nowe filmy negatywowe
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
nowe filmy negatywowe
Cześć.Oglądając towar na macofotodirect zauważyłem 3 nowe filmy -1 film Ferrania b&w -80 din z lat 60-tych ,dwa filmy fujicolor venus 800 din i natura 1600 din oraz xtra 800 din i 1600 din .Czy to nowości czy jakiś chwyt marketingowy?Coś słyszeliście.Ferrania wchodzi od 01 marca fuji są w sprzedaży od zaraz ale ich ceny to nokaut ok.60zł za szpulkę ,ferrania wychodzi lepiej ok.24 zł
nowe filmy negatywowe
http://www.filmferrania.it/
ferrania to wielki come back. kilku gości zebrali kasę na kick starterze, wyremontowali fabrykę i voilà! mamy film ferrania. ponoć kolor też chcą robić.
a co do fuji, to nic nie czytałem.
ferrania to wielki come back. kilku gości zebrali kasę na kick starterze, wyremontowali fabrykę i voilà! mamy film ferrania. ponoć kolor też chcą robić.
a co do fuji, to nic nie czytałem.
nowe filmy negatywowe
Fuji Venus i Natura to produkcja na japoński rynek, co zresztą widać bo opakowania są opisane wyłącznie po japońsku. Dawniej można to było dostać na ebayu od kilku sprzedawców z Japonii, a niedawno z jakiegoś powodu pojawiło się w europejskiej dystrybucji. Ostatnio widziałem część tych filmów nawet u polskich sprzedawców (fotonegatyw albo czarno-białe).
nowe filmy negatywowe
Kodak na dniach ma potwierdzić wprowadzenie nowego (starego) filmu na rynek. Interenety plotkują coś o Tmax 3200.
nowe filmy negatywowe
I jeszcze jedna droga uwaga. Nie din, a jakieś ISO. bo nie potrafię nawet przeliczyć ile w ISO miałby film 800 din.
nowe filmy negatywowe
Od Fujifilm niczego nowego nie spodziewałbym się. Naturę mają właśnie wycofać zupełnie z produkcji na wiosnę.
nowe filmy negatywowe
a właśnie, mają tam też fujifilm print 100 i 400, oba opisane po japońsku na opakowaniu, więc nawiązując do tego co napisał kol. zaphod, podejrzewam, że to ichniejsze superie.
nowe filmy negatywowe
Zrobiłem niedawno jedną rolkę tego print 100 (w białym opakowaniu z zielonymi krzaczkami) i superii za bardzo nie przypomina, chociaż też się tego spodziewałem. Spłowiałe barwy i grube ziarno bardziej przypominają c200.
nowe filmy negatywowe
o widzisz, czyli jeszcze jakiś inny japoński cudak. aczkolwiek cena niczego sobie.
nowe filmy negatywowe
No to sie potwierdziło. Oficjalnie Kodak poinformował o powrocie T-Max P 3200 na rynek
Skonczy sie bezsensowne pchanie Tx do 1600 asa

Skonczy sie bezsensowne pchanie Tx do 1600 asa

nowe filmy negatywowe
Widzisz, a ja chciałem błysnąć czymś w stylu 18x10^32 
Jerzy23, jakoś nie tęsknię za T3200, szczerze to wolę trixa na 1600.

nowe filmy negatywowe
wolałem akademika 200@3200, niż tmz p3200@1000.
nowe filmy negatywowe
Oczywiście 800 iso 400 iso a nie din po prostu przemęczenie po pracy i już się pomieszało .Myślałem o iso a napisałem din.Ale ogólnie chyba nie tak żle z analogiem gdy wchodzą kolejne materiały .Ponoć zegarki analogowe idą jak woda ,ich producenci nie nadążają z zamówieniami.Koloru los jest przesądzony ale tutaj płakać nie będę .
nowe filmy negatywowe
J.A. pisze:Widzisz, a ja chciałem błysnąć czymś w stylu 18x10^32
Może potrafisz go wywołać na te 1600, ja naświetlalem TMZ na 1280 i wychodzil cudnie. Znacznie lepiej niż Delta 3200 także naświetlana na taką czułóść.
Academika pominę milczeniem