Witam, przepraszam, jeśli zaśmiecam takimi zapytaniami, ale czy ktoś z szanownych forumowiczów jest użytkownikiem powiększalnika DURST m305 lub posiada po prostu ramkę na filtry (filter drawer) do tego modelu?
Poszukuję jej usilnie w odmętach internetu jak i tutaj w dziale bazar, jednak mam wątpliwości czy uda mi się znaleźć taką do kupienia.
Dlatego chciałbym poprosić kogoś, kto posiada ową ramkę/kasetkę, o wykonanie w miarę dokładnych zdjęć i pomiarów jej, tak abym mógł ją zaprojektować w CAD bądź innym programie, umożliwiającym zapis do druku 3D, to chyba jedyna szansa dla mnie by ją skompletować.
Pozdrawiam!
Filter drawer DURST M305, ramka na filtry, czy ktoś posiada taką?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Dziś wieczorem albo jutro rano postaram się zrobić zdjęcia i podam wymiary.
Szuflada na filtry jest dość prosta, myślę że da się ją zrobić z połączonych kątowników aluminiowych. Tolerancja wymiarów jest tu dość duża, orginalna szuflada „lata” w gnieździe.
Ramka na negatywy nerioneg - tu już gorzej, bo precyzja wymiarów jest większa, no i ma ona taki sprytny (zapadka) mechanizm unoszenia górnej części, by umożliwić przesuwanie negatywu.
Szuflada na filtry jest dość prosta, myślę że da się ją zrobić z połączonych kątowników aluminiowych. Tolerancja wymiarów jest tu dość duża, orginalna szuflada „lata” w gnieździe.
Ramka na negatywy nerioneg - tu już gorzej, bo precyzja wymiarów jest większa, no i ma ona taki sprytny (zapadka) mechanizm unoszenia górnej części, by umożliwić przesuwanie negatywu.
Ramkę znalazłem we Francji w niezłej cenie. Jak będę mógł Ci się odwdzięczyć za pomoc?!
(aluminiowe profile są jedną z opcji, które rozważałem).
Pozdrawiam!
(aluminiowe profile są jedną z opcji, które rozważałem).
Pozdrawiam!
Szufladka na filtry wycięta jest z jednego arkusza blachy o grubości 0,8 mm. Do frontu przykręcona jest beleczka z plastiku, na dwa wkręty, pełniąca rolę uchwytu i uszczelnienia, by z powiększalnika nie ciekło światło. jej wymiary to szerokość:73 mm, wysokość: 13 mm, głębokość:10 mm. Widok ogólny z tą beleczką

Wymiary:

Grubość szufladki (albo jej wysokość jej boków, jak kto woli) to 7,2 mm. Ale tolerancja (jak to w wyginanych elementach) jest dość duża, wymiary różnią się o 0,3 mm. W obu bokach, przy froncie boczna ścianka jest przecięta i stworzony przez to przecięcie „języczek” jest lekko wygięty na zewnątrz by stworzyć „sprężynujący” element blokujący ramkę w szczelinie powiększalnika. Widać to w dolnym prawym rogu pierwszego zdjęcia.
Miłego majsterkowania no i pięknych odbitek. To fajny powiększalnik, niech więc powiększa

Wymiary:

Grubość szufladki (albo jej wysokość jej boków, jak kto woli) to 7,2 mm. Ale tolerancja (jak to w wyginanych elementach) jest dość duża, wymiary różnią się o 0,3 mm. W obu bokach, przy froncie boczna ścianka jest przecięta i stworzony przez to przecięcie „języczek” jest lekko wygięty na zewnątrz by stworzyć „sprężynujący” element blokujący ramkę w szczelinie powiększalnika. Widać to w dolnym prawym rogu pierwszego zdjęcia.
Miłego majsterkowania no i pięknych odbitek. To fajny powiększalnik, niech więc powiększa

!!W I E L K I E D Z I Ę K I!!