu) Exę z Tessarem odechciało mi się. Problem za to przejdzie kiedyś na rodzinę
.
Imperitus.
Poproszę o adres do wysyłki na PW. Jonasz.

Poproszę o adres do wysyłki na PW. Jonasz.
Mocowanie Anareta 50
Rozdawiennictwo rodzinne u mnie też kwitnie. Powiększalnik z lat 80'tych dawno temu poszedł do kogoś młodego w rodzinie. Dziś to jest już 40 letnia pani mecenas ale może, może kiedyś zajmie się odbitkami. Obiecuje.Jonasz pisze:To zupełnie jak u mnie. Aparaty, obiektywy, lampy błyskowe itd. Żal wyrzucić, nikt nie chce kupić, nawet tanio. Chętnie bym porozdawał...
Exakty różne poszły do ciut młodszego pokolenia i owoż pokolenie pstryka nimi. Ale może dlatego, że żyje z fotografem, któremu musi pomagać w sesjach.
Sam niedawno otrzymałem cały zestaw Six'a z obiektywami po dziennikarzu, ojcu koleżanki. Używam póki co bo szkła zacne choć ciężkie.
I tak się to toczy.
Mocowanie Anareta 50
Piękną Praktikę MTL3, w czerwonej skórze z Pancolarem dałem na próbę nastoletniej córce sąsiadów - po dwóch tygodniach wróciła do mnie bo ciężka, duża, trzeba się uczyć, filmy drogie itd itd.
Nie mam i nie będę miał wnuków, bo obie córki już dawno dorosły i są zbyt wygodne.
Same też robią "zdjęcia" smarkfonami czy innymi ajfonami. Dałem kiedyś starszej do ręki Exaktę VX100 z Pancolarem i usłyszałem:
tata, przecież to ciężkie i niewygodne, w dodatku hałasuje... No cóz, rzeczona Exakta waży z obiektywem przeszło kilogram - to istotnie sporo.
Wniosek: pora umierać
. Tylko kiedy i co zrobić z tymi maszynami?
Nie mam i nie będę miał wnuków, bo obie córki już dawno dorosły i są zbyt wygodne.
Same też robią "zdjęcia" smarkfonami czy innymi ajfonami. Dałem kiedyś starszej do ręki Exaktę VX100 z Pancolarem i usłyszałem:
tata, przecież to ciężkie i niewygodne, w dodatku hałasuje... No cóz, rzeczona Exakta waży z obiektywem przeszło kilogram - to istotnie sporo.
Wniosek: pora umierać

Mocowanie Anareta 50
Jak to co? Na nas, tych co zostaną, możesz liczyćJonasz pisze:...Wniosek: pora umierać. Tylko kiedy i co zrobić z tymi maszynami?

Mocowanie Anareta 50
Kolega mrek słusznie prawi. Zawsze będą takie "świry" jak my, ostatnio byłem na targach staroci z moją Exaktą VX1000 (oczywiście w celach zdjęciowych nie na sprzedaż), poza tym że proponowano mi Smeny
to wielu dziwiło się że
-" taki młody, a tak się interesuje".
Nawet starsze pokolenia tracą już zacięcie. Nie wiem czy mówi Wam coś nazwisko Dominik Dubiel? Facet jest laureatem Gloria Artis w dziedzinie fotografii ( wydaje mi się że otrzymał ją za dorobek jeszcze w fotografii tradycyjnej)on jako pierwszy zaczął próbować mnie przekabacić na cyfrę.
Staram się wyciągać od niego jak najwięcej informacji ale wykręca się już w tym nie siedzi.
Ale coś w tym chyba jest, klasyczną fotografię uprawia się nie tylko dla efektów, ale również ze względu na klimat.

-" taki młody, a tak się interesuje".
Nawet starsze pokolenia tracą już zacięcie. Nie wiem czy mówi Wam coś nazwisko Dominik Dubiel? Facet jest laureatem Gloria Artis w dziedzinie fotografii ( wydaje mi się że otrzymał ją za dorobek jeszcze w fotografii tradycyjnej)on jako pierwszy zaczął próbować mnie przekabacić na cyfrę.

Ale coś w tym chyba jest, klasyczną fotografię uprawia się nie tylko dla efektów, ale również ze względu na klimat.
Mocowanie Anareta 50
trzeba było dać jednocyfrowego Olympusa serii OM, byłaby inna rozmowaJonasz pisze:Dałem kiedyś starszej do ręki Exaktę VX100 z Pancolarem i usłyszałem:
tata, przecież to ciężkie i niewygodne, w dodatku hałasuje...